Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 21.08.2012 11:23

Mosqito, a Ty jak długo jedziesz z Wrocławia do Olomuńca przez Kotlina Kłodzka i Boboszów?
Ostatnio edytowano 22.10.2013 13:17 przez gigant87, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.08.2012 11:31

Dla mnie czas ma drugorzędne znaczenie.
Wolę szybciej i z równą prędkością.
Wrocek-Kłodzko-Boboszów tego nie zapewnia. No i jeszcze ta wolna jazda 8-ką z totalnym brakiem miejsc do wyprzedzania.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 21.08.2012 11:38

gigant87 napisał(a):Mosqito, a Ty jak długo jedziesz z Wrocławia do Olomuńca przez Boboszów?

Sęk w tym że bardzo podobnie :D :D :D
Z tym że ja się kilka razy na krótko ale zatrzymuję (kantor, winieta, sklepik)
Dla mnie akurat czas się liczy.
Ostatnio edytowano 17.03.2013 18:39 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.08.2012 12:17

Mniej je zmęczy prosta droga...
natkan.no1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) natkan.no1 » 21.08.2012 21:12

Hej koledzy :)
podłącze się pod watek :)
w piątek ruszam z gdańska z noclegiem u znajomych w Gostyniu. Dalej jadę na Wrocław i Chałupki.
Proszę doradźcie czy A4 lepiej jest jechać na Gliwice-Żory czy też z A4 na Kędzierzyn-Koźle i Rybnik???
Pozdro i szerokiej :)
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 21.08.2012 21:24

natkan.no1 napisał(a):Hej koledzy :)
podłącze się pod watek :)
w piątek ruszam z gdańska z noclegiem u znajomych w Gostyniu. Dalej jadę na Wrocław i Chałupki.
Proszę doradźcie czy A4 lepiej jest jechać na Gliwice-Żory czy też z A4 na Kędzierzyn-Koźle i Rybnik???
Pozdro i szerokiej :)

Czołem. Zdecydowanie polecam opcję nr1 czyli a1 z gliwic na żory a później dk81 (wiślanka) kierunek skoczów ale skręcasz w pawłowicach zaraz za wiaduktem w prawo w dw938 na cieszyn a potem już z górki. :lol:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.08.2012 21:27

Na pewno nie na Rybnik!! Albo A4 jechać do węzła Sośnica i tam A1 do końca , czyli do Świerklan, dalej do Wodzisławia Śląskiego, tam na drogę 78 do Chałupek. Masz jeszcze inną możliwość, zjechać z A4 zjazdem Krapkowice, Racibórz (zjazd 241) i dalej drogą 45 przez Racibórz do Chałupek
natkan.no1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) natkan.no1 » 21.08.2012 21:44

Sorki wielkie
teraz zauważyłem oczywiście nie na Rybnik tylko z A4 na Kędzierzyn i Racibórz.
Nie znam dróg i chodzi mi raczej o płynna jazdę. Z waszego doświadczenia którą wybrać?Bardziej mi zależy na oszczędności czasu a nie koniecznie paliwa.
Z Góry dzięki :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.08.2012 21:55

dids76 napisał(a):Na pewno nie na Rybnik!! Albo A4 jechać do węzła Sośnica i tam A1 do końca , czyli do Świerklan, dalej do Wodzisławia Śląskiego, tam na drogę 78 do Chałupek. Masz jeszcze inną możliwość, zjechać z A4 zjazdem Krapkowice, Racibórz (zjazd 241) i dalej drogą 45 przez Racibórz do Chałupek

Prawda!
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 21.08.2012 23:54

przejechałem dziś cały południowy odcinek A1 (Pyrzowice-Świerklany) i muszę przyznać, że jest zacnie :D
parę dni temu krążyłem również na odcinku do granicy - droga gotowa tylko ten most....

Ps. zrobiłbym ograniczenie do 20km/h , jakieś płyty bym poustawiał i sruuuuu dalej do czesko :!:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.08.2012 08:24

Uważaj w deszczu na bodaj 19km
Tam zbiera się woda na środkowym i lewym pasie. Było już ponoć ponad 20 wypadków.
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 22.08.2012 09:49

jadąc z Łodzi planowałem wbić się na A1 (odbijając w prawo w Siewierzu). Pech chciał, że pamiętając dojazd do Pyrzowic z przed lat kilku skręciłem wcześniej - w Siewierzu - na Tarnowskie Góry licząc na to, że gdzieś po drodze wbije się na A1. Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że zjazdu na A1 nie ma, a właściwie nie ma oznaczenia, no bo chyba gdzieś tam ten zjazd jest? nad A1 przejechałem jadąc w stronę Tarnowskich i wracając w poszukiwaniu niewątpliwie przeoczonego zjazdu. Wkurzony na GDDKiA wróciłem w kierunku Będzina i na A1 wbiłem na węźle Sośnica jak sądzę. Sama A1 na całej swej "krótkiej" na tym odcinku długości puściutka. Autostrada widmo :)
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 22.08.2012 10:01

Zjazd na S1 w kierunku Pyrzowic a potem na A1 jest w Podwarpiu (stosunkowo duzy węzeł) a nie w Siewierzu.O tym juz było sporo na forum.
Jeśli tylko patrzy sie na nazwy miast na drogowskazach ,to faktycznie ten wcześniejszy zjazd na TG i Gliwice jest mylący dla wydyganych ;)

A niby A1 to "autostrad widmo" ?
Że pusto na niej?
To chyba fajnie.Jeśli chce się pojeździć w tłoku na autostradzie to trzeba było pojechać A4 miedzy Katowicami a Gliwicami.3 pasy a ruch jak w okolicach Hannoveru ;)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.08.2012 10:40

Manga napisał(a):Zjazd na S1 w kierunku Pyrzowic a potem na A1 jest w Podwarpiu (stosunkowo duzy węzeł) a nie w Siewierzu.O tym juz było sporo na forum.

Można zjechać w Podwarpiu, a można i w Siewierzu - przez DK 78. O tym już było sporo na forum :wink:

Tyle tylko, że z DK 78 nie ma zjazdu na A1, tylko najpierw trzeba na S1 - a można to zrobić w dwóch miejscach: Mierzęcice albo Pyrzowice przy lotnisku.
A z S1 dopiero zjeżdżamy na A1.

Czasowo podobno wychodzi tak samo jak przez Podwarpie.
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 22.08.2012 16:36

Raul73 napisał(a):Można zjechać w Podwarpiu, a można i w Siewierzu - przez DK 78. O tym już było sporo na forum :wink:
Tyle tylko, że z DK 78 nie ma zjazdu na A1, tylko najpierw trzeba na S1 - a można to zrobić w dwóch miejscach: Mierzęcice albo Pyrzowice przy lotnisku.
A z S1 dopiero zjeżdżamy na A1.
Czasowo podobno wychodzi tak samo jak przez Podwarpie.

I tak właśnie chciałem pojechać jadąc w stronę Chałupek licząc na to, że wyjdzie podobnie czasowo...
Teraz już wiem, że najpierw powinienem zjechać z DK78 na S1 a dopiero potem pod lotniskiem na A1. Wiem, bo wracając pojechałem A1 do samego końca ;)

Chodziło mi o to, że nie ma właściwych informacji na trasie (DK78). Wprawdzie jeżdżę z nawigacją, ale bez aktualizacji. Nie sadziłem, że wbicie na autostradę będzie takim problemem, bo nie zakładałem braku oznaczeń :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone