Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 24.12.2019 01:02

marekkowalak napisał(a):
lew napisał(a):
greenrs napisał(a):Czyli nieważne bezpieczeństwo - liczy się efekt medialny :evil:

....nie dogodzi wam; bezpieczniej tamtędy , gdzie do tej pory nie,..... tam jest wszystko. :lol:

Zgadzam się.

A2 z Warszawy do Łodzi w 2012 r. została oddana tak samo jak obwodnica Częstochowy, w podobnym stanie i takimi samymi ograniczeniami - i jakoś dało się jeździć i nie było niebezpiecznie.

Wszystko do czasu, i do pierwszego wypadku na nowym odcinku. Choć mam nadzieję ,że nie nastąpi.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 24.12.2019 10:53

Czy orientujecie się może, kiedy w planach jest oddanie do użytku wjazdu na A1 na obwodnicy Częstochowy z DK43 (od strony Kłobucka)?
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 24.12.2019 11:27

Super ze już oddali ten odcinek:)!12 stycznia jedziemy do Kościeliska więc zobaczymy jak to wygląda:)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.12.2019 13:41

Zbyszko666 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):
lew napisał(a):
greenrs napisał(a):Czyli nieważne bezpieczeństwo - liczy się efekt medialny :evil:

....nie dogodzi wam; bezpieczniej tamtędy , gdzie do tej pory nie,..... tam jest wszystko. :lol:

Zgadzam się.

A2 z Warszawy do Łodzi w 2012 r. została oddana tak samo jak obwodnica Częstochowy, w podobnym stanie i takimi samymi ograniczeniami - i jakoś dało się jeździć i nie było niebezpiecznie.

Wszystko do czasu, i do pierwszego wypadku na nowym odcinku. Choć mam nadzieję ,że nie nastąpi.

Wiesz, wypadki są wszędzie, nawet na amerykańskich 12-pasmowych obwodnicach miast. Wystarczy trochę zdrowego rozsądku i obędzie się bez wypadków - chociaż zdaję sobie sprawę, że w Polsce o to trudno - jak choćby w słynnym niedawno wypadku w Wielkopolsce, gdzie gówniara świeżo po odebraniu prawa jazdy zabiła kilka osób cisnąc audicą 180 km/h na łuku, a rodzice winę zrzucili... na brak barier przy drodze.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 24.12.2019 14:04

grab56 napisał(a):Czy orientujecie się może, kiedy w planach jest oddanie do użytku wjazdu na A1 na obwodnicy Częstochowy z DK43 (od strony Kłobucka)?

Wczoraj gdzieś czytałem że niebawem węzeł na Kłobuck, a na Lubliniec/ Opole za trzy miesiące czyli koło lutego
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 12.01.2020 13:31

Osobiście drogą pomiędzy Piotrkowem a Częstochową nie będę jeździł, dopóki nie skończą remontu czy też przebudowy do rangi autostrady A1 (czyli jakieś 10 lat przy obecnym tempie prac ;) ). W niespełna rok załatwiłem tam dwie opony i felgę, co uczyniło mnie lżejszym o 2000 PLN. Skoro 91 także jest zapchana, to czy jest jeszcze jakaś inna alternatywa? Podróżuję na Chorwację z Gdańska. Może S7 przez Warszawę i dalej na południe?.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 28.01.2020 10:13

Zrobiłem wczoraj trasę Warszawa-Katowice-Warszawa.

W tę jechałem "normalnie", czyli S8 - 1 - 86, tyle że objechałem węzeł Piotrków przez DK 91 do (Piotrków-Kamieńsk). Z Wawy do Piotrkowa błysk - 1h, zaraz po zjeździe na DK 91 - korek, bo wahadło na odcinku 200 m. Potem luz. Na 1 na odcinku, gdzie budowana jest autostrada (Piotrków-Częstochowa) zamiast skrzyżowań ze światłami porobione są ronda. Na terenie woj. łódzkiego praktycznie non stop są 2 pasy ruchu w kierunku południowym (lewy o szerokości 2,2 m) i da się jakoś jechać. W kierunku północnym tylko 1 pas i jest wyraźnie gorzej. W woj. śląskim jest większe szafowanie pasami, raz 2 pasy są w jednym, raz w drugim kierunku. Korek na 10-15 minut przed Kościelcem (tam, gdzie jest Zajazd Samolot, tuż przed wjazdem na obwodnicę Cz-wy). Potem już super. Ogólnie jakieś 3,5 h jazdy.

Powrót zaplanowałem inaczej - w Sosnowcu odbiłem na DK 94 (niestety, jeszcze w Sosnowcu 20 min. korek przy Auchanie - aż do zwężenia do 1 pasa), dalej ok aż do Olkusza, gdzie odbiłem na NE, mniej więcej po trasie DW 783 przez Wolbrom do Miechowa i tam wjazd na 7. Od granicy woj. świętokrzyskiego brzydkie kaczątko 7 zmieniło się w pięknego łabądka S7 i pruło się aż miło aż do Tarczyna, dalej stara 7.
Łącznie ok. 4h, ale mam wrażenie, że gdybym wracał przez Częstochowę i Piotrków, byłoby dłużej.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 28.01.2020 11:50

Ja robiłem trasę Zabrze - Warszawa 2 tygodnie temu w sobotę
Wyjazd z Zabrza o 6 rano , na miejscu o 9:50 w tym jedna przerwa na tankowanie LPG
Wyjazd ze Stolycy 13 i na miejscu o 17 bez żadnej pauzy po drodze
Jazda zgodnie z przepisami po A1 i S8
Na powrocie nawigacja skierowała mnie na Piotrków , Rozprze, Kamieńsk ( droga 91 )

Myśle ze jak do wakacji nic sie nie zmieni to w sezonie bedzie ogień :mrgreen:
Reiser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reiser » 28.01.2020 12:12

Kilka razy w miesiącu jeżdżę starą jedynką przez całą budowę i powiem szczerze, że tragedii nie ma bez względu na porę dnia. Główne utrudnienia to wiadomo: Piotrków Tryb.-Częstochowa. Czas przejazdu Łódź-Częstochowa w zależności od pory dnia i korka przy największym rondzie świata: 1,5-2h. Jazda bez szaleństw aczkolwiek lewy pas (szybciej niż sugerowane 60km/h). W kierunku powrotnym najczęściej zdecydowanie dłużej, czasem nawet 3h, ale nie jest to regułą. Wiadomo, nie jest to spacerówka jak po nowych odcinkach dróg (a i wiele starych jest lepszych niż ta budowa), ale sprawniejszy kierowca bez stresu sobie poradzi.

Trzeba uważać na pachołki rozdzielające pasy ruchu bo zdarzają się "wyrzutki" na środek pasa i można się uszkodzić. Ale z tego co widzę to służby na bieżąco ustawiają je poprawnie.

Czasem wolę wystać te 15-30min przy rondach w okolicach Radomska czy Piotrkowa niż pchać się bokami. Mijałem tą trasę z prawej i lewej strony. Jazda przez wioski z szarpaniną do wyprzedzania, TIRy itd. Czasem 1h więcej mnie nie zbawi a święty spokój nie ma ceny.

Imponuje to, że prace toczą się praktycznie na całym odcinku trasy. Póki nikt nie zakręci kurka z $$ to będzie dobrze. Nie ma podstaw do dramatyzowania. Liczę na to, że w przyszłym roku na pewnych odcinkach nowej nawierzchni otworzą ruch 2+2 w obu kierunkach, ale są tutaj bardziej wtajemniczeni ode mnie :)

Sretan put! :)

Piotr
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 28.01.2020 19:16

Się w niedzielę sprawdzi jak to będzie i co się zmieniło z Częstochowy do Pruszkowa przez jedynkę. Ostatnio jechałem nią w październiku
Yaroo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yaroo » 28.01.2020 21:30

Zima lekka, budowy trwają, może do sezonu trochę podciągną z robotami :roll:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.02.2020 10:05

Reiser napisał(a):Liczę na to, że w przyszłym roku na pewnych odcinkach nowej nawierzchni otworzą ruch 2+2 w obu kierunkach, ale są tutaj bardziej wtajemniczeni ode mnie :)

Jeśli wszystko pójdzie planowo (a faktycznie praca na całym odcinku Piotrków - Czewa wre), część będzie w końcu przyszłego roku gotowa. Zasadniczo, planowane daty oddania A1 wyglądają odcinkami tak:

- obwodnica Czewy - granica woj. śląskiego i łódzkiego: VI 2022
- granica województw - Radomsko: X 2021
- Radomsko - Kamieńsk: XI 2021
- Kamieńsk - Piotrków: XII 2022.

Oczywiście, liczę na wcześniejsze oddanie choćby 1 nitki na każdym z odcinków.

W najbliższy weekend wywożę dzieci na ferie i wciąż biję się z myślami: jechać Warszawy w kierunku Gliwic S8->1->A1, czy jednak S7->7->783->94. Jeśli wyruszę w piątkowe popołudnie/wieczór, to chyba jednak wybiorę tę pierwszą opcję, bo wtedy mam więcej jazdy po cywilizowanych drogach (nawet ten odcinek w budowie), a dróżki między Miechowem a Olkuszem po zmroku mogą kryć wiele niespodzianek. Choć może dam sobie na wstrzymanie i pojadę za dnia, w sobotę rano :?:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 04.02.2020 11:53

Marsallah napisał(a):Oczywiście, liczę na wcześniejsze oddanie choćby 1 nitki na każdym z odcinków.

No przecież takie było założenie GDDKiA od samego początku - po zrobieniu jednego pasa przenoszą na niego cały ruch (w podobnym układzie jak obecnie) i robią ten drugi.
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 06.02.2020 09:59

marekkowalak napisał(a):No przecież takie było założenie GDDKiA od samego początku - po zrobieniu jednego pasa przenoszą na niego cały ruch (w podobnym układzie jak obecnie) i robią ten drugi.

Po zbudowaniu nowej nitki, prawdopodobnie upchną ruch na 2+2 :mrgreen:
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 06.02.2020 13:34

3x3,75m +2,0m awaryjnego to daje ponad 13m szerokości.
Spokojnie upchną po 2 pasy w każdą stronę, nawet oddzielone betonowymi zaporami.
Mam nadzieję że pewne fragmenty jednej nitki oddadzą do końca tego roku.

Ostatnio jechałem w weekend z Zabrza do W-wy 3,5h, z powrotem 3h.
Jeden pas w kierunku Piotrkowa znacząco spowalnia.
W tygodniu odc. Cz-> PT omijałbym z daleka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 156
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone