Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 17.04.2013 19:57

Czyli wygląda na to, że w pewnie i na przyszłe wakacje tego mostu nie będzie...
Ale fajna nowomowa: "skomplikowany program naprawczy"...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.04.2013 20:05

Zapewne wywala Alpine Bau, oglosza nowy przetarg i wygra ........Alpine Bau :mrgreen: :mrgreen: :wink:
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 17.04.2013 21:10

A nie da się otworzyć jednego pasa dla osobowych :?: Tak na wakacje tylko :smo: :wink:
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 17.04.2013 21:43

dids76 napisał(a):Zapewne wywala Alpine Bau, oglosza nowy przetarg i wygra ........Alpine Bau :mrgreen: :mrgreen: :wink:

Mam nieodparte wrażenie że to już przerabialiśmy na tej budowie 8O .
A tak w ogóle to na cholerę ten wiadukt. Nie lepiej było zasypać tę dziurę ziemią i po niej puścić autostradę?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.04.2013 06:28

Dobrze, że latem tamtędy nie jadę, bo po co się irytować....
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 18.04.2013 18:52

@arek_sosnowiec

cronaturki napisał(a):
Jak to powiedzial kiedys jeden z dyrektorów kontraktu tejże budowy (nawiasem mówiąc rodowity Czech)... "..nad byle potoczkiem ktoś zaprojektował jeden z największych i najbardziej technicznie skomplikowanych mostów sprężonych...". Czyli typowe polskie "postaw się a zastaw się" nie patrząc na to czy owo "postawienie się" ma jakikolwiek sens.

.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.04.2013 20:29

arek_sosnowiec napisał(a):
dids76 napisał(a):Zapewne wywala Alpine Bau, oglosza nowy przetarg i wygra ........Alpine Bau :mrgreen: :mrgreen: :wink:

A tak w ogóle to na cholerę ten wiadukt. Nie lepiej było zasypać tę dziurę ziemią i po niej puścić autostradę?

Jesli o mnie chodzi to ten widukt moga jeszcze 20 lat budowac :wink: :wink:
Na ploludnie mam blizej przez Chalupki, a na polnoc moge startowac w Swierklanach czy na A4 w Sosnicowicach. :mrgreen:
LeonBen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) LeonBen » 18.04.2013 20:55

Ja przynajmniej mam ten komfort, że do węzła w Mszanie mam jakieś 4 km od domu, ale czekam na otwarcie mostu bo wszystkie TIR-y przez Wodzisław do Chałupek jadą :(
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 18.04.2013 21:29

cronaturki napisał(a):@arek_sosnowiec

cronaturki napisał(a):
Jak to powiedzial kiedys jeden z dyrektorów kontraktu tejże budowy (nawiasem mówiąc rodowity Czech)... "..nad byle potoczkiem ktoś zaprojektował jeden z największych i najbardziej technicznie skomplikowanych mostów sprężonych...". Czyli typowe polskie "postaw się a zastaw się" nie patrząc na to czy owo "postawienie się" ma jakikolwiek sens.

.

Ach ta nasza ułańska fantazja ... :D

dids76 napisał(a):
arek_sosnowiec napisał(a):

Jesli o mnie chodzi to ten widukt moga jeszcze 20 lat budowac :wink: :wink:
Na ploludnie mam blizej przez Chalupki, a na polnoc moge startowac w Swierklanach czy na A4 w Sosnicowicach. :mrgreen:

Dla mnie to niby też wielki problem nie jest. Zawsze mogę pojechać na Cieszyn lub w ogóle zrezygnować z Czech na rzecz Słowacji. Tyle tylko że to już trochę wstyd. Bo po czeskiej stronie już od dawna wszystko zrobione (łącznie ze znakami przekreślonymi taśmą) a u nas jak w wenezuelskiej telenoweli :papa:
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 14.05.2013 12:45

takie cuda - to tylko w NASZYM KRAJU
http://biznes.onet.pl/alpine-bau-nie-do ... news-detal

:evil:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 14.05.2013 13:03

Nu i żopa jak powiadają starożytni Rosjanie...

Cyt za Skyscrapercity:

GDDKiA bezprawne realizuje gwarancję bankową – ALPINE Bau wycofuje się z kontraktu na budowę autostrady A1

Pomimo intensywnych starań, konstruktywne rozwiązanie sporu z zamawiającym (GDDKiA) jest niemożliwe.

Firma ALPINE Bau GmbH złożyła dziś w Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA), oświadczenie o odstąpieniu od kontraktu dotyczącego budowy mostu MA532 na autostradzie A1. Statyczny projekt mostu MA532 wzbudza wiele kontrowersji w kręgu międzynarodowych ekspertów. ALPINE przedkładała zamawiającemu liczne, konstruktywne propozycje rozwiązań profesjonalnego i bezpiecznego wykończenia mostu MA532, które poparte były opiniami wielu międzynarodowych ekspertów budowy mostów. Kolejne spotkania nie przyniosły żadnego rezultatu. Wczoraj, w poniedziałek 13 maja, ALPINE wraz ze znanym projektantem mostów prof. Janem Biliszczukiem, zaproponowała przedstawicielom GDDKiA kolejne rozwiązanie. GDDKiA – najwyraźniej w odpowiedzi – podtrzymała żądanie wypłacenia gwarancji bankowej ALPINE w wysokości 12 mln Euro (55 mln PLN). Decyzja ta zmusza ALPINE do podjęcia kroków przeciwko tym bezprawnych działaniom.

"Dokładaliśmy wszelkich starań, by znaleźć profesjonalne i konstruktywne rozwiązanie. Obecne działania GDDKiA nie mogą zostać zaakceptowane, w żaden sposób nie odpowiadają naszym wyobrażeniom dobrego partnerstwa. Jesteśmy rozczarowani." powiedział prezes ALPINE, Arnold Schiefer. "Zachowanie GDDKiA tym bardziej zaskakuje, gdy weźmiemy pod uwagę fakt, jak długo już polscy podatnicy czekają na zakończenie prac i pełne otwarcie międzynarodowej autostrady A1. Jako firma budowlana nie akceptujemy zmuszania nas do finansowania polskich projektów infrastrukturalnych i zrobimy wszystko, by bronić naszej stabilności finansowej! Nie pozwolimy doprowadzić naszej firmy do stanu upadłości, jak to spotkało już liczne polskie firmy budowlane", powiedział prezes Schiefer.

Wybudowanie 18,3 km odcinka autostrady od węzła „Świerklany” (bez węzła) do granicy państwa z Republiką Czeską w Gorzyczkach zostało zlecone Alpinie w 2010 roku. Cały odcinek autostrady - poza mostem MA532 - został już ukończony, przyjęty i oddany do ruchu przez GDDKiA. Po wypowiedzeniu umowy w 2009 roku, ALPINE ubiegała się o projekt ponownie, ponieważ w tym czasie GDDKiA zapewniała, że wady w dokumentacji projektowej zostały usunięte. Jak się później okazało, dokumentacja nadal nie uwzględniała niektórych zaleceń ekspertów, w tym eksperta GDDKiA, prof. Kazimierza Flagi. W Polsce ALPINE realizuje obecnie jeszcze dwa inne projekty dla GDDKiA. ALPINE kontynuuje prace przy projekcie S5 (odcinek drogi szybkiego ruchu pomiędzy Poznaniem i Wrocławiem) oraz drodze krajowej DK 16, na odcinku leżącym na północnym wschodzie Polski. Jeśli jednak również i przy tych projektach brak będzie woli GDDKiA do znalezienia konstruktywnych rozwiązań problemów, ALPINE zastrzega sobie możliwość kolejnych kroków, które oznaczać mogą także odstąpienie od tych umów.

Firma podkreśla, że nawet w sytuacji, gdy jej polscy partnerzy ogłosili upadłość, jak miało to miejsce przy projekcie S5, ALPINE przejęła na siebie ciężar realizacji kontraktu. Cała branża budowlana w Polsce znajduje się w bardzo trudnej sytuacji. Problemy z realizacją budowy dróg nie wynikają w rzeczywistości wyłącznie ze zbyt niskich cen przetargowych jak twierdzi GDDKiA. W wielu wypadkach są one skutkiem wad dokumentacji i niewłaściwego przygotowania budowy przez GDDKiA, która następnie wszelkie finansowe skutki swoich niedociągnięć stara się przerzucić na firmy budowlane.

Karolina Szydłowska
Rzecznik Prasowy ALPINE
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.05.2013 13:14

No i doooopa :mrgreen:
Może niech ktoś zaprojektuje jeszcze raz ten nieszczęsny most i wybudują go od nowa. Qrcze ile lat można budować most nad potokiem który można przeskoczyć??? :evil: :evil:
http://goo.gl/maps/w6XRV
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.05.2013 13:26

dids76 napisał(a):No i doooopa :mrgreen:
Może niech ktoś zaprojektuje jeszcze raz ten nieszczęsny most i wybudują go od nowa. Qrcze ile lat można budować most nad potokiem który można przeskoczyć??? :evil: :evil:

dids76 u Ciebie tam lasy galante,to może Ty deski,ja trochę gwoździ i coś przerzucimy. :lol:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.05.2013 13:36

jara napisał(a):
dids76 napisał(a):No i doooopa :mrgreen:

dids76 u Ciebie tam lasy galante,to może Ty deski,ja trochę gwoździ i coś przerzucimy. :lol:

Pewnie by było szybciej :mrgreen:
Mnie akurat ten most do niczego nie jest potrzebny, bo prędzej bym z niego skorzystał jadąc na północ niz na południe :wink: . Tylko wstyd na cały świat że jeden most 5 lat budują, a kuńca nie widać :roll:
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 14.05.2013 13:46

Cuda jak dla kogo... po prawie 3 latach spędzonych w tej firmie na tym właśnie kontrakcie, będąc na nim od samego początku jeszcze w tak zwanych "ostrawskich czasach"; nawet takie informacje jak ta powyższa przestają dziwić...

Można dywagować, zastanawiać się.. Po czyjej stronie leży wina.. Czy po stronie wykonawcy (Alpine), czy tez po stronie inwestora (GDDKiA na czele z od wieki wieków pełniącym obowiązki jej dyrektorem - ciekawe jak długo pan Witecki ma zamiar jeszcze pełnić obowiązki) czy też wina jest po stronie Inżyniera Kontraktu (firma Lafrentz, wcześniej było to konsorcjum firmy Lafrentz z jakąś inną, której nazwy już nie pamiętam)?
A może zawalił Complex Projekt? Może projekt MA 532 faktycznie był do dupy... Już to pisałem, ale powtórzę tu ponownie słowa, które kiedyś wypowiedział jeden z wielu dyrektorów tego kontraktu, a mianowicie powiedział on kiedyś słowa mniej więcej takie, „kto to widziałby nad byle potoczkiem budować most, którego jeszcze nikt w Europie nie zbudował".
Osoby mieszkające w Mszanie i okolicach - jak sądzę są podobnego zdania widząc to coś, nad czym miał ten most przebiegać.... i śmiech przez łzy człowieka ogarnia, gdy do głowy przychodzi myśl, iż wygrało stare dobre polskie "postaw się, a zastaw się", niezależnie od tego czy owo postawienie się ma jakikolwiek sens ekonomiczny czy tez społeczny.

Ktoś napisze ze nie trzeba było podpisywać umowy skoro wiadomym było że projekt zawiera błędy… osobom które tak piszą radzę przypomnieć sobie datę podpisania pierwszego kontraktu (październik 2007), radzę przypomnieć sobie kto wówczas był u sterów rządowych i komu poprzez to zależało na propagandowo rozumianych „efektach rządzenia”, które wyrażały się między innymi w ilości zakontraktowanych i oddanych do użytkowania kilometrów dróg i autostrad. Myślę ze niejaki pan ówczesny pan minister od infrastruktury (pan P., któy )miałby w tym temacie wiele do powiedzenia.

Dla przypomnienia foto:
Obrazek
(też lubię niebieskie krawaty)

Po raz kolejny sprawdza się na tym przykładzie powiedzenie „co nagle to po diable”.

Alpine zebrała opinie kilku światowej sławy inżynierów z branży budownictwa… Opinie te stwierdzały że wybudowanie mostu MA 532 wg projektu z GDDKiA grozi katastrofą budowlaną.. Innego zdania było kilku urzędasów dużego polskiego miasta…
I komu byście dali wiarę? Ekspertom czy ludziom zza biurka?

Osobiście uważam, iż nazwanie działań GDDKiA związanych z tym kontraktem poprzez s…..stwo to i tak bardzo delikatne określenie. Od początku widać było brak dobrej woli ze strony inwestora i brak wystarczających poczynań, których ostatecznym celem miało by być ukończenie kontraktu w terminie.
Przykład? Sprawa z przekazaniem placu budowy, na którym to Alpine znalazła niewybuchy a z tego co wiem strona rządowa twierdziła ze plac budowy jest gotowy do rozpoczęcia budowy wraz z momentem jego przekazania. Wyobraźcie sobie co by było gdyby Alpine postąpiła tak ja jej zalecały urzędasy z GDDKiA! Dzięki Bogu i pewnym osobom z okolic Wodzisławia, na budowie tego odcinka autostrady już na początku budowy nikt nie zginął od wybuchu jakiegoś niewypału.

Zastanawiam się tylko, dlaczego na przełomie 2009 i 2010 na kontrakcie nie pojawiła się ABW... Tak wiele o tym wówczas mówiono.. Może gdyby ABW się pojawiło, losy tego kontraktu potoczyłyby się inaczej.. Może...

Pozostały gdybania... Gorycz... i rozczarowanie...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone