Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

autostrada do Dubrovnika ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mrówa
Podróżnik
autostrada do Dubrovnika ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrówa » 01.07.2009 08:01

Witam!
Pytanie - jak daleko na południe można dojechać autostradą??? - nie mogę za diabła znaleźć na 100% pewnej informacji Czy autostrada do Dubrovnika jest już ukończona, czy kończy się na wysokości Splitu??pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2009 08:06

1) jak daleko można dojechac autostradą znajdziesz choćby tu: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828
2) NIE JEST jeszce ukończona autostrada do Dubrovnika
3) więcej info w wyszukiwarce bo temat przerobiony na wszystkie sposoby
Ostatnio edytowano 01.07.2009 08:07 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.07.2009 08:07

mrówa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrówa » 01.07.2009 08:16

gospodarz - miałem właśńie wkleić tego linka - nie wiem teraz już nic - to jest już oddany ten odcinek do dubrovnika czy nie, bo docierają do mnie sprzeczne informacje.... prośba do modera - jeśli temat jest faktycznie wałkowany - nie warto go przykleić i w pierwszym poście tematu uaktualniać te informacje, żeby zapobiec podobnym wciąż na nowo otwieranym tematom? pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2009 08:31

mrówa napisał(a):..... prośba do modera - jeśli temat jest faktycznie wałkowany - nie warto go przykleić i w pierwszym poście tematu uaktualniać te informacje, żeby zapobiec podobnym wciąż na nowo otwieranym tematom? pzdr

Przecież podałem Ci link do wątku autostradowego z działu FAQ - istotą FAQ jest właśnie to, żeby dane były aktualizowane (i w tym przypadku są)
Wszystko o autostradach masz aktualne i to na pierwszej stronie, nigdzie po forum nie musisz biegać, żeby znaleźć informację, więc jak mam to zrobić żeby było "czytelne" ?
Bo wydaje mnie się że bardziej czytelnie już się nie da.
Tego wątku też nie trzeba szukac ani nie trzeba być "znawcą" forum bo logując się masz na górze strony informację od Admina: "Zanim założysz nowy wątek zaglądnij do odpowiedzi na często zadawane pytania, lub użyj wyszukiwarki" z aktywnymi linkami.
mrówa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrówa » 01.07.2009 08:39

ok, ok, ok mea culpa - ale jak traktować informację podaną tu: http://pl.croatia.hr/News/Document.aspx?idNews=1890
- czytałem Twój topic z podanego linka (bardzo czytelny, pełen informacji) ale zmyliła mnie ww informacja na podanej przeze mnie stronie i stąd te moje dyrdymały, sorry... :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2009 09:03

mrówa napisał(a):.....ale jak traktować informację podaną tu: http://pl.croatia.hr/News/Document.aspx?idNews=1890
- czytałem Twój topic z podanego linka (bardzo czytelny, pełen informacji) ale zmyliła mnie ww informacja na podanej przeze mnie stronie i stąd te moje dyrdymały, sorry... :roll:

Cytat z tej strony, o która pytasz:

"Na mapie jest już zaznaczony m.in. nowy odcinek autostrady Zagrzeb-Split-Dubrownik.

Odcinek ŠESTANOVAC-RAVČA to kolejny 40 kilometrów nowoczesnej autostrady, na którym znajduje się 47 obiektów (wiadukty, przejścia, itp.).

Wraz z odcinkiem z miejscowości Šestanovac do miejscowości Ravča oddana do użytku autostrada A1 Zagrzeb-Split-Dubrownik liczy łącznie 457 km."

Informacja całkiem klarowna ;-)
Określenie autostrada Zagreb - Split - Dubrovnik" nie oznacza, że jest ona w całości otwarta tylko, ze otwarto kolejny odcinek na tej autostradzie do Ravcy ;-)
Dubrovnik to przyszłość.
mrówa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrówa » 01.07.2009 10:39

wiem, wiem już ale dzieki za wpis - będzie pomocny dla takich matołków jak ja :lol: - jeszcze jedno - dziś dostałem pocztą nową mapę CRO copernicusa z kartografią freytag&berndt - wg niej ostatni południowy zjazd z autostrady jest w miejscowości Mali Prolog - tam drogą 513 zjeżdża się do Ploce (zjazd nazywa się Mali Prolog właśnie) , dalej autostrada biegnie do zjazdu oznaczonego "Ploce1" - ale tam się już urywa i nie dochodzi do zjazdu żadna droga, autostrada dalej jest oznaczona jako "w budowie" - reasumując ostatni zjazd jest na wysokości miejscowości Ploce, może to być ? :wink:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.07.2009 11:02

mrówa napisał(a):wiem, wiem już ale dzieki za wpis - będzie pomocny dla takich matołków jak ja :lol: -

Polska nowa matura :wink:? czy pisać Ci o skorzystaniu z podziałki mapy?
mrówa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrówa » 01.07.2009 11:10

no napisz, bo nie wiem do czego pijesz... pzdr
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.07.2009 11:16

Odmierz na mapie, korzystając z jej podziałki, 40 km od Sestenovaca wzdłuż kreski autostrady w kierunku południowym.
mrówa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrówa » 01.07.2009 11:26

no i co??? to odległosć pomiędzy Sestanovac a Ravca ... nic nowego , no chyba , że Ty mierzysz w milach 8O , to wyjdzie dalej ... moje pytanie - gdzie jest ostatni oddany do użytku zjazd w stronę Dubrovnika??? czy tak jak napisałem wyżej czy w Ravca... pzdr nowa matura...
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.07.2009 11:33

mrówa napisał(a): pzdr nowa matura...

a jednak :cry:

W takim razie przeczytaj jeszcze raz, zaglądając do nowej mapy, ostatni post Piotrka_B.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 01.07.2009 12:07

mrówa napisał(a):wiem, wiem już ale dzieki za wpis - będzie pomocny dla takich matołków jak ja :lol: - jeszcze jedno - dziś dostałem pocztą nową mapę CRO copernicusa z kartografią freytag&berndt - wg niej ostatni południowy zjazd z autostrady jest w miejscowości Mali Prolog - tam drogą 513 zjeżdża się do Ploce (zjazd nazywa się Mali Prolog właśnie) , dalej autostrada biegnie do zjazdu oznaczonego "Ploce1" - ale tam się już urywa i nie dochodzi do zjazdu żadna droga, autostrada dalej jest oznaczona jako "w budowie" - reasumując ostatni zjazd jest na wysokości miejscowości Ploce, może to być ? :wink:

mrówa: Tutaj masz aktualne info. Zobacz sobie schemacik i mapkę.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 01.07.2009 12:32

No przecież to oczywiste: jedziesz autostradą, mijasz Sestanowac i po ok. 40 km masz ostatni zjazd :)
I na 100% będą drogowskazy, które doprowadzą Cię do "jadranki". Dalej to już pomykasz tą drogą do Dubrownika :)
Ja w ubiegłym roku, po dwóch latach pobytu na północy (Losinj), wiedziałem tylko, że zjazd jest w Sestanovac. Dojechałem, zjechałem i dalej patrzyłem na drogowskazy. Oczywiście, skoro oddano zjazd Ravca, to jest on połączony z resztą dróg :)
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone