Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 31.08.2012 13:25

Kochani, liczę na Waszą pomoc. Dziś w nocy trochę nieplanowanie jedziemy do Wiednia. W temacie polskich autostrad jestem totalnym laikiem.
Czytałam trochę ten wątek i już sama nie wiem gdzie na tą A1 się wjeżdża. Dlaczego za Częstochową a dokładniej za Koziegłowami trasę mi wytycza przez Siewierz, Będzin, Sosnowiec, Katowice i tam kawałek A4 i potem dopiero na A1 wrzuca.
Nie da się objechać Śląska górą, czyli właśnie A1 już od Pyrzowic (tam się zaczyna to A1??) i potem jechać do końca czyli do Świerklan ?
Taką trasę mi pokazuje z Ochoty:
http://goo.gl/maps/OgTsv
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.08.2012 13:34

O Pyrzowic jest A1 z przerwą koło Wodzisławia przez ten nieszczęsny most w Mszanie.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 31.08.2012 13:37

A1 jest od Pyrzowic do Świerklan i S1 Pyrzowice-gierkówka.
W/w drogą polecam jechać, goggle niestety jej nie trasuje jeszcze. :roll:
PS. (prosty jak strzała odcinek Pyrzowice-Koziegłowy-Poraj to abstrakcja, której nigdy nie będzie :mrgreen: )
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 31.08.2012 13:48

bzyq74 napisał(a):A1 jest od Pyrzowic do Świerklan i S1 Pyrzowice-gierkówka.
W/w drogą polecam jechać, goggle niestety jej nie trasuje jeszcze. :roll:
PS. (prosty jak strzała odcinek Pyrzowice-Koziegłowy-Poraj to abstrakcja, której nigdy nie będzie :mrgreen: )

No więc właśnei tez się zastanawiałam nad tym odcinkiem prostym za Koziegłowami. ROzumiem ze to w budowie czy w ogóle totalna fikcja ?
Czyli za Siewierzem na wysokości Podwarpie wjechać z gierkówki na S1 tamtędy do Pyrzowic i juz potem na A1, si ?
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 31.08.2012 13:54

corrina napisał(a):No więc właśnei tez się zastanawiałam nad tym odcinkiem prostym za Koziegłowami. ROzumiem ze to w budowie czy w ogóle totalna fikcja ?

fikcja
corrina napisał(a):Czyli za Siewierzem na wysokości Podwarpie wjechać z gierkówki na S1 tamtędy do Pyrzowic i juz potem na A1, si ?

tak
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 31.08.2012 14:32

Wielkie dzieki !
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.08.2012 17:01

Marsallah napisał(a):
Co do widoczności A1 w okolicach Koziegłów, to ktoś najwyraźniej wyszedł w przyszłość. Może tamten odcinek jest w budowie (choćby na części długości) ?

Nic z tych rzeczy! Ten odcinek jest dopiero w planach - i to w zupełnie innym miejscu. Ominie Częstochowę od zachodu.

Tutaj na zbliżeniu widać, którędy będzie przebiegać A1.
Korriban
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korriban » 01.09.2012 08:17

Witam,

okazuje się, że opuszczenie granic naszego kochanego kraiku nie jest wcale takie łatwe. W miarę możliwości proszę o reasumpcję dotychczasowych przemyśleń:
już wiem, że nie opłaca się jechać ze Świerklan na Jastrzębie. Lepiej przez Żory i Pawłowice na Cieszyn.
1. czy jechać na Żory od Świerklan, czy tak jak pokazuje zumi zjechać w Stanowicach.
2. czy jednak zjechać w Świerklanach na Wodzisław i dalej na Chałupki.

Z góry dziękuję za poradę.

pozdrawiam wszystkich chorwatofilów :)
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 01.09.2012 13:30

Korriban napisał(a):Witam,

okazuje się, że opuszczenie granic naszego kochanego kraiku nie jest wcale takie łatwe. W miarę możliwości proszę o reasumpcję dotychczasowych przemyśleń:
już wiem, że nie opłaca się jechać ze Świerklan na Jastrzębie. Lepiej przez Żory i Pawłowice na Cieszyn.
1. czy jechać na Żory od Świerklan, czy tak jak pokazuje zumi zjechać w Stanowicach.
2. czy jednak zjechać w Świerklanach na Wodzisław i dalej na Chałupki.

Z góry dziękuję za poradę.

pozdrawiam wszystkich chorwatofilów :)

ad1. Nie jechać na żory od węzła świerklany. Z a1 parę km wcześniej masz elegancki zjazd na węźle żory (rowień) i obierasz kierunek cieszyn.
ad.2 Są zwolennicy tej opcji ale przez wodzisław nie pchałbym się. Polecam zjechać patrz pkt. wyżej
squadus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) squadus » 01.09.2012 21:06

Ja jechałem z A1 na wodzisław i chałupki i bez problemu zanim się obejrzałem to juz bylem na autostradzie do Brna.
Przed chałupakami bez problemu kupuje sie winiety.

Do glowy mi nie przyszło aby kombinowac jakies zjazdy do cieszyna a potem sie telepac przez jakis Frydek-Mistek jeszcze aby dojechac do autostrady - po co sobie tak zycie komplikowac ?
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 01.09.2012 21:08

dokładnie tak!
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 01.09.2012 21:48

squadus napisał(a):Ja jechałem z A1 na wodzisław i chałupki i bez problemu zanim się obejrzałem to juz bylem na autostradzie do Brna.
Przed chałupakami bez problemu kupuje sie winiety.

Do glowy mi nie przyszło aby kombinowac jakies zjazdy do cieszyna a potem sie telepac przez jakis Frydek-Mistek jeszcze aby dojechac do autostrady - po co sobie tak zycie komplikowac ?

Nie ma żadnych komplikacji Panie kolego. Po prostu zjeżdżasz z autostrady i kierujesz się zgodnie ze znakami na cieszyn dk81. A już z samego cieszyna via frydek mistek > novy jicin też droga jak najbardziej do strawienia i żadnego telepania nie odczujesz.
squadus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) squadus » 02.09.2012 09:31

hatatitla napisał(a):Nie ma żadnych komplikacji Panie kolego. Po prostu zjeżdżasz z autostrady i kierujesz się zgodnie ze znakami na cieszyn dk81. A już z samego cieszyna via frydek mistek > novy jicin też droga jak najbardziej do strawienia i żadnego telepania nie odczujesz.

Ale na logikę trasa przez Cieszyn jest dłuższa o kilkanascie kilometrow, jedzie sie przez kilka miasteczek(Zory, cieszyn, Frydek Mistek) i po gorszych drogach niz autostrada

Z autostrady w Swiekrlanach do autostrady w Chalupkach jest 28 kilometrow i trzeba przejechac tylko przez Wodzislaw (tam jest MacDonald :-)) i jest sie na autostradzie
A z Rownienia do Cieszyna jest 41 km wspanialymi polskimi drogami a jescze trzeba dojechac do autostardy w Czechach.

Doprawdy nie widze zadnych zalet jazdy przez Cieszyn jezeli ktos jedzie autostradą A1 wrecz z kazdego punktu widzenia droga ta jest gorszą opcją
Nawet jak sie patrzy prosto na mape to odrazu widac przeciez...
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 05.09.2012 06:47

squadus napisał(a):Doprawdy nie widze zadnych zalet jazdy przez Cieszyn jezeli ktos jedzie autostradą A1 wrecz z kazdego punktu widzenia droga ta jest gorszą opcją
Nawet jak sie patrzy prosto na mape to odrazu widac przeciez...

Kierowcy kierujący się na Żilinę widzą :lol:
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 05.09.2012 08:29

squadus napisał(a):Przed chałupakami bez problemu kupuje sie winiety.

Kolego można kupić winiety od razu na Czechy i Austrię? Czy płacąc w PLN nie przepłacamy? Jakie ceny robią Polacy tych winiet? Aha i rozumiem że kupuję na stacji benzynowej 24h bo będę tam ok 1 w nocy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone