Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.07.2013 20:11

Stiopa napisał(a):Można, ale jest ciasnawo. Szczególnie nie przekonuje mnie wjazd z Kansas do Pabianic i później z Pabianic do Rzgowa.

Ja jadąc A1 na węźle Stryków obrałbym kierunek Brzeziny - Andrespol - Wola Rakowa - Rzgów. Kiepski i wolny jest odcinek na końcu Stróży i do Woli Rakowej. Skręt w prawo i tak jak trasa prowadzi prosto do Rzgowa od mało uczęszczanej strony. Droga taka sobie, ale nie powinno być korków.

pzdr

Przez Lublinek nie jest źle. No ale od Brzezin bliżej.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 02.07.2013 20:33

jara napisał(a):
Raul73 napisał(a):Nie mogą się wstrzymać do przyszłego tygodnia?

Ty jedź już teraz, miń Częstochowę, posiedź parę dni na Jurze, pozwiedzaj i dalej. Przyjemne z pożytecznym :smo:
A tak na powaznie, to czekam na Twoją relację z podróży. Najpóźniej 6-ego lipca :lol:

Ty dawno STRYKOWSKĄ nie jechałeś... nie wiesz co to BUS-PAS
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 02.07.2013 20:55

Jeżdżę codziennie po Łodzi i Strykowską po wymalowaniu bus pasów omijam z daleka- autobusy jadą o 1min szybciej a samochody stoją po 3 zmiany świateł zanim przejadą jedno skrzyżowanie.
Jedyna słuszna porada na przejazd przez Łódź to obojętnie którędy ale nie w godz 7-9 i 14.30-18.30
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.07.2013 21:11

maniusc napisał(a):

Przyznaję, że ostatnio jechałem Strykowską w kwietniu - wtedy jeszcze Bus-pasów nie było (a wiem, co to jest, bo w kilku miastach na świecie już to działa :D ).

Będę tam przejeżdżał w piątek ok. 13.30. Zobaczę, co się będzie działo na zjeździe w Strykowie - jeśli będzie luzik, to pojadę normalnie, a jeśli korek, to przez Zgierz i Włókniarzy (nienawidze tej trasy :evil: :evil: .)

A tak na 100% to pewnie zdecyduję po trasie :D :D

A może do piątku skończą już obwodnicę Łodzi na A1 - bo słyszałem, że Strabag pracuje aż miło :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 02.07.2013 21:33

Raul73 napisał(a):
maniusc napisał(a):

Przyznaję, że ostatnio jechałem Strykowską w kwietniu - wtedy jeszcze Bus-pasów nie było (a wiem, co to jest, bo w kilku miastach na świecie już to działa :D ).

Będę tam przejeżdżał w piątek ok. 13.30. Zobaczę, co się będzie działo na zjeździe w Strykowie - jeśli będzie luzik, to pojadę normalnie, a jeśli korek, to przez Zgierz i Włókniarzy (nienawidze tej trasy :evil: :evil: .)

A tak na 100% to pewnie zdecyduję po trasie :D :D

A może do piątku skończą już obwodnicę Łodzi na A1 - bo słyszałem, że Strabag pracuje aż miło :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Lepiej od razu zjedź na piątek nie dojeżdżając do Strykowa. Piątek jest chyba najgorszym dniem chociaż 13,30 wydaje się ok.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 02.07.2013 22:08

już w piątek? do CRO?
POZAZDROŚCIĆ!
ja dopiero w sierpniu...
...mnie martwi Częstochowa
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 02.07.2013 23:26

ja startuję w sobotę późnym popołudniem. Potwierdzam że bus pasy na Strykowskiej i Kopcińskiego to dramat w dzień powszedni. Mieszkam blisko tej trasy więc wiem co mówię. Jednak 13:30 w piątek nie powinna przysporzyć większych problemów (podobnie zjazd w Strykowie), a już na pewno nie na tyle, by wybierać jazdę Włókniarzy i Jana Pawła - które przed Pabianicką też się korkują i dalej na Paderewskiego do Rzgowskiej. Jadący w Piątek powinni bardziej obawiać się korków przed bramkami na autostradzie w Cro :wink:

Od razu zapytam, choć pewnie gdzieś odpowiedź się znajduję, lecz znaleźć nie sposób w gąszczu informacji...
Gdzie przed granicą z Czechami - jadę na Chałupki- zatankuję LPG? Swego czasu w samych Chałupkach była możliwość, ale padło info, że remont stacji.
Wie ktoś?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.07.2013 23:45

raffiu napisał(a):Jednak 13:30 w piątek nie powinna przysporzyć większych problemów (podobnie zjazd w Strykowie), a już na pewno nie na tyle, by wybierać jazdę Włókniarzy i Jana Pawła - które przed Pabianicką też się korkują i dalej na Paderewskiego do Rzgowskiej.

Trochę mnie pocieszyłeś - mam nadzieję ,że Łódź przejadę tak sprawnie, jak zawsze :D

Jadący w Piątek powinni bardziej obawiać się korków przed bramkami na autostradzie w Cro :wink:

W tym roku mi to nie grozi, bo autostrad chorwackich używać nie będę :D

Od razu zapytam, choć pewnie gdzieś odpowiedź się znajduję, lecz znaleźć nie sposób w gąszczu informacji...
Gdzie przed granicą z Czechami - jadę na Chałupki- zatankuję LPG? Swego czasu w samych Chałupkach była możliwość, ale padło info, że remont stacji.
Wie ktoś?

Może to niezupełnie po drodze, bo trochę trzeba zjechać, ale w Żorach jest bardzo tanie paliwo, bo jest tam w centrum bodajże 7 stacji jedna przy drugiej, a niskie ceny dyktuje Auchan - więc chyba warto kilka kilometrów nadrobić. Chyba, że po trasie do Mszany są inne stacje z dobrymi cenami.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.07.2013 00:28

raffiu napisał(a):Od razu zapytam, choć pewnie gdzieś odpowiedź się znajduję, lecz znaleźć nie sposób w gąszczu informacji...
Wie ktoś?

Najlepiej chyba na BP w Jastrzębiu, najmniej nadkładasz, tutaj
http://goo.gl/maps/hDibm
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 03.07.2013 08:52

Dzięki za info
Jastrzębie i BP wydaje się być optymalne. Rozumiem, że objazd jest przez Wodzisław? Czy można próbować tą ulica Wolności ze Świerklan?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.07.2013 09:31

raffiu napisał(a):Dzięki za info
Jastrzębie i BP wydaje się być optymalne. Rozumiem, że objazd jest przez Wodzisław? Czy można próbować tą ulica Wolności ze Świerklan?

Jedziesz tak:
http://goo.gl/maps/N5M0d
I tak też prowadzą znaki, dlatego Jastrzębie jest najlepszą opcją do tankowania.
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 03.07.2013 09:53

jeszcze raz dziękuję...w zeszłym roku objeżdżałem przez Wodzisław stąd pytanie. Teraz rozumiem, że zamiast w prawo w ul. Wodzisławską i dalej do ślimaka ja skręcam w lewo w Jastrzębie na stację? Po zatankowaniu LPG wracam i wbijam na A1 tak jak na mapce?

Pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.07.2013 09:56

Dokładnie :D
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 03.07.2013 10:22

Mam prośbę podrzućcie linka z opisem jak teraz najlepiej jechać polski odcinek trasy przez Czechy Austrię z Warszawy.Dotychczas jeździłem przez Cieszyn ale teraz jak jest A1 to wygodniej będzie autostradą.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 03.07.2013 10:32

Zobacz TUTAJ mój post, nr 6 w kolejności
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 48
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone