Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada Macelij - Krapina - otwarta !!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
miike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miike » 01.06.2007 15:34

Chorwaci są niesamowici, rok temu jechałem w sierpniu i od granicy widziałem "trochę" ruchu na budowie autostrady, a tu patrz!
nie minął rok i już można gnać autobanem.

GDDKiA mogła by jeździć do naszych południowych braci na szkolenia.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 01.06.2007 16:03

[quote="TERRY"][quote="Lubuszanin"][quote="kafur"][quote="kafur"][quote="Lubuszanin"]A tak wyglada to przejscie, czy to stare?
http://photoforum.istria.info/kroatien-foto-4870.htm[/quote] A mi to wygląda na nowe przejście :D Lubliczanin wiecej takich ludzi jak Ty (szperaczy) :D[/quote] Lubuszanin sorki za przejęzyczenie :oops:[/quote]

Mnie tez sie wydaje, ze to nowe przejscie, ale pod fotka jest data jakby z lamusa ;)[/quote]

Mnie to wygląda na punkt poboru opłat a nie na przejście graniczne ale mogę się mylić.[/quote]

MACELJ > A2-Autocesta Grenzübergang der Slowenen .
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 02.06.2007 07:44

Tomek napisał(a):
krakuscity napisał(a):Nigdy...

Może chociaż pierwsze 90 km z Gdańska w przyszłym roku....

Tomek
Ja słyszałem że nie opłaca im sie budować autostrady do Gdańska i postanowili zbudować wiadukt z Warszawy nad morze :( .
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 02.06.2007 07:45

miike napisał(a):Chorwaci są niesamowici, rok temu jechałem w sierpniu i od granicy widziałem "trochę" ruchu na budowie autostrady, a tu patrz!
nie minął rok i już można gnać autobanem.

GDDKiA mogła by jeździć do naszych południowych braci na szkolenia.

Chorwatki też sa niesamowite!!!!! :twisted:
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 02.06.2007 08:26

maadoox napisał(a):Ja słyszałem że nie opłaca im sie budować autostrady do Gdańska i postanowili zbudować wiadukt z Warszawy nad morze :( .

Wow !

To super pomyślna wiadomość !!! Chociaż coś zbudują :)

Nie słyszałeś czegoś na temat podobnego wiaduktu do Krakowa ???

Pzdr
Tomek

PS. W lokalnej prasie widziałem w czwartek zdjęcia z A1 - wygląda na to że jednak powstaje...
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 02.06.2007 11:53

Tomek napisał(a):
maadoox napisał(a):Ja słyszałem że nie opłaca im sie budować autostrady do Gdańska i postanowili zbudować wiadukt z Warszawy nad morze :( .

Wow !

To super pomyślna wiadomość !!! Chociaż coś zbudują :)

Nie słyszałeś czegoś na temat podobnego wiaduktu do Krakowa ???

Pzdr
Tomek

PS. W lokalnej prasie widziałem w czwartek zdjęcia z A1 - wygląda na to że jednak powstaje...
O słyszałem. Dużo dobrego!!! Kraków z Kielcami maja połączyć podwieszanym mostem, w Kielcach ma powstać lotnisko wielce czcigodnego ministra nam panującego nr13 zwanego potocznie "Nie wiem co mówię". Z kielc się więc wydostaniemy samolotem do Warszawy a dalej nad morze to ten wiadukt o którym juz wspomniałem. Dlatego własnie jeżdze na południe:(.
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 02.06.2007 19:25

Tomek...
To nie ja wyliczyłem te 300 mostów i tuneli...tylko skopiowałem znaleziony tekst z netu:)
Tomek
Cromaniak
300 mostów i tuneli

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 03.06.2007 11:54

antek napisał(a):Tomek...
To nie ja wyliczyłem te 300 mostów i tuneli...tylko skopiowałem znaleziony tekst z netu:)

Muszę przyznać że mój komentarz był jednak tendencyjny... Rzeczywiście konstrukcje na całej autostradzie są imponujące i być może rzeczywiście na całej jej długości jest ich 300 lub więcej.

Jednak obserwując wątek w pierwszej chwili pomyślałem, że piszesz o nowo otwartym kawałku, który liczy raptem 20 km, potem jeszcze kolejne 60 km w czerwcu...jak podziliłem obiekty przez 80 km wyszło mi trochę śmiesznie :)

Pzdr
Tomek
mirhon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirhon » 04.06.2007 07:37

Tomek napisał(a):....Dwa razy jechałem w szczycie sezonu w weekend ! Z tego powodu przetrenowałem przejazd z ominięciem odpłatnego odcinka autostrady w Słowenii :))) ...

Możesz coś więcej powiedzieć? Jak jechałeś?
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 04.06.2007 08:18

Interseal napisał(a):Przydałby się jeszcze odcinek takiej autostrady pomiędzy węzłem Maribor Vshod a przejściem w Macelj i można by sunąć od Wiednia do Sestanovaca cały czas dwujezdniówką. Tylko co na to Słoweńcy? Ktoś wię? Orientuje się, czy i kiedy może ta autostrada powstać?

Mam wrażenie , że Słoweńcom nie chce sie wydawać kasy na ten odcinek, bo zrobia dobrze tylko Chorwatom, a nie sobie.
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 04.06.2007 10:18

Tomek napisał(a):...przejazd z ominięciem odpłatnego odcinka autostrady w Słowenii...

mirhon napisał(a): Możesz coś więcej powiedzieć? Jak jechałeś?

W sumie odcinek liczy jakieś 20 km. Zjeżdza się z autostrady ostatnim zjazdem (Spielfeld) przed autostradowym przejściem granicznym w Austrii na drogę B67. Na tej drodze jest także przejście graniczne. W Słowenii wjeżdzasz na drogę 437. Droga prowadzi praktycznie równolegle do autostrady. Przed Mariborem wjeżdza się na rondo do którego dochodzi także płatny odcinek autostrady.
Jeśli jedzie się w szczycie sezonu w sobotę niestety na przejściu i bramkach pojawiają się niesamowite korki. Aby zapłacić 80 eurocentów stałem kiedyś ponad godzinę (a i tak był to krótki czas...).

W ostatnich latach jeżdzę raczej poza sezonem więc jadę autostradą - doświadczenia z przejazdu tą trasą mam z lat 2001, 2002.

Pzdr
Tomek
mirhon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirhon » 04.06.2007 12:09

Tomek napisał(a):...Przed Mariborem wjeżdza się na rondo do którego dochodzi także płatny odcinek autostrady...

I co dalej? Ja najwięcej czasu traciłem zawsze przez przejazd w centrum Maribor. Na Map24 widzę jakieś pourywane kawałki autostrad, które przechodzą przez centrum (??).
Czy na tym rondku można pojechać dalej drogą nr 3 i potem gdzieś wiochami (droga 229 ?) na Ptuj żeby dostać się na 9 (do granicy).
Ktoś to praktykował? Tak na oko robię dodatkowo jakieś 20km robiąc łuk z prawej strony Mariboru.
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 04.06.2007 12:32

Tomek napisał(a):...Przed Mariborem wjeżdza się na rondo do którego dochodzi także płatny odcinek autostrady...

mirhon napisał(a):Ja najwięcej czasu traciłem zawsze przez przejazd w centrum Maribor. Na Map24 widzę jakieś pourywane kawałki autostrad, które przechodzą przez centrum (??).

Niestety te kawałki są w budowie - Słoweńcy nie podali dokładnej daty ich oddania (lata 2008 i 2009).

mirhon napisał(a):Czy na tym rondku można pojechać dalej drogą nr 3 i potem gdzieś wiochami (droga 229 ?) na Ptuj żeby dostać się na 9 (do granicy). Ktoś to praktykował? Tak na oko robię dodatkowo jakieś 20km robiąc łuk z prawej strony Mariboru.

Niestety nie próbowałem. Przez Maribor i dalej do granicy jechałem z reguły w dużym ruchu ale płynnie...

Pzdr
Tomek
aprokop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aprokop » 05.06.2007 21:33

Tomek napisał(a):Zgodnie z zapowiedziami nowy kawałek jest już otwarty

Tomek

PS. Kiedy doczekamy takiego trybu prac w Polsce ???

Cieszę się z tego faktu, 8-go czerwca sprawdzę jak się jedzie po nowej autostradzie i ile czasu sie zaoszczędzi. Jadąc do Chorwacji co rok lepsza droga, tylko człowiek starszy.
Fred
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.06.2007 08:09

mirhon napisał(a):

I co dalej? Ja najwięcej czasu traciłem zawsze przez przejazd w centrum Maribor. Na Map24 widzę jakieś pourywane kawałki autostrad, które przechodzą przez centrum (??).
Czy na tym rondku można pojechać dalej drogą nr 3 i potem gdzieś wiochami (droga 229 ?) na Ptuj żeby dostać się na 9 (do granicy).
Ktoś to praktykował? Tak na oko robię dodatkowo jakieś 20km robiąc łuk z prawej strony Mariboru.

A przez Węgry jadąc korków nie stwierdziłem :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada Macelij - Krapina - otwarta !!! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone