mchrob napisał(a):Ciekawe kiedy włączą płatność na bezpłatnych do tej pory odcinkach autostrad. E-toll już działa więc pewnie lada chwila.
marekkowalak napisał(a):mchrob napisał(a):Ciekawe kiedy włączą płatność na bezpłatnych do tej pory odcinkach autostrad. E-toll już działa więc pewnie lada chwila.
Nie tak szybko - żeby autostrada mogła być płatna, konieczna jest pełna infrastruktura, przede wszystkim MOP-y. Dopóki ich nie będzie, będziemy jeździć za darmo.
Na odcinku od Torunia do Łodzi z tego właśnie powodu już kilka razy opóźniano otwarcie bramek - i do dzisiaj nie są otwarte.
Załóż aplikację etoll i zobacz jaki to prostemchrob napisał(a):marekkowalak napisał(a):mchrob napisał(a):Ciekawe kiedy włączą płatność na bezpłatnych do tej pory odcinkach autostrad. E-toll już działa więc pewnie lada chwila.
Nie tak szybko - żeby autostrada mogła być płatna, konieczna jest pełna infrastruktura, przede wszystkim MOP-y. Dopóki ich nie będzie, będziemy jeździć za darmo.
Na odcinku od Torunia do Łodzi z tego właśnie powodu już kilka razy opóźniano otwarcie bramek - i do dzisiaj nie są otwarte.
Od 1 grudnia znikają bramki na autostradach GDDKiA więc wprowadzenie opłat będzie bardzo proste. Za niedługo się przekonamy.
mchrob napisał(a):dids76 napisał(a): Załóż aplikację etoll i zobacz jaki to proste
Założyłem i nawet doładowałem 50 zł teraz czekam na okazję przetestować Ale fakt dużo bardziej nie dało się tego pokomplikować.
marekkowalak napisał(a):Właśnie doczytałem, że od 1 grudnia tym systemem mają zostać objęte wszystkie pojazdy (również osobowe). Na moje nieszczęście będę 4 grudnia jechał do Poznania. Skoro mówicie, że jest to tak skomplikowane, to już się cieszę
Czekam na relacje "szczęśliwych" użytkowników.
marekkowalak napisał(a):A jak w tej aplikacji odbywa się płatność? Z góry podpina się kartę kredytową czy potem przychodzi jakiś rachunek, czy jeszcze inaczej?