Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 12.10.2021 10:31

I kolejne zmiany: artykuł na Interii
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 12.10.2021 11:05

Ciekawe kiedy włączą płatność na bezpłatnych do tej pory odcinkach autostrad. E-toll już działa więc pewnie lada chwila.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.10.2021 12:45

mchrob napisał(a):Ciekawe kiedy włączą płatność na bezpłatnych do tej pory odcinkach autostrad. E-toll już działa więc pewnie lada chwila.

Nie tak szybko - żeby autostrada mogła być płatna, konieczna jest pełna infrastruktura, przede wszystkim MOP-y. Dopóki ich nie będzie, będziemy jeździć za darmo.

Na odcinku od Torunia do Łodzi z tego właśnie powodu już kilka razy opóźniano otwarcie bramek - i do dzisiaj nie są otwarte.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 13.10.2021 16:49

marekkowalak napisał(a):
mchrob napisał(a):Ciekawe kiedy włączą płatność na bezpłatnych do tej pory odcinkach autostrad. E-toll już działa więc pewnie lada chwila.

Nie tak szybko - żeby autostrada mogła być płatna, konieczna jest pełna infrastruktura, przede wszystkim MOP-y. Dopóki ich nie będzie, będziemy jeździć za darmo.

Na odcinku od Torunia do Łodzi z tego właśnie powodu już kilka razy opóźniano otwarcie bramek - i do dzisiaj nie są otwarte.

Od 1 grudnia znikają bramki na autostradach GDDKiA więc wprowadzenie opłat będzie bardzo proste. Za niedługo się przekonamy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.10.2021 18:01

mchrob napisał(a):
marekkowalak napisał(a):

Od 1 grudnia znikają bramki na autostradach GDDKiA więc wprowadzenie opłat będzie bardzo proste. Za niedługo się przekonamy.
Załóż aplikację etoll i zobacz jaki to proste :roll: :wink: :papa:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 13.10.2021 18:17

dids76 napisał(a): Załóż aplikację etoll i zobacz jaki to proste :roll: :wink: :papa:

Założyłem i nawet doładowałem 50 zł teraz czekam na okazję przetestować ;) Ale fakt dużo bardziej nie dało się tego pokomplikować. :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.10.2021 18:23

mchrob napisał(a):
dids76 napisał(a): Załóż aplikację etoll i zobacz jaki to proste :roll: :wink: :papa:

Założyłem i nawet doładowałem 50 zł teraz czekam na okazję przetestować ;) Ale fakt dużo bardziej nie dało się tego pokomplikować. :roll:

Będę próbował we wtorek, zobaczę jak to działa. Bardziej już chyba skomplikować się tego nie dało.
Miałem ViaAuto i jak dla mnie było to idealne rozwiązanie, przenosiłem tylko do auta którym akurat jechałem.
Ps Na ViaAuto został mi jeszcze jakieś 40zł, muszę teraz jakoś je odzyskać. :?
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 13.10.2021 18:36

Z tego co do tej pory rozkminiłem to można mieć klika pojazdów połączonych z kontem, niestety aby przełączyć się między nimi nie można tego zrobić w aplikacji tylko na koncie przez przeglądarkę więc to szybkie nie jest (logowanie przez profil zaufany). Sorry za OT
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.10.2021 22:23

Właśnie doczytałem, że od 1 grudnia tym systemem mają zostać objęte wszystkie pojazdy (również osobowe). Na moje nieszczęście będę 4 grudnia jechał do Poznania. Skoro mówicie, że jest to tak skomplikowane, to już się cieszę :roll: :roll:

Czekam na relacje "szczęśliwych" użytkowników.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.10.2021 22:43

marekkowalak napisał(a):Właśnie doczytałem, że od 1 grudnia tym systemem mają zostać objęte wszystkie pojazdy (również osobowe). Na moje nieszczęście będę 4 grudnia jechał do Poznania. Skoro mówicie, że jest to tak skomplikowane, to już się cieszę :roll: :roll:

Czekam na relacje "szczęśliwych" użytkowników.

Przetestowałem e-toll we wtorek, działał bez problemu. Największą jego wadą jest konieczność ściągnięcia wcześniej aplikacji i rejestracja w niej, nie jest to łatwe i intuicyjne. Trzeba też wcześniej "Rozpocząć przejazd" w Aplikacji bo podczas jazdy nie jest to łatwe a tym bardziej bezpieczne. Bardziej skomplikować poboru opłat chyba się nie dało.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 21.10.2021 23:02

dids76 napisał(a):Bardziej skomplikować poboru opłat chyba się nie dało.

Aż strach zapytać kto maczał palce w jej tworzeniu ;)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.10.2021 07:03

A jak w tej aplikacji odbywa się płatność? Z góry podpina się kartę kredytową czy potem przychodzi jakiś rachunek, czy jeszcze inaczej?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.10.2021 08:35

marekkowalak napisał(a):A jak w tej aplikacji odbywa się płatność? Z góry podpina się kartę kredytową czy potem przychodzi jakiś rachunek, czy jeszcze inaczej?
Teba wcześniej doładować konto
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.10.2021 10:06

A czy ktoś z Was korzystał z płacenia za autostrady za pomocą konta iPKO? Widzę, że jest tak opcja w aplikacji i zastanawiam się, czy można jej użyć zamiast tego E-tolla.

EDIT: Właśnie dzwoniłem do PKOBP i dowiedziałem się, że przez iPKO można tylko płacić za A1 i A4. A2 niestety nie :evil:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 22.10.2021 22:33

marekkowalak napisał(a):A jak w tej aplikacji odbywa się płatność? Z góry podpina się kartę kredytową czy potem przychodzi jakiś rachunek, czy jeszcze inaczej?

Masz możliwość płatności BLIK w swojej aplikacji, działa momentalnie co jest dobre jak się zapomniałą przed wyjazdem doładować.
Faktycznie rejestracja jest trochę skomplikowana ale samo używanie to już prostota oraz system ci na bieżąco wyświetla stan konta. Korzystam od dłuższego czasu z e-tolla na A-4 Gliwice -Wrocław i jestem zadowolony a dziś jeszcze bardziej niż kiedykolwiek jak na zjeździe z 4 prawa strona (e-toll) do bramek pusta a na lewej stoi spora kilkusetmetrowa kolejka do płatności gotówką.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 175
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone