Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz997
Plażowicz
Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz997 » 27.06.2011 00:04

Witam
W związku z planowanym pierwszym wyjazdem do Chorwacji siedzę i planuję różne warianty tras. W sumie już większość ogarnąłem (dzięki dogłębnej lekturze forum), tylko z jednym tematem mam problem.
W którym miejscu kończy się autostrada A1 (oczywiście wiem, że w Świerklanach) - czy jest to węzeł zaznaczony A na poniższym obrazku?
Obrazek

Pozdrawiam
Mariusz
gralec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gralec » 27.06.2011 07:13

Tak kolego właśnie w tym miejscu się kończy, ale jeśli planujesz przekraczać granicę w Cieszynie sugeruję zjechać zjazdem wcześniejszym na Żory a jak myślisz na Ostrawę jechać to śmiało do końca A1

Ja sam od kliku już lat korzystam z przejazdu przez Słowację gdyż wg mnie jest tam lepsza droga.
mariusz997
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz997 » 27.06.2011 13:53

Witam
Myślę jechać z Krakowa przez Czechy poprzez Chałupki i targeo kieruje mnie A4 do Gliwic i tam zjazd na 78 i przez Rybnik i Wodzisław do Chałupek.
Tylko zastanawiam się czy nie szybciej będzie zjechać z A4 na A1 później do Świerklan - zjazd na 932 - zjazd na 78 i do Chałupek.
Pozdrawiam
Mariusz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.06.2011 13:59

Zdecydowanie wskakuj na A1. Zdecydowanie szybciej i lepiej.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 27.06.2011 14:04

Potwierdzam.
Z A4 na A1 i do końca. Później na Chałupki. Mamy takie piękne autostrady, które jeszcze nie są płatne, to trzeba z nich korzystać :)
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 04.07.2011 21:32

Odświeżę ciut temat, bowiem coś mi e-mapy zwariowały...
Jeździłem zawsze z Wawki na Piotrków, Siewierz, Bielsko, Cieszyn, Brno, Mikulov i dalej do CRO. I pewnie w tym roku byłoby tak samo, gdyby nie świerzbiły mnie ręce, coby w viamichelin wstukać trasę do Orebica...
Potem było Targeo i Google Mpas i AM...
Wszyscy twierdzą, że żyłem w bardzo głębokim błędzie, bowiem powinienem w Mysłowicach skręcić na A4 potem na A1 (w budowie) i dalej na Wodzisław oraz Chałupki, Ostravę i Brno....
Faktycznie szybciej będzie niż dotychczas?????
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 05.07.2011 10:21

aro_40 napisał(a):Odświeżę ciut temat, bowiem coś mi e-mapy zwariowały...
Jeździłem zawsze z Wawki na Piotrków, Siewierz, Bielsko, Cieszyn, Brno, Mikulov i dalej do CRO. I pewnie w tym roku byłoby tak samo, gdyby nie świerzbiły mnie ręce, coby w viamichelin wstukać trasę do Orebica...
Potem było Targeo i Google Mpas i AM...
Wszyscy twierdzą, że żyłem w bardzo głębokim błędzie, bowiem powinienem w Mysłowicach skręcić na A4 potem na A1 (w budowie) i dalej na Wodzisław oraz Chałupki, Ostravę i Brno....
Faktycznie szybciej będzie niż dotychczas?????

Oczywiście że szybciej. Od przejścia granicznego w Bohuminie masz cały czas autostradę, od Cieszyna nie. Ja też o tym sposobie jazdy nie wiedziałem, pomogło mi forum bo via micheliny, google mapy i inne ovi mapy nie "widzą" jeszcze odcinka autostrady A1 do Świerklan.
Poczytaj też tutaj:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=33057&start=0
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 05.07.2011 17:17

Pytanie do osób korzystających już z tego odcinka autostrady. Czy zjeżdżając z końca z autostrady i jadąc w kierunku Chałupek, przejazd ten jest dobrze oznakowany w sensie "CZ" czy coś takiego, czy raczej trzeba się trzymać oznaczeń lokalnych dróg?
Krisku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisku » 05.07.2011 22:46

Autostrada A1 w kierunku na południe kończy się na węźle Świerklany i tak pewnie jeszcze zostanie przez ok. 11 miesięcy.
Muszę Cię zmartwić podszywacz :wink: Ovi widzi nawet to czego niema 8O
http://maps.ovi.com/services/#|49.94299 ... normal.day?
LeonBen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) LeonBen » 06.07.2011 22:06

podszywacz napisał(a):Pytanie do osób korzystających już z tego odcinka autostrady. Czy zjeżdżając z końca z autostrady i jadąc w kierunku Chałupek, przejazd ten jest dobrze oznakowany w sensie "CZ" czy coś takiego, czy raczej trzeba się trzymać oznaczeń lokalnych dróg?

Jak zjedziesz z autostrady kierujesz się na Wodzisław Śl., jedziesz cały, cały czas prosto przez Świerklany, Marklowice i wjeżdżasz do Wodzisławia Śl. dojeżdżasz do skrzyżowania drogi wojewódzkiej Wodzisław - Jastrzębie, po lewej masz hotel Amadeus. Kręcisz w prawo na Centrum i za 300 metrów masz rondo. Trzeci zjazd, oznaczony jako na Brno i lecisz DK78 do samej granicy, cały czas prosto. Droga od Wodzisławia do Chałupek idealna.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 07.07.2011 00:01

LeonBen napisał(a):
podszywacz napisał(a):Pytanie do osób korzystających już z tego odcinka autostrady. Czy zjeżdżając z końca z autostrady i jadąc w kierunku Chałupek, przejazd ten jest dobrze oznakowany w sensie "CZ" czy coś takiego, czy raczej trzeba się trzymać oznaczeń lokalnych dróg?

Jak zjedziesz z autostrady kierujesz się na Wodzisław Śl., jedziesz cały, cały czas prosto przez Świerklany, Marklowice i wjeżdżasz do Wodzisławia Śl. dojeżdżasz do skrzyżowania drogi wojewódzkiej Wodzisław - Jastrzębie, po lewej masz hotel Amadeus. Kręcisz w prawo na Centrum i za 300 metrów masz rondo. Trzeci zjazd, oznaczony jako na Brno i lecisz DK78 do samej granicy, cały czas prosto. Droga od Wodzisławia do Chałupek idealna.

Dzięki wielkie :)
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 03.04.2012 12:27

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad w Katowicach informuje, że w dniu 30 marca 2012 roku został podpisany aneks terminowy na budowę odcinka autostrady A1 Świerklany-Gorzyczki z firmą Alpine Bau. Aneks przedłuża termin wykonania wszystkich robót objętych umową o 115 dni, tj. do 26 lipca 2012 roku.

Szczegółowe info
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 03.04.2012 13:02

Niestety, takich aneksów może być jeszcze wiele.
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 04.04.2012 13:17

Jeszcze się łudzę, ze na EURO autostrada będzie już "przejezdna".
W końcu kibice z Czech też powinni jakoś dojechać...
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 04.04.2012 13:46

Właśnie planowałem w tym roku wybrać się trasą "czeską" przez Bohumin korzystając z nowej autostrady A1. Jednak autostrady nie będzie pewnie do września. Do granicy z Austrią (Znojmo lub Mikulow) podobno dalej tak samo, a potem do Wiednia też nie ma jeszcze od czeskiej granicy autostrady. :(

Dlatego chyba zostanę jeszcze przy trasie przez Cieszyn potem Słowację, Austrię itd... Szkoda, bo liczyłem na to, że uda się trochę czasu zaoszczędzić. :(
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies