Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 31.05.2010 16:42

[quote="junkers111"]Jechałem tydzień temu,

W tamtą stronę jechałem jak zawsze ... Brno - Bratysława - Wiedeń - Graz ...

Z powrotem z nudów zaryzykowałem przejazd przez Wiedeń, i tu miłe zaskoczenie, jest już pełen autostradowy przejazd przez Wiedeń i dalej tak około 20 km przed Mikulovem się kończy.

W mojej ocenie (a jechałem każdą z wersji przynajmniej kilkanaście razy, przez Bratysławę, przez Znojmo, przez Mikulov) w tej chwili trasa przez Mikulov jest najszybsza i najkrótsza.[/quote]

Dzięki , na taką informację czekałem.
Za 3 dni będę tą drogą przejeżdżął, więc zaoszczędzi się trochę czasu.
Pozdrav
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 31.05.2010 17:01

junkers111 napisał(a):Jechałem tydzień temu,

W tamtą stronę jechałem jak zawsze ... Brno - Bratysława - Wiedeń - Graz ...

Z powrotem z nudów zaryzykowałem przejazd przez Wiedeń, i tu miłe zaskoczenie, jest już pełen autostradowy przejazd przez Wiedeń i dalej tak około 20 km przed Mikulovem się kończy.

W mojej ocenie (a jechałem każdą z wersji przynajmniej kilkanaście razy, przez Bratysławę, przez Znojmo, przez Mikulov) w tej chwili trasa przez Mikulov jest najszybsza i najkrótsza.

witam, ze względu na to iż koszt w słowacji jest sporo nizszy niż w czechach a jede przez cieszyn chyba pojade słowackimi autostradami tylko wytłumaczcie mi którą droga z bratysławy trzeba się przebijać do wiednia - bo autostradą to chyba wracam się na troszke północ chyba że jest jakiś wygodny łączniK?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 17:40

Z Bratysławy jedziesz drogą nr B9,61 kierunek na Schwechat, w miejscowości Fischamend wskakujesz na autostradę nr A4, E58 i nią dojeżdżasz do Schwechat stąd dróżką nr S1, E60 dojedziesz do A2, E59 (autostradka z Wiednia do Graz) a więc drogi do Cro.
:lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 17:47

Ile taniej jest przez Słowację, bo teraz naprawdę leci się super przez ten nowy kawałek A5.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 17:49

jgx1 napisał(a):
witam, ze względu na to iż koszt w słowacji jest sporo nizszy niż w czechach a jede przez cieszyn chyba pojade słowackimi autostradami tylko wytłumaczcie mi którą droga z bratysławy trzeba się przebijać do wiednia - bo autostradą to chyba wracam się na troszke północ chyba że jest jakiś wygodny łączniK?

Jak z Cieszyna to po co się pchać przez Słowację lepiej z Cieszyna przez Olomouc do Brna i dalej tą drogą którą opisałem.

Po pierwsze od Cieszyna jest praktycznie cały czas autostrada.
A od Cieszyna do Ziliny jest zawsze ruch i tłok.

Po drugie bliżej niż przez Bratysławę różnica około 30 km do Wiednia.

Po trzecie na Słowacji są winiety 7 dniowe a w Czechach są 10 dniowe (jak jedziesz na tydzień to raczej 7 dniowa nie starczy i trzeba kupić 2 albo 1 miesięczną)

Różnica w koszcie tych winiet to jest około 15 pln więc w ogólnym koszcie wyjazdu to chyba nie jest znacząca pozycja.

Jak pojedziesz przez Mikulov i wjedziesz w Austrii na autostradę to będą znaki na Graz.
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 31.05.2010 18:39

junkers111 napisał(a):
jgx1 napisał(a):

Jak z Cieszyna to po co się pchać przez Słowację lepiej z Cieszyna przez Olomouc do Brna i dalej tą drogą którą opisałem.

Po pierwsze od Cieszyna jest praktycznie cały czas autostrada.
A od Cieszyna do Ziliny jest zawsze ruch i tłok.

Po drugie bliżej niż przez Bratysławę różnica około 30 km do Wiednia.

Po trzecie na Słowacji są winiety 7 dniowe a w Czechach są 10 dniowe (jak jedziesz na tydzień to raczej 7 dniowa nie starczy i trzeba kupić 2 albo 1 miesięczną)

Różnica w koszcie tych winiet to jest około 15 pln więc w ogólnym koszcie wyjazdu to chyba nie jest znacząca pozycja.

Jak pojedziesz przez Mikulov i wjedziesz w Austrii na autostradę to będą znaki na Graz.

no z tego co znalazłem w necie koszt winiety w czechach to 106 zł w obydwie strony a w słowacji 44 Jade na 2 tygodnie róznica to 62 zeta - niby mało fakt szczególnie jeśli droga lepsza ale nie jest to 15 zł :)
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 31.05.2010 18:53

Jakoś żle policzyleś;Czechy winieta miesieczna 350 kr-ok 58 zł natomiast
Słowacja 9,90 eu ok42 zł.
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 31.05.2010 18:55

Temcza napisał(a):Jakoś żle policzyleś;Czechy winieta miesieczna 350 kr-ok 58 zł natomiast

ups :oops: w takim razie nie ma co się zastanawiać :D dzięki za sprostowanie :D mam jescze pytanie przy okazji jaki jest całkowity koszt w austrii tzn ile kosztuje winieta i czy są dodtakowe opłaty (tunele itp) na drodze do słowenii i czy w czechach jest kótsza winieta i jaka jest cena (być może z powrotem przez kąpieliska w budapeście :D
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 31.05.2010 19:02

W Czechach masz jeszcze 10 dniowa koszt 250 kr.Jesli jedziesz na 2 tyg to musisz wykupic 2 winiety 10 dniowe w Austrii koszt jednej 7,90 euro.
Do granicy ze Słowenia (kierunek Graz-Maribor nie ponosisz zadnych dodatkowych opłat).Pozdro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 19:06

jgx1 napisał(a):
Temcza napisał(a):Jakoś żle policzyleś;Czechy winieta miesieczna 350 kr-ok 58 zł natomiast

ups :oops: w takim razie nie ma co się zastanawiać :D dzięki za sprostowanie :D mam jescze pytanie przy okazji jaki jest całkowity koszt w austrii tzn ile kosztuje winieta i czy są dodtakowe opłaty (tunele itp) na drodze do słowenii i czy w czechach jest kótsza winieta i jaka jest cena (być może z powrotem przez kąpieliska w budapeście :D

W Czechach 10-dniowa potem 1-miesięczna i roczna
W Austrii 10 dniowa chyba 7,90 eur, później 2-miesięczna i roczna.
W drodze do Chorwacji przez Austrię i Słowenię nie ma żadnych dodatkowo płatnych tuneli.
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 31.05.2010 19:10

A tu masz wszystko podane na tacy........
forum/viewtopic.php?t=17828&start=0
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 31.05.2010 19:11

bardzo dziękuje - ostatnie pytanie - czy w czechach podobnie jak na słowacji bezproblemu zakupie winiete płacąć kartą i gdzie czy po wjeżdzie na autostrade na pierwszej stacji czy wcześniej musze kupić czyli gdzie najlepiej za cieszynem i czy kurs wymiany jest OK kartą czy lepiej zakupić korony w kantorze?
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 31.05.2010 20:40

jgx1 napisał(a):bardzo dziękuje - ostatnie pytanie - czy w czechach podobnie jak na słowacji bezproblemu zakupie winiete płacąć kartą i gdzie czy po wjeżdzie na autostrade na pierwszej stacji czy wcześniej musze kupić czyli gdzie najlepiej za cieszynem i czy kurs wymiany jest OK kartą czy lepiej zakupić korony w kantorze?
Dlaczego za Cieszynem :?:
Kup na przejściu w Cieszynie za złotówki :D
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 31.05.2010 21:15

jasio napisał(a):
jgx1 napisał(a):bardzo dziękuje - ostatnie pytanie - czy w czechach podobnie jak na słowacji bezproblemu zakupie winiete płacąć kartą i gdzie czy po wjeżdzie na autostrade na pierwszej stacji czy wcześniej musze kupić czyli gdzie najlepiej za cieszynem i czy kurs wymiany jest OK kartą czy lepiej zakupić korony w kantorze?
Dlaczego za Cieszynem :?:
Kup na przejściu w Cieszynie za złotówki :D

No właśnie ???? tez mnie to ciekawi ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2010 20:34

.Pomyłka
Ostatnio edytowano 01.06.2010 20:36 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone