Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 25.06.2013 07:37

walp napisał(a):Wy tam na południu, nie dość, że macie bliżej do Cro, to jeszcze paliwo tańsze. U nas po 5,49 :(

Ja to w ogóle mam dziwne wrażenie że południe Polski jest lepsze we wszystkim. W biznessie. A tvn kłamie że to stolyca ma największe wzrosty gospodarcze. Moje tabelki i zestawienia mówią całkowicie coś innego:)

No ale dobra , nie o tym była mowa:)

A po ile karlovacko w tym roku w Cro?? Na wyspie i na Lądzie? Wie ktoś?? DIDS76??
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.06.2013 11:18

Dids na pewno zna ceny piwa. Niejedno wypił w Chorwacji. Ba, należałoby raczej liczyć w hektolitrach.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 25.06.2013 16:54

Niedzwiad napisał(a):Ja to w ogóle mam dziwne wrażenie że południe Polski jest lepsze we wszystkim. W biznessie. A tvn kłamie że to stolyca ma największe wzrosty gospodarcze. Moje tabelki i zestawienia mówią całkowicie coś innego:)

No to masz konflikt Twojego wrażenia z Twoimi tabelkami :!: 8O
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 25.06.2013 17:28

Torac napisał(a):
Niedzwiad napisał(a):Ja to w ogóle mam dziwne wrażenie że południe Polski jest lepsze we wszystkim. W biznessie. A tvn kłamie że to stolyca ma największe wzrosty gospodarcze. Moje tabelki i zestawienia mówią całkowicie coś innego:)

No to masz konflikt Twojego wrażenia z Twoimi tabelkami :!: 8O

Nooo...dokładnie :lol: hehehhe
rafales
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafales » 26.06.2013 16:48

Jest umowa na dokończenie naprawy obiektu w Mszanie. Przewidywany termin dopuszczenia do ruchu autostrady A-1 na odcinku Świerklany–Gorzyczki bez ograniczeń to I połowa 2014 r. Pożyjemy zobaczymy 8)
bidek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bidek » 26.06.2013 19:00

darek1 napisał(a):Dids na pewno zna ceny piwa. Niejedno wypił w Chorwacji. Ba, należałoby raczej liczyć w hektolitrach.

Niech tyle nie pije,bo jeszcze będzie trza komuś objazd autostrady w Słowenii objaśnić i ......... :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.06.2013 19:15

bidek napisał(a):
darek1 napisał(a):Dids na pewno zna ceny piwa. Niejedno wypił w Chorwacji. Ba, należałoby raczej liczyć w hektolitrach.

Niech tyle nie pije,bo jeszcze będzie trza komuś objazd autostrady w Słowenii objaśnić i ......... :roll:

No i wtedy wszystkich wyślę na płatny odcinek jednokierunkowej drogi pod prąd, gdzie będzie stało 50 aut Słoweńskiej policji i polowało tylko na Polaków bez winiety :wink: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 26.06.2013 19:17

dids76 , cześć, jechałeś drogami od Bratysławy przez W. Neustadt?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.06.2013 19:19

Nie, pojechałem tak jak zawsze, czyli przez Czechy :(
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 26.06.2013 19:22

dids76 napisał(a):Nie, pojechałem tak jak zawsze, czyli przez Czechy :(

Ty Zdrajco :mrgreen: , a sam mi mapkę podesłałeś. Ale ja tamtędy pojadę. A jak :lol:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.06.2013 19:27

Pewnie że jedź, dasz radę. Ja już miałem za dużo zmian jak na jeden wyjazd :wink: :mrgreen:
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 27.06.2013 18:09

jara napisał(a):dids76 , cześć, jechałeś drogami od Bratysławy przez W. Neustadt?

Ja tak jechałem w 2009 w drodze powrotnej. W stronę Chorwacji Bratysława Wiedeń Graz. Jak teraz miałbym wybrać jedną z dwóch opcji to wybrałbym S4 - S31 - B50 - denerwowały mnie te 80 km/h w Wiedniu i mam wrażenie że szybciej jest, a na pewno krócej omijając Wiedeń tak jak napisałem.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 27.06.2013 18:43

Sick napisał(a):
jara napisał(a):dids76 , cześć, jechałeś drogami od Bratysławy przez W. Neustadt?

Ja tak jechałem w 2009 w drodze powrotnej. W stronę Chorwacji Bratysława Wiedeń Graz. Jak teraz miałbym wybrać jedną z dwóch opcji to wybrałbym S4 - S31 - B50 - denerwowały mnie te 80 km/h w Wiedniu i mam wrażenie że szybciej jest, a na pewno krócej omijając Wiedeń tak jak napisałem.

:smo:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.06.2013 10:37

cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 28.06.2013 12:48

no i jak to skomentować..

Pan Duszewski na tym kontrakcie jest (był) niemal od samego początku - jeszcze w czasach gdy Alpine walczyła z GDDKiA w sprawie niewybuchów, które znajdowały się w pasie przyszłej autostrady.. (który to oczywiście pas wg "specjalistów" z GDDKiA był gotowy i przygotowany do budowy).
Już wówczas urzędasy z "folwarku" pana od wieków pełniącego obowiązki nie potrafiły pojąc jak to możliwe, że niewybuchy mogą być groźne w procesie budowania drogi (choćby na etapie palowania - koniecznego - ze względu na to, iż przyszła autostrada miała przebiegać po terenach, na których występowały szkody górnicze).

Czego można jednak oczekiwać od ludzi, którzy poza końcem swojego nosa, a w dalszej perspektywie poza końcem biurka za którym siedzą nie wiedzą nic co dzieje się w świecie, a dla wielu z nich pojęcie "szkody górnicze" było tak obce jak dla mnie teoria o rozczepieniu atomu. I to ci ludzie z wspomnianego w liście "folwarku" odpowiadali i nadal odpowiadają za ślimaczący s proces budowy autostrad w tym kraju..
Ludzie w sporej części kompletnie nie przygotowani merytorycznie do pracy. Ludzie, w sporej części nie mający pojęcia o branży, którą mieli się zajmować. (by było jasne - nie pisze tu o wszystkich.. jednak wystarczy się przyjrzeć życiorysom osób które kierują GDDKiA z siedzibą w stolycy, a także jej katowickim oddziałem by się przekonać z jakimi "profesjonalistami" mamy do czynienia).
Ludzie, za którymi pośrednio głosowali Ci z Was (jak i z reszty społeczeństwa), którzy oddali swój głos na partię która od lat ułomnie rządzi tym krajem. nie tylko na partię ale i na te osoby, które ostatnio znane są tylko z tego, że potrafią się "wymieniać zegarkami".. Odpowiednie zajęcie dla ministra - nie ma co...
I pomyśleć,że są wśród Was ludzie, którzy takich wymieniających się zegarkami "profesjonalistów" popierają i popierać będą. http://klops.pl/upload/klopsy/wstyd-zen ... _82437.gif

Jakimś cudem dzięki panu dyrektorowi Duszewskiemu i wielu pismom wysyłanym do Inżyniera Kontraktu, a za jego pośrednictwem do GDDKiA - urzędasy z GDDKiA raczyły się pochylić nad tym tematem. Choć kwestia min i niewybuchów ciągnęła się przez cały czas trwania kontraktu i z tego co wiem nadal nie jest zakończona.

To tylko jeden z wątków dotyczący tej budowy...
Kwestii takich jak wspomniana wyżej było wiele.. i opracowywanie każdej z nich z urzędasami z GDDKiA przypominało orkę w grudniu na ugorze..

Co do pana od wieków "tylko pełniącego obowiązki" ... hmm podzielam opinie Pana Dyrektora Duszewskiego o tym "człowieku", jednak w głębi mój żal i nastawianie do tego "człowieka" i jego "folwarku" trudno opisać słowami uchodzącymi powszechnie za kulturalne.

W pewien sposób podziwiam pana Duszewskiego, że potrafił stworzyć list o takim wydźwięku beż używania inwektyw w stosunku do adresata tego listu. Naprawdę SZACUN !

W słowach trudno jest opisać gorycz jaka tkwi w człowieku, który tworzącej się firmie i danemu kontraktowi poświęcał wszystkie swoje siły, cały czas, wszystkie myśli i którego to siły wewnętrzne, fizyczne, zaangażowanie, starania o to by było dobrze przez kilka skurw... skich działań ze strony urzędasów poszły na marne.
Czasami żałuję, że ze zdobyciem pewnych pozwoleń nie jest w tym kraju tak łatwo jak w USA. Może wówczas mielibyśmy w Polsce o wiele więcej autostrad i dróg szybkiego ruchu niż mamy teraz, a pan dyrektor Duszewski, którego osobiście darze wielkim szacunkiem, nie musiałby tworzyć listu z powyższego linku
.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone