Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

AUTOSTRADĄ DO NIEBA -LIPIEC 2013(TRPANJ,KORCULA,PAKOSTANE)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran
Re: AUTOSTRADĄ DO NIEBA -LIPIEC 2013(TRPANJ,KORCULA,PAKOSTAN

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.10.2013 10:58

W Dubie trudno o tłok na plaży, jest ona wyjątkowo długa :)

W tym roku zupełnie niespodziewanie wylądowaliśmy właśnie w Dubie :D I chociaż była to bardzo krótka wizyta, cieszyliśmy się z tego symbolicznego ;) powrotu na Pelješac.
neska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska » 27.10.2013 16:04

adikos napisał(a):...z drugiej strony portu rosna bardzo dobre figi ...

....dobrze wiedzieć, tak na przyszłość :D
neska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska » 27.10.2013 16:09

Czarna1 napisał(a):Dziękuję nie tylko za słonko, piękne zdjęcia- ale też za mega pozytywną energię, która od Ciebie bije i mam nadzieję ,że zaraża :):) :papa:

....jeśli "zaraziłam " choć jedna osobę pięknem Peljesaca, to uważam swoją misję za spełnioną! :papa:
neska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska » 27.10.2013 16:26

maarec napisał(a):Bardzo fajna relacja, przyjemnie się czyta ...

....dzięki za miłe słowo...

maarec napisał(a):...jak z owadami na tym campie ? ...

Komarów i meszek nie stwierdzono :D
Mrówki popylają utartymi szlakami (zanim rozbijesz namiot, upewnij się ,że nie przecinasz ich trasy).Nasz namiot omijały łukiem zadowalając się okruszkami ze stołu. Ogólnie prawie nie zauważalne...
Osy- pojawiały się tylko i wyłącznie w porze posiłków. I tu ciekawostka: spokojnie można było konsumować kanapki z nutellą, ale gdy w grę wchodziła rybka lub jakieś inne mięsko trzeba było oganiać się gazetą :) Szczególnie przypadła im do gustu mielonka tyrolska z naszych zapasów...widać DOBRE BO POLSKIE 8)

maarec napisał(a):...W temacie braku lpg ... udało Wam się jeszcze gdzieś zatankować czy Półwysep zwiedzaliście na benzynie ...

Bez problemu tankowaliśmy LPG w Orebicu, więc nasze finanse zostały uratowane :D

Pozdrawiam :papa:
emi13214
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emi13214 » 27.10.2013 16:33

Utwierdziłaś mnie w moich przyszłorocznych planach. Już wiem na 100%, że na przełomie sierpnia i września będę oglądać te same miejsca o których piszesz i będę mieszkać na pewno na tym przepięknym campie.
Jak byś jeszcze mogła napisać gdzie dobrze zjeść w tamtych okolicach i czy pod koniec sierpnia wg Ciebie będzie luzik na Campie Vrila, to już bym była całkiem spokojna o przyszłoroczne wakacje.
Piszesz bardzo pięknie i wesoło o swoich wakacjach - widać, że przywiozłaś wspaniałe wspomnienia.
Ja byłam 1 dzień na Peljesacu i " zachorowałam"!!!
Jest cudowny, przepiękny, klimatyczny i chcę Tam być.
Moje dzieci ( już dorosłe)- też tam będą na pewno jeździć, więc przecieram im szlaki ( jedno musi odchować maleństwo, a drugie skończyć studia).
A w sumie ile dni byliście na tym Campie?
Ja wyjeżdżając z Campu pod Maslinom w Orasacu, za długi pobyt dostałam pamiątkowy podstawek ze zdjęciem Dubrownika i małą buteleczkę wiśniowej rakijii ( odwdzięczyłam się żubrówką). Też miło wspominam tamten camping, ale droga na plażę bardzo mi utkwiła w pamięci ( do dziś mam bliznę na kolanie)
neska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska » 27.10.2013 16:36

Bocian napisał(a):Co do Cudnej ... to mnie ona nie powaliła na kolana. Wygląda lepiej z daleka niż z bliska :)

...Jak dla mnie sama miejscówka i okoliczności przyrody jej towarzyszące: cud, miód i malina... :D
...Tylko za dużo amatorów na jej wdzięki 8)
neska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska » 27.10.2013 16:43

Bocian napisał(a):
neska napisał(a):Co do rybek...na wędkę...a właściwie na małże, których nasz zatrzęsienie na skałkach po prawej stronie plaży...

Znaczy wrzucasz małże do wody i one przynoszą ryby na brzeg :oczko_usmiech:

Coś w tym stylu tylko najpierw nadziewam ich usłużne ciałko na haczyk :D :D :smo:
neska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska » 27.10.2013 16:58

maslinka napisał(a):W Dubie trudno o tłok na plaży, jest ona wyjątkowo długa :)...

To prawda... nawet podczas najazdu turystów , którzy przypłynęli statkiem, tylko nieliczne jednostki podjęły trud zdobycia jej odległego zakątka. Większość osiadła na samym jej początku, okupując bar i chowając się przed upałem w bezpiecznych objęciach barowych parasoli :D
Właśnie! Wybierając się na plażę w Dubie koniecznie weźcie słoneczne parasole, bo poza drzewkiem pod którym plażowaliśmy cienia tam niewiele... 8)
neska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska » 27.10.2013 18:07

emi13214 napisał(a):Utwierdziłaś mnie w moich przyszłorocznych planach. Już wiem na 100%, że na przełomie sierpnia i września będę oglądać te same miejsca o których piszesz i będę mieszkać na pewno na tym przepięknym campie.

Dobry wybór! :D

emi13214 napisał(a):... gdzie dobrze zjeść w tamtych okolicach .

Polecam Konobę Škojera ul. Tomislava 22
Fotki zapożyczone bo własnych nie posiadam 8)

dscn5163[1].jpg

dscn3001[1].jpg

Jedzonko pyyycha.
Dobra i niedroga pizza jest w tawernie na świeżym powietrzu, w centrum przy przystani ...znajdziesz na pewno :D

emi13214 napisał(a):...czy pod koniec sierpnia wg Ciebie będzie luzik na Campie Vrila,...

My przyjechaliśmy na Vrilę w ciemno, w środku sezonu (koniec lipca) i nie było problemu z miejscówkami wiec bądź dobrej myśli... :hut:

emi13214 napisał(a):A w sumie ile dni byliście na tym Campie?.

5 dni ...ciekawość tego co jeszcze za winklem wygoniła nas z raju...

Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku...wiem, że będzie udany! :papa:
Ostatnio edytowano 20.01.2014 16:33 przez neska, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.10.2013 18:26

neska napisał(a):To prawda... nawet podczas najazdu turystów , którzy przypłynęli statkiem, tylko nieliczne jednostki podjęły trud zdobycia jej odległego zakątka. Większość osiadła na samym jej początku, okupując bar i chowając się przed upałem w bezpiecznych objęciach barowych parasoli :D

:lol:

My w tym roku byliśmy właśnie tymi "najeżdżającymi" turystami :mrgreen: Biorąc udział w imprezie zwanej
"fishpicnikiem", trzeba się wyluzować i nastawić na taką specyficzną rozrywkę. My jednak zawsze dobrze wybieraliśmy (statki i trasy) i zawsze się dobrze bawiliśmy :)
neska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska » 27.10.2013 18:47

maslinka napisał(a):My w tym roku byliśmy właśnie tymi "najeżdżającymi" turystami :mrgreen: Biorąc udział w imprezie zwanej
"fishpicnikiem", trzeba się wyluzować i nastawić na taką specyficzną rozrywkę. My jednak zawsze dobrze wybieraliśmy (statki i trasy) i zawsze się dobrze bawiliśmy :)

Maslinka,...Tobie oddałabym drzewko i cień i pewnie użyczyłabym własnego leżaka :D
Jeśli chodzi o fishpicniki...jakoś nie lubię takich zorganizowanych wypoczynków, wolę dobrze się bawić na własną rękę...choć może kiedyś spróbuję takiej imprezy i zmienię zdanie :D
:papa:
emi13214
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emi13214 » 27.10.2013 19:01

Fishpicnik jest fajną imprezą pod warunkiem, że człowiek potrafi się bawić z ludźmi wszelkich nacji i reaguje tak samo jak oni. My bylismy na takiej imprezie w Makarskiej, trasa prowadziła na Hvar ( Jelsa) i Brac ( Bol). Atrakcji było sporo czyli dobre jedzenie z grilla, rakija i wino do woli, a tańce na stołach w drodze powrotnej nikomu nie przeszkadzały. Towarzystwo włosko, sycylijsko, słoweńskie wyśmienite.
Wspomnienia i zdjęcia do dzisiaj niezapomniane, choć na następny dzień było ciężko.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.10.2013 19:11

neska napisał(a):Maslinka,...Tobie oddałabym drzewko i cień i pewnie użyczyłabym własnego leżaka :D

Dzięki :D
My, mimo że wzięliśmy parasol, nigdy nie targaliśmy go na plażę. Lubimy słońce, nawet w dużych ilościach :D I chociaż ciągle siedzieliśmy na słońcu, słabo się opaliliśmy :? Pewnie za wysokie filtry...

neska napisał(a):Jeśli chodzi o fishpicniki...jakoś nie lubię takich zorganizowanych wypoczynków, wolę dobrze się bawić na własną rękę...choć może kiedyś spróbuję takiej imprezy i zmienię zdanie :D
:papa:

Również zwykle omijamy masowe imprezy i zwiedzamy na swój sposób (kajak, szukanie odludnych plaż), ale raz w ciągu wakacji lubimy zerwać z przyzwyczajeniami. Zawsze staramy się wybierać kameralne statki, na których nie ma imprezy z tańcami. Raczej klimatyczna, chorwacka muzyka i smaczna rybka (w pięknych okolicznościach przyroda makrele smakują świetnie) :) Ale grunt to odpowiednie nastawienie - płyniemy, żeby się bawić, a ludzie na statku są naszymi przyjaciółmi (no, może miłymi towarzyszami podróży ;)), nie wrogami :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.10.2013 21:25

neska napisał(a):...Jak dla mnie sama miejscówka i okoliczności przyrody jej towarzyszące: cud, miód i malina... :D
...Tylko za dużo amatorów na jej wdzięki 8)

Gdy ja byłem to zaskoczyła mnie mała ilość ludzi... Może ja jestem skrzywiony swoim miejscem na Ziemi :) Wszystko mam na miejscu, piwniczkę, apartman :) Nie jarają mnie wycieczki w celu plażowania... Nasza plaża to żaden cud ;) Ale atmosfera i ludzie to już co innego :)
neska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska » 27.10.2013 21:38

emi13214 napisał(a):Fishpicnik jest fajną imprezą pod warunkiem, że człowiek potrafi się bawić z ludźmi wszelkich nacji i reaguje tak samo jak oni...

Emi...lubię ludzi i dobrą zabawę, ale przeważnie reaguję tak jak czuję , a nie - jak większość.
Jak mi się nie podoba, to wiem gdzie są drzwi...na statku byłby z tym mały problem :D
Czytając Twoje wspomnienia widzę, że trafiłaś na wyborowe towarzystwo i dobrze się bawiłaś...cieszę się bo właśnie o To chodzi na wakacjach!
Pozdrawiam Cieplutko :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

AUTOSTRADĄ DO NIEBA -LIPIEC 2013(TRPANJ,KORCULA,PAKOSTANE) - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone