570 km w 5h? Ile z trasy jest po autostradzie?
Ja mam 610 km i zastanawiam się czy jadąc zgodnie z przepisami i jakąś przerwą w 7h się zmieszczę.
piekara114 napisał(a):570 km w 5h? Ile z trasy jest po autostradzie?
Ja mam 610 km i zastanawiam się czy jadąc zgodnie z przepisami i jakąś przerwą w 7h się zmieszczę.
SebastianM napisał(a):piekara114 napisał(a):570 km w 5h? Ile z trasy jest po autostradzie?
Około 20 km poza autostradą, dalej autostrada, pełen luz był w piątek. Jazda bez przerwy, 140 km/h na GPS, co realnie daje 150 km/h na tempomacie u mnie.
Był przez kilka miesięcy od okolic Kamieńska pod Częstochowę i z powrotem oraz między Piotrkowem Trybunalskim a Głuchowem ale to było w trakcie budowy. I nie było to 100km/h tylko 70km/h.wielbiciel napisał(a):SebastianM napisał(a):piekara114 napisał(a):570 km w 5h? Ile z trasy jest po autostradzie?
Około 20 km poza autostradą, dalej autostrada, pełen luz był w piątek. Jazda bez przerwy, 140 km/h na GPS, co realnie daje 150 km/h na tempomacie u mnie.
A nie ma tam po drodze odcinkowego pomiaru prędkości (100 km/h)?
ŁukaszCiupa napisał(a):Przypominam, że w Polsce maksymalna prędkość na autostradzie to 130km/h a na drogach ekspresowych 120km/h.
ŁukaszCiupa napisał(a):Darujcie sobie wszyscy gadki o tolerancjach rzędu odpowiednio 140 i 130 dla autostrad i ekspresówek bo i tak będzie się liczyło, ile pokaże licznik na wideo-rejestratorze w radiowozie!
ŁukaszCiupa napisał(a):Przypominam, że w Polsce maksymalna prędkość na autostradzie to 130km/h a na drogach ekspresowych 120km/h. Darujcie sobie wszyscy gadki o tolerancjach rzędu odpowiednio 140 i 130 dla autostrad i ekspresówek bo i tak będzie się liczyło, ile pokaże licznik na wideo-rejestratorze w radiowozie! O bezpieczeństwie jazdy z prędkością rzędu 150km/h non stop przez kilka godzin nawet nie chce mi się dyskutować.
ŁukaszCiupa napisał(a):Przypominam, że w Polsce maksymalna prędkość na autostradzie to 130km/h a na drogach ekspresowych 120km/h. Darujcie sobie wszyscy gadki o tolerancjach rzędu odpowiednio 140 i 130 dla autostrad i ekspresówek bo i tak będzie się liczyło, ile pokaże licznik na wideo-rejestratorze w radiowozie! O bezpieczeństwie jazdy z prędkością rzędu 150km/h non stop przez kilka godzin nawet nie chce mi się dyskutować.
ŁukaszCiupa napisał(a):Czy z tym 140km/h w PL to nie jest czasem tak, że wynika to z tolerancji 10km/h dodanej do 130km/h? Dam sobie rękę uciąc, że tak jeszcze nie dawno było, ale widocznie coś przeoczyłem i usankcjonowali pełne 140km/h?
No to jestem widocznie jak nasz prezydent - ciągle się uczę Ale nie zmienia to faktu, że osobiście dla mnie prędkość 140-150km na godzinę nie jest bezpieczną prędkością, zwłaszcza na odcinkach z dwoma pasami a takowych w PL jest 90% póki co. 3 pasy ma póki co A1 od Cz-wy po Głuchów oraz A1 pomiędzy Gliwicami i Żorami mniej więcej.SebastianM napisał(a):ŁukaszCiupa napisał(a):Czy z tym 140km/h w PL to nie jest czasem tak, że wynika to z tolerancji 10km/h dodanej do 130km/h? Dam sobie rękę uciąc, że tak jeszcze nie dawno było, ale widocznie coś przeoczyłem i usankcjonowali pełne 140km/h?
Dobrą dekadę jest już 140 na autostradzie i 120 na ekspresówce.
Przypomina mi się Interview z mistrzem olimpijskim w strzelectwie:marekkowalak napisał(a):(...) już dawno temu pisał Zasada: to nie tylko prędkość, ale wypadkowa wielu rzeczy (m.in. warunki pogodowe, nawierzchnia, stan pojazdu, umiejętności kierowcy itd.).
ŁukaszCiupa napisał(a):No to jestem widocznie jak nasz prezydent - ciągle się uczę Ale nie zmienia to faktu, że osobiście dla mnie prędkość 140-150km na godzinę nie jest bezpieczną prędkością, zwłaszcza na odcinkach z dwoma pasami a takowych w PL jest 90% póki co. 3 pasy ma póki co A1 od Cz-wy po Głuchów oraz A1 pomiędzy Gliwicami i Żorami mniej więcej.SebastianM napisał(a):ŁukaszCiupa napisał(a):Czy z tym 140km/h w PL to nie jest czasem tak, że wynika to z tolerancji 10km/h dodanej do 130km/h? Dam sobie rękę uciąc, że tak jeszcze nie dawno było, ale widocznie coś przeoczyłem i usankcjonowali pełne 140km/h?
Dobrą dekadę jest już 140 na autostradzie i 120 na ekspresówce.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi