Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

autostrada czy trasa widokowa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
beges80
Globtroter
autostrada czy trasa widokowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) beges80 » 24.04.2011 09:30

Witam
Witam pierwszy raz wybieram się do Chorwacji do Marusici
Ponieważ na miejscu mam być w godzinach popołudniowych ,a że to pierwszy raz zamierzam wyjechać z Katowic około 17 .Liczę na to że zostanie mi sporo czau i tu mam wątpliwość czy jechać do końca autostradą czy zjechać z niej i jechać trasą widokową

Proszę o sugestie jeżeli zjechać to gdzie od którego momentu są najlepsze widoki
Jak wygląda droga czy mogę spodziewać się korków

Osobiście wolałbym jechać trasą widokową ale być może nie warto stąd moje watpliwości
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.04.2011 09:35

Marusuci kolo Mimic?

A chcesz spać po drodze, czy cały czas jazda?
Jeżeli jazda, to za 12h jesteś kolo Splitu.
Tam możesz zjechać na Jadrankę.
beges80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beges80 » 24.04.2011 09:40

tak koło mimic

spać nie chce też liczę 12-14 godzin dlatego chce zjechać tylko gdzie najlepiej opuścić autostradę
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.04.2011 09:45

Split. Będziesz zadowolony. Wstap na promenadę na kawe i dalej na dół cro.
Bok.
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 24.04.2011 10:11

Jeśli dysponujesz czasem, to jak najbardziej polecam tak zwaną starą drogę przez Plitvice. Piękne widoki. Stan dróg bardzo dobry a od momentu otwarcia autostrady ruch znacznie mniejszy. Choć autostrada też ma swoje zalety. Ja na 5 wyjazdów tylko raz jechałem autostradą.
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 24.04.2011 11:53

Zakładając, że byłbyś raniutko w okolicy Plitvic i miałbyś ochotę na 5-6 godzin oglądania (chodząc, jeżdżąc i pływając) prawdziwie rewelacyjnych miejsc i widoków, to Plitvice wydają mi się naprawdę najlepszą propozycją, lepszą niż oglądanie fajnych widoków ale "tylko" z okna samochodu.
Poza tym duża część Urlopowiczów zwiedza jeziora niejako "po drodze", sam też tak czyniłem i było super.
A jeśli jednak zjazd z autostrady, to może w okolicach Sibenika i wtedy masz do miejsca przeznaczenia ok. 150 km i po drodze Sibenik, Trogir i Split (ale z ryzykiem zwiększonego ruchu samochodów na Jadrance).
Pozdrav.
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 24.04.2011 12:53

Popieram zwiedzanie Plitvic jak najbardziej. Ja tak zrobiłem ale w drodze powrotnej z noclegiem niedaleko parku. Bo jednak po takim parogodzinnym zwiedzaniu jest się jednak trochę zmęczonym.W Twoim przypadku mogło by sie wydawać że do celu już blisko, ale zmęczenie daje znać o sobie z każdym kilometrem.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 24.04.2011 13:03

a ja pierwszy raz do Chorwacji jechałam jadranką do Trogiru (całą ,bo nie bylo jeszcze wtedy autostrady).Podróż trwała 2 dni i Plitwice były po drodze .Pamiętam,że okolice wyspy Pag zrobiły na mnie duże wrażenie (takie księżycowe widoczki z jadranki)
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 24.04.2011 13:31

jak jedziesz bez malych dzieci to smiało zjedź z autostrady,( godzina w tą czy w tą)
beges80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beges80 » 25.04.2011 10:44

Ja Plitvice planuję zaliczyć w drodze powrotnej z noclegiem

Jeżeli chodzi o zjazd z autostrady to w takim miejscu od którego można jechać wzdłuż wybrzeża i podziwiać widoki
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.04.2011 10:54

Można od Rijeki jechać, ale to już będzie trochę dlugo... :wink:
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 25.04.2011 11:31

Zjeżdżając dopiero na Split za wiele nie zostało by Ci jazdy Jordanką, około 30km. Więc jeśli chcesz trochę dłużej podziwiać wybrzeże to chyba najlepiej zjechać na Sibenik. Ale musisz się liczyć że będziesz przejeżdżał przez miejscowości turystyczne i możesz utknąć w korkach. Pomiędzy Sibenikiem- Makarską, na mnie największe wrażenie zrobił odcinek od Omiś do Makarskiej. Są momenty gdzie jedziesz zboczem góry i to dosyć wysoko. Po jednej stronie pionowa ściana w górę a po drugiej stromo w dół do samiutkiego morza i zapierające dech widoki. Alę tą przyjemność zaserwujesz sobie już na miejscu jako wycieczkę :)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 25.04.2011 19:47

wszyscy maja rację ale ....kierowca ma patrzeć na drogę a nie na widoki nie za bardzo tak się da a tym bardziej po takiej długiej jeździe, widoki dla pasażerów a dla kierowcy ewentualnie przy "miejscowych " wycieczkach , planujesz jechać dobę ? coś nie tak, ta trasa nie zajmuje tyle czasu chyba że nocleg po drodze ..........poszperaj na forum a znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, wybierz odpowiednie wersje dla siebie a nie sugeruj się pojedynczymi opiniami
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.04.2011 20:23

Po pierwsze to te 12 h fuksa jest mało realne,zwłaszcza,kiedy jedzie sie po raz pierwszy.
Po drugie 14 h juz bardziej realne,tyle ,ze wyjeżdżajac z K-c o 17 to w okolicach Splitu jesteś o 7 rano.
Do godzin popołudniowych kupa czasu ;)
Po trzecie-jadąc pierwszy raz ,pierwszy szok wzrokowy masz za tunelem Sv.Rock a w trzynastej czy czternastej godzinie jazdy,widoki masz głeboko w d..ie i raczej marzy sie zimne piwo na odstresowanie jazdy.
Na pobudzenie adrealinki na końcówkę-tylko zjazd w Blato do Omiszu.
Wszystko co najlepsze widokowo podczas tego zjazdu i dalej na Jadrance w pigułce i w miare krótko.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.04.2011 20:47

Wymienie na szybko.
Wrocek w nocy.
Autostrady i drogi klasy S.
Wrocek-Krapkowice, Olomouc-Breclav, Wilfersdorf-po krotki odcinek przed granicą SLO/CRO, od granicy CRO-Benkovac.
Pytania? :wink:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone