Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 05.07.2013 23:37

algirdas napisał(a):UWAGA, POZOR, ACHTUNG!

Częstochowa i węzeł "Kobra" wchodzą w fazę działań. Dzisiaj widziałem rozstawione znaki (póki co przekreślone) informujące o zwężkach. Jeszcze nie "rozkminiłem" jak będzie poprowadzony ruch, ale już wiadomo, że niebawem się zacznie nie lada zamota utrudniająca życie w mieście, jak i przejezdnym. :evil:

Bądźcie czujni, poinformuję Was o korkach.

Info z innej/remontowej beczki - do niedzieli jest zwężka na wiadukcie w obie strony w dzielnicy Raków (krzyżówka Al. Pokoju i Al. Wojska Polskiego) i ruch odbywa się dołem przy wyłączonej sygnalizacji. W godzinach szczytu swoje trzeba odstać, ale weekend powinien być łaskawy dla kierowców.

Przejeżdżałem dzisiaj przez Cz-wę. Rano ok. godz. szóstej w kierunki Łodzi i wracałem na Katowice wieczorem ok dwudziestej. Przejazd w obie strony płynny. Faktycznie przekreślone znaki już stoją.
beakarp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beakarp » 14.07.2013 21:38

Wracaliśmy wczoraj z Cro, i ok południa w Częstochowie podwójny korek: z 5 km przed mostem, i potem drugi przed skrzyżowaniem...w sumie prawie godzinę zajęło przejechanie Częstochowy :/
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 15.07.2013 09:33

beakarp napisał(a):Wracaliśmy wczoraj z Cro, i ok południa w Częstochowie podwójny korek: z 5 km przed mostem, i potem drugi przed skrzyżowaniem...w sumie prawie godzinę zajęło przejechanie Częstochowy :/

Kijowo:/
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 15.07.2013 09:40

Niedzwiad napisał(a):
beakarp napisał(a):Wracaliśmy wczoraj z Cro, i ok południa w Częstochowie podwójny korek: z 5 km przed mostem, i potem drugi przed skrzyżowaniem...w sumie prawie godzinę zajęło przejechanie Częstochowy :/

Kijowo:/

Dopiero jest 15 lipiec, poczekaj do Swojego wyjazdu i wtedy się martw, a raczej kombinuj, żeby nie stać :smo:
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 15.07.2013 09:52

Kolega wracał z Cro i w nocy z sb/nd przjechał bez problemu ...

Ew. może jakimś TAKIM objazdem dalo radę ?
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 15.07.2013 18:17

Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 15.07.2013 18:19

jackuc napisał(a):Kolega wracał z Cro i w nocy z sb/nd przjechał bez problemu ...

Ew. może jakimś TAKIM objazdem dalo radę ?

Dobry pomysł tylko czy znowu miejscowi tego objazdu nie blokują
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 24.07.2013 13:38

jackuc napisał(a):O i to jest dobre podejście. Chętnie potem przeczytam Twoje wnioski :mrgreen:

Wróciłem, więc podzielę się wnioskami :wink: :D
Trasa przez Breclav to bardzo fajna opcja. Jechałem tą trasą w drodze powrotnej. Po stronie austriackiej praktycznie cały czas trasa przez pola. Bardzo fajnie się jedzie. Po stronie Czech najpierw trzeba przejechać przez Breclav. Gdy jechałem w piątek ok. 18 ruch był znikomy, wszystkie światła migały na pomarańczowo. Obawiam się jednak, że w godzinach dopołudniowych ruch może być spory. Niemniej po przejechaniu przez miasto, zaczyna się autostrada. Jak to w Czechach. Płyty. Ale jedzie się dobrze. Reasumując, trasa przez Breclav to bardzo dobra opcja, choć czasowo wychodzi podobnie do trasy przez Mikulov.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.07.2013 13:43

arek_sosnowiec napisał(a): Reasumując, trasa przez Breclav to bardzo dobra opcja, choć czasowo wychodzi podobnie do trasy przez Mikulov.

Ja jechałem tam prze Mikulov, powrót przez Breclav. Qrcze jakoś trasa przez Mikulov bardziej mi pasi :mrgreen:
Nie podoba mi się odcinek od granicy Cz/A i przejazd przez Breclav. Ale to tylko moje i to bardzo subiektywne odczucia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 24.07.2013 13:57

dids76 napisał(a):
arek_sosnowiec napisał(a): Reasumując, trasa przez Breclav to bardzo dobra opcja, choć czasowo wychodzi podobnie do trasy przez Mikulov.

Ja jechałem tam prze Mikulov, powrót przez Breclav. Qrcze jakoś trasa przez Mikulov bardziej mi pasi :mrgreen:
Nie podoba mi się odcinek od granicy Cz/A i przejazd przez Breclav. Ale to tylko moje i to bardzo subiektywne odczucia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Trudno wskazać lepszą opcję. Przez Mikulov na pewno ładniejsze widoki zza szyby (najpierw droga przez środek jeziorka, później zamek). Ale po austryjackiej stronie więcej miasteczek. Z kolei przez Breclav dalej (licząc km) ale dzięki temu, że przez pola to czasowo wychodzi podobnie. Co kto lubi. A że ja lubię eksperymenty więc skoro obie trasy przez Czechy mam przerobione, przez Słowację również to w przyszłym roku pewnie pojadę przez Węgry co by ichniejszy Balaton obejrzeć :D :papa:
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 31.07.2013 14:44

Od paru dni, na objeździe A1 około 200m przed mostem w Mszanie, można w budce kupić winiety, kamizelki, słodycze. 10 dniowa na Czechy za 64zł, na Austrie 55.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 31.07.2013 17:29

GREG_G napisał(a):Od paru dni, na objeździe A1 około 200m przed mostem w Mszanie, można w budce kupić winiety, kamizelki, słodycze. 10 dniowa na Czechy za 64zł, na Austrie 55.

...te ceny za winiety to "żadna łaska"!!!
Ceny w PZMot: CZ: 64.00 zł.; A: 47.50 zł.
pozdrawiam
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 31.07.2013 17:40

maniusc napisał(a):
GREG_G napisał(a):Od paru dni, na objeździe A1 około 200m przed mostem w Mszanie, można w budce kupić winiety, kamizelki, słodycze. 10 dniowa na Czechy za 64zł, na Austrie 55.

...te ceny za winiety to "żadna łaska"!!!
Ceny w PZMot: CZ: 64.00 zł.; A: 47.50 zł.
pozdrawiam

Tyż drogo :mrgreen:
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 31.07.2013 20:46

ano drogo!
...PZMot narzuca jakąś opłatę, ale można nakleić przed wyjazdem i mieć spokój!
...znam przypadki, że ktoś chciał kupić winietę 10-dniową, a "bracia Czesi" poinformowali, że mają tylko miesięczne... i pat!
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 31.07.2013 20:50

maniusc napisał(a):ano drogo!
...PZMot narzuca jakąś opłatę, ale można nakleić przed wyjazdem i mieć spokój!
...znam przypadki, że ktoś chciał kupić winietę 10-dniową, a "bracia Czesi" poinformowali, że mają tylko miesięczne... i pat!

Ja i tak muszę miesięczną :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone