Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

autostrada - kiedy płacić; Macelj - gdzie pierwszy bankomat?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gandolfini
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gandolfini » 17.09.2006 18:03

Przygotowując się do przyszłorocznego wyjazdu zbieram wszystkie przydatne info. Stąd pytania jak w temacie.
1. Co do płacenia za autostradę, mój stan wiedzy jest taki, że za odcinek Macelj - Zagrzeb płaci się 10kun, natomiast Zagrzeb - Dugopolje : czy na trasie jest kilka bramek ( a la Katowice - Kraków ) i na każdej się płaci czy ( jak we Włoszech ) bilecik na wjeździe i jedna zapłata przy zjeździe? Mam info sprzeczne, bo w Viamichelin napisali o płaceniu w kilku miejscach, a tu na forum że raz.
2. Czy w Macelj jest bankomat na przejściu albo gdzieś blisko?
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 17.09.2006 18:47

1.Płaci się jak we Włoszech.Przy wjeździe w Lucko bierzesz kwitek i przy zjeździe w Dugopolje płacisz.
2.Nie widziałem bankomatów,napewno jest kilka kantorów.

pozdrav
bartilop
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartilop » 17.09.2006 19:07

Odcinek Macelj-Zagreb 18KUN i faktycznie placi sie przy wyjezdzie z autostrady, my zjezdzalismy w Karlowacu. Ja placilem Visa, bardzo wygodnie i taniej. Chociaz raz mialem problem, w Karlowacu nie bylo polaczenia z bankiem i chcieli tylko cash, a ja z cashu mialem tylko PLN, ku mojemu zaskoczeniu skasowali mnie po bardzo dobrym kursie 100zl - 179 KUN (ale od zonki mi sie zebralo, ze nieodpowiedzialny i tak dalej :D ). Tam gdzie sie dalo placilem kartami, dzisiaj sprawdzalem wyciagi - lepiej niz gotowina.
gandolfini
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gandolfini » 22.09.2006 19:22

Jako pracownika banku nic mnie nie przekona do płacenia gotówką, no chyba że nie ma autoryzacji a kolejka z tyłu z Macelj do Mariboru. 8O
18 kun? Na stronie HAK znalazłem że 10, ale Ty wiesz lepiej z autopsji.
A czy to prawda że na promach strasznie rysują auta?
bartilop
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartilop » 24.09.2006 20:33

18 na bank!
A promami nie plywalem wiec nie wiem.
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 24.09.2006 21:25

A czy to prawda że na promach strasznie rysują auta?

Ja płynąłem z Vela Luki do Splitu i nikt mi nie porysował,znajomym także nie.Fakt,że auta stoją ciasno ale jak uważa sie przy wsiadaniu i wysiadaniu to raczej nic nie powinno stać się złego.Z kolei jak płynąłem z Orebica do Korculi to na promie było luźno i tam nie było mowy o żadnym rysowaniu aut.

pozdrav

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone