Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 18.03.2019 17:30

lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 29.03.2019 20:21

pancezary napisał(a):
Bratwojciech napisał(a):
pancezary napisał(a):No dobra, będą problemy z dojazdem, a ja, może to dziwne, ale zaczynam też myśleć o powrocie. I mam pytanie. O której macie zamiar wracać? Jakie macie pomysły, żeby uniknąć korków? W tym roku mam apt w Rogoznicy do niedzieli do rana 14/07 i zastanawiam się, czy nie wyjechać już w sobotę około 20-21... Jadę w okolice W-wy, nie lubię korków, a w tym roku wyjątkowo nie zatrzymuję się na powrocie żeby pozwiedzać i odpocząć... O której i skąd zbieracie się z CRO?

Najlepiej chyba wyjechać tak żeby w PL być rano w niedzielę. Mniejszy ruch, a transport ciężki jeszcze stoi ( no chyba, że ma zezwolenie albo łamie zakaz :wink: ) W razie jakiegoś dramatu na gierkówce można moim zdaniem wziąć pod uwagę trasę, której google nawet nie przelicza, czyli-Siewierz-Kielce-Radom-Warszawa. Oczywiście jest trochę dalej, ale objazd przez Wieluń i Sieradz jest zbyt oczywisty, więc chyba tam też będzie się działo :papa:

Super! Zupełnie nie brałem pod uwagę tej trasy, chyba, przez rozbudowę. Ze dwa lata temu jechałem tamtędy w niedzielę tak o 7-8 rano, było pusto, a teraz już od Kielc się leci + do tego obwodnica Radomia, wygląda to bardzo, bardzo dobrze. A wiesz jak wygląda odcinek między Siewierzem a Jędrzejowem?

......jechałem tam dzisiaj - pierwszy korek był w Pazurku,następne w Jędrzejowie i Skarżysku ,jak również przed Wawą. Biorąc pod uwagę czas przejazdu, dla mnie wcale nie wygląda to dobrze.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.04.2019 07:25

lew napisał(a):......jechałem tam dzisiaj - pierwszy korek był w Pazurku,następne w Jędrzejowie i Skarżysku ,jak również przed Wawą. Biorąc pod uwagę czas przejazdu, dla mnie wcale nie wygląda to dobrze.

My jechaliśmy w piątek 22 marca po robocie z Torunia do Katowic. Czas przejazdu wydłużony może z 15 minut. Mieliśmy szczęście bo akurat wykonawcy nie strajkowali. GM wytyczyło nam objazd przed zwężką przed Częstochową. Asfalt od Łodzi do Katowic na starej drodze w fatalnym stanie

Wczoraj za to jechaliśmy na spacer nad morze. Ruch na A1 w kierunku Gdańska niewielki. obwodnica zawalona w okolicach centrów handlowych, samochody stały na sporych odcinkach już na obwodnicy przed zjazdami. Pokusiło nas do Outletu na Szadółkach zajechać. Z parkingu na obwodnicę wyjeżdżalismy ponad 30 minut gdzie standardowo może maks 5. Handlowa niedziela ... Tak więc odradzam poruszać się nawet A1 w handlowe niedziele :)
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 01.04.2019 07:54

lew napisał(a):
pancezary napisał(a):
Bratwojciech napisał(a):
pancezary napisał(a):No dobra, będą problemy z dojazdem, a ja, może to dziwne, ale zaczynam też myśleć o powrocie. I mam pytanie. O której macie zamiar wracać? Jakie macie pomysły, żeby uniknąć korków? W tym roku mam apt w Rogoznicy do niedzieli do rana 14/07 i zastanawiam się, czy nie wyjechać już w sobotę około 20-21... Jadę w okolice W-wy, nie lubię korków, a w tym roku wyjątkowo nie zatrzymuję się na powrocie żeby pozwiedzać i odpocząć... O której i skąd zbieracie się z CRO?

Najlepiej chyba wyjechać tak żeby w PL być rano w niedzielę. Mniejszy ruch, a transport ciężki jeszcze stoi ( no chyba, że ma zezwolenie albo łamie zakaz :wink: ) W razie jakiegoś dramatu na gierkówce można moim zdaniem wziąć pod uwagę trasę, której google nawet nie przelicza, czyli-Siewierz-Kielce-Radom-Warszawa. Oczywiście jest trochę dalej, ale objazd przez Wieluń i Sieradz jest zbyt oczywisty, więc chyba tam też będzie się działo :papa:

Super! Zupełnie nie brałem pod uwagę tej trasy, chyba, przez rozbudowę. Ze dwa lata temu jechałem tamtędy w niedzielę tak o 7-8 rano, było pusto, a teraz już od Kielc się leci + do tego obwodnica Radomia, wygląda to bardzo, bardzo dobrze. A wiesz jak wygląda odcinek między Siewierzem a Jędrzejowem?

......jechałem tam dzisiaj - pierwszy korek był w Pazurku,następne w Jędrzejowie i Skarżysku ,jak również przed Wawą. Biorąc pod uwagę czas przejazdu, dla mnie wcale nie wygląda to dobrze.

A o której jechałeś? Mam zamiar jechać tamtędy około 8 rano w niedzielę, więc jeżeli nie będzie gdzieś jakiegoś dzwona, wahadła itd to powinno być dobrze.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 01.04.2019 09:35

Zrobiłem w weekend trasę Warszawa-Wiedeń (normalnie, gierkówką, A1 do Mszanej, przez Karwinę i Żylinę) i z powrotem. Raporcik:

1. Na 8 za między Nadarzynem a Mszczonowem już tylko przez kilka kilometrów (max 10) jedzie się po nieukończonej S8, bez większych zastojów.
2. Na 1 między Piotrkowem a Radomskiem na całej długości (ok. 47 km) ograniczenie do 70 km/h, nawierzchnia - gł. prawy pas - w fatalnym stanie. Jedzie się albo prawym pasem z prędkością 90-100 km/h (lawirując między dziurami) albo 140-150 km/h pasem lewym. Ta druga opcja chyba bezpieczniejsza.
3. Zwężka między Radomskiem a granicą woj. łódzkiego i śląskiego: to raptem parę km, ale w godzinach szczytu mogą się tworzyć korki, zwł. w kierunku północnym (na północ 1 pas, na południe są 2).
4. Wiadukt w Rudnikach: wciąż nie jest ukończony, (pod)wykonawca zszedł z placu budowy, stoją tablice z informacją o proteście, który na szczęście kiedy jechałem nie odbywał się w sposób aktywny, ale trzeba patrzeć i w razie czego uciekać zawczasu w bok. Ja zresztą tak zrobiłem w piątek, na czym zyskałem z kwadrans albo i więcej.
5. Jest nowy (dwupasmowy) odcinek czeskiej 11 z Trzyńca do bodajże Jabłonkowa. 2 pasy, ekspresówka, nie wiedzieć czemu ograniczenie do 90 km/h.
6. Mapy wujka G. twierdzą, że do Wiednia przez Czechy szybciej niż przez Słowację. Tym razem już miałem wykupione słowackie winiety, ale do rozważenia. Na słowackiej D1 pusto, bez robót na całej długości autostrady.
7. Do Wiednia jechałem drogą nr 9 (bo nie wykupiłem winiety), ale na węźle Schwechat-Ost zjechałem na S1, zakładając, że obwodnica miasta musi być bezpłatna. No i chyba się przeliczyłem (sprawdziłem już, że jest płatna). Ciekawe, czy kamery na S1 służą do sprawdzania winiet, czy tylko do nadzoru ruchu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.04.2019 11:44

Marsallah napisał(a):Zrobiłem w weekend trasę Warszawa-Wiedeń (normalnie, gierkówką, A1 do Mszanej, przez Karwinę i Żylinę) i z powrotem. Raporcik:

5. Jest nowy (dwupasmowy) odcinek czeskiej 11 z Trzyńca do bodajże Jabłonkowa. 2 pasy, ekspresówka, nie wiedzieć czemu ograniczenie do 90 km/h.

Bo to nie jest autostrada ani ekspresówka (jeszcze) 8)
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 01.04.2019 20:07

pancezary napisał(a):
lew napisał(a):
pancezary napisał(a):
Bratwojciech napisał(a):

A o której jechałeś? Mam zamiar jechać tamtędy około 8 rano w niedzielę, więc jeżeli nie będzie gdzieś jakiegoś dzwona, wahadła itd to powinno być dobrze.

..... jechałem w godzinach 'korkowych''
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 02.04.2019 10:54

Pääkäyttäjä napisał(a):
Marsallah napisał(a):Zrobiłem w weekend trasę Warszawa-Wiedeń (normalnie, gierkówką, A1 do Mszanej, przez Karwinę i Żylinę) i z powrotem. Raporcik:

Bo to nie jest autostrada ani ekspresówka (jeszcze) 8)

Ma oznaczenie drogi ekspresowej. Znaki stoją, niezasłonięte. O, takie:
indeks.png
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2019 20:43

Doczytałem, że ten odcinek ma ograniczenie do 90 km/h bo zakończenie budowy w pełni nie przeszło komisyjnego sprawdzenia zgodności wykonanych robót budowlanych z planem i kosztorysem (Czesi mówią na to kolaudace czyli jakiegoś odbioru).

Jak miesiąc temu tam jechałem, to znaku informującego o ekspresówce formalnie nie było (był zasłonięty).
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 03.04.2019 14:01

Pääkäyttäjä napisał(a):Jak miesiąc temu tam jechałem, to znaku informującego o ekspresówce formalnie nie było (był zasłonięty).

Może silne wiatry zerwały plandekę, bo jestem pewien, że przynajmniej w jednym miejscu widziałem ten znak niezasłonięty.

Tak czy siak, mam nadzieję, że szybko zrobią tam te 110 km/h, czy ile, bo droga nie ma żadnych ciasnych zakrętów ani dziwnych kątów nachylenia - można pruć. Aha, na znakach droga oznakowana jest "M" na żółtym tle, co może być mylące - droga nie wymaga posiadania winiety dla pojazdów do 3,5 t - chodzi o myto dla ciężarówek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.04.2019 16:19

M to od "myto" czyli opłata drogowa dla pojazdów powyżej 3.5 tony. Jak już pisałem wcześniej, dokopalem sie do info, że ślimaczą się odbiory i na większą prędkość nie ma na razie pozwolenia :)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.04.2019 13:45

OK

Co do tego "M", to dla Ciebie, jako lokalsa, może jest to oczywiste, ale dla mnie było to mylące, aż pojechałem bokiem i dopiero potem sobie sprawdziłem, o co cho. Swoją drogą, Czesi wygrywają w kategorii "najgorsze oznaczenie płatnych dróg". Cóż to oni wymyślili za znak na winietę dla pojazdów < 3,5 t?
znak-autostrada-610x153.png
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2019 15:55

Buahahaha bo ten symbol na znaku, kształtem przypomina pierwsze winiety w ČR tbh :mrgreen:

38305--dalnicni-znamka--1-515x434p0.jpeg
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 05.04.2019 08:07

Czyli taki "czeski dowcip", rozumiem ;)

Skoro o okolicach A1 mowa, to pragnę odnotować asortyment stacji paliw (Orlen) w Jastrzębiu-Zdroju, na drodze Mszana - Petrovice u Karvine. Mają całkiem spory wybór (jak na stację) ciekawych piw: głównie z 2 browarów. Jednym z nich jest znana Pinta, jedni z prekursorów piwnej rewolucji w Polsce, a drugim jest lokalny (aczkolwiek, podobnie jak Pinta, jest to browar kontraktowy) Browar Jastrzębie, którego kilka piwek w drodze powrotnej zakupiłem. Będę tamtędy jeździł, tam tankował i piwo kupował :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2019 09:33

Marsallah napisał(a):Czyli taki "czeski dowcip", rozumiem ;)

Jak robiłem prawko w ČR, to dla mnie wiele rzeczy też było dziwnych i nieoczywistych np. to, że u nich na odpowiedniku znaku F-10/F-11 przy nakazie skrętu w lewo z lewego pasa, można zawrócić jeżeli nie ma zakazu ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 135
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone