Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 22.02.2019 12:53

Na końcu artykułu informacja o planach rozkopania samej Częstochowy i tu już DK91 nie będzie alternatywą bo kończy się na północy Częstochowy na samym początku rozkopanej za chwilę alei Wojska Polskiego. Musicie szukać dalszych objazdów drogami lokalnymi.
tolek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tolek1 » 22.02.2019 13:21

Współczuję ludziom, którzy będą musieli często pokonywać ten odcinek. Wierzę, że będzie to udręka. Ale dla mnie osobiście to żaden problem w sytuacji kiedy tylko raz muszę przejechać i za 3 tygodnie drugi raz wrócić. Ważny jest szybki i bezproblemowy dojazd do Chorwacji a później do domu. jednak ja osobiście zniosę to po męsku bo cel udręki jest warty poświęcenia. A w przyszłości będzie tylko lepiej.
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 22.02.2019 13:36

Dla jadących z północy to jeszcze taka trasa może być alternatywą. Wg google maps około 30 minut dłużej, ale jak ktoś jedzie w dzień to może warto.
https://www.google.pl/maps/dir/51.64534 ... m2!3e0!5i2
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 22.02.2019 13:49

tolek1 napisał(a):Współczuję ludziom, którzy będą musieli często pokonywać ten odcinek. Wierzę, że będzie to udręka. Ale dla mnie osobiście to żaden problem w sytuacji kiedy tylko raz muszę przejechać i za 3 tygodnie drugi raz wrócić. Ważny jest szybki i bezproblemowy dojazd do Chorwacji a później do domu. jednak ja osobiście zniosę to po męsku bo cel udręki jest warty poświęcenia. A w przyszłości będzie tylko lepiej.

Niby 1-2 razy w roku ale ...

Ale robiąc trasę na raz to dla mnie robi sporą różnicę czy jadę 15 czy 17 godzin :(
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 22.02.2019 13:59

Witajcie.

najnowsze zapewnienia są takie, że na koniec czerwca 2019 obwodnica Częstochowy - ma być przejezdna (coś jak odcinek A2 Łódź - Warszawa na Euro 2012)

Owszem termin zakończenia będzie pewnie przesunięty na koniec 2020r. Idą wybory, ruch puszczą być może jedną nitką z ograniczeniem 80kmh ale mają puścić. W czerwcu rusza remont gierkówki na odcinku 5,5km w Częstochowie i byłby całkowity paraliż.

Odnośnie odcinka Częstochowa - Piotrków, tutaj wykonawca ma w umowie zapisane, że na stałe muszą być czynne min 3 pasy ruchu, wiadomo, że nie będzie idealnie ale źle też nie powinno być. Droga ta w całości będzie miała 3 pasy + awaryjny czyli łącznie będzie 8 pasów w miejscu gdzie teraz są wąskie i dziurawe 4.
Na logikę - powinni najpierw wybudować drogę po nowym śladzie - będzie wiele szerzej a później zrywać gierkówkę. Wierzę, że ktoś to dobrze zorganizuje, inaczej będzie totalny paraliż i korek od Łodzi do Katowic.

W 2022 pojedziemy A1 na całym odcinku, Wy ominiecie Częstochowę, my zgubimy z miasta z 80% tranzytu jak nie lepiej - auta jadące dziś od Katowic czy Łodzi na kierunek Opole i Wieluń - jadą praktycznie przez centrum i osiedla. Jak będzie A1 ominą miasto łukiem o 3-4 km :)

Cierpliwości, ostatnie lata męczarni i Częstochowa zniknie z mapy korków w Pl na zawsze. Dla mniej cierpliwych polecam przejazd nocą.... nawet 10 minut nie stracicie.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 22.02.2019 14:14

maarec napisał(a): ... Cierpliwości, ostatnie lata męczarni ...

aby było lepiej, najpierw musi być gorzej :)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 22.02.2019 16:31

pancezary napisał(a):Dla jadących z północy to jeszcze taka trasa może być alternatywą. Wg google maps około 30 minut dłużej, ale jak ktoś jedzie w dzień to może warto.

Fajnie kombinujesz, najważniejsze by jechać a nie stać w korku.
Ja też tak wolę pomyśleć prędzej przed kompem by w dniu "W" być szybko i w miarę wypoczęty na upragnionych wakacjach.
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 23.02.2019 12:19

maarec napisał(a):

Na logikę - powinni najpierw wybudować drogę po nowym śladzie - będzie wiele szerzej a później zrywać gierkówkę.

Jak to sobie wyobrażasz? Jeżeli ma iść w śladzie to podkop zrobić pod gierkówką czy estakadę nad nią żeby były dwie na raz?
tolek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tolek1 » 23.02.2019 12:30

piotrulex napisał(a):
tolek1 napisał(a):Współczuję ludziom, którzy będą musieli często pokonywać ten odcinek. Wierzę, że będzie to udręka. Ale dla mnie osobiście to żaden problem w sytuacji kiedy tylko raz muszę przejechać i za 3 tygodnie drugi raz wrócić. Ważny jest szybki i bezproblemowy dojazd do Chorwacji a później do domu. jednak ja osobiście zniosę to po męsku bo cel udręki jest warty poświęcenia. A w przyszłości będzie tylko lepiej.

Niby 1-2 razy w roku ale ...

aby było lepiej, najpierw musi być gorzej :)

Ale robiąc trasę na raz to dla mnie robi sporą różnicę czy jadę 15 czy 17 godzin :(

Najpierw narzekanie, a później "światełko w tunelu". Tak nasza Polska mentalność :D Aby biadolić... Piotr - to może lepiej pozostać w domu? Dla mnie wakacje zaczynają się w momencie zamknięcia bramy na posesję. Czas mnie nie ogranicza. Wiem, że jest mnóstwo osób, którzy mają "wyliczony czas" i doskonalę to rozumiem. :papa:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 23.02.2019 12:41

Jak to dobrze mieszkać czasami na Górnym Śląsku....
Obierasz kierunek Cro, wrzucasz piątke i lecisz cały czas autostradą.... :oczko_usmiech:
tolek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tolek1 » 23.02.2019 12:46

sito_zabrze napisał(a):Jak to dobrze mieszkać czasami na Górnym Śląsku....
Obierasz kierunek Cro, wrzucasz piątke i lecisz cały czas autostradą.... :oczko_usmiech:

Z Pomorskiego dodatkowe 6h. I tak mamy już wielkie ułatwienie, że nie musimy jechać przez Łódź jak to było jeszcze kilka lat temu. Co roku jest coraz lepiej. Jak każdy z Was wspomni swój pierwszy wyjazd z przed .... nastu lat, to to zrozumie.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 23.02.2019 18:19

Tutaj jakby nieco lepsze wieści dotyczące A1.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ak ... a1/3jqszmk
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 23.02.2019 18:40

pancezary napisał(a):Dla jadących z północy to jeszcze taka trasa może być alternatywą. Wg google maps około 30 minut dłużej, ale jak ktoś jedzie w dzień to może warto.

Co takiego, w tej alternatywie jest innego :roll:. Przecież, tak się jeździ do tej pory cały czas.
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 23.02.2019 20:57

CzechuXX napisał(a):
maarec napisał(a):

Na logikę - powinni najpierw wybudować drogę po nowym śladzie - będzie wiele szerzej a później zrywać gierkówkę.

Jak to sobie wyobrażasz? Jeżeli ma iść w śladzie to podkop zrobić pod gierkówką czy estakadę nad nią żeby były dwie na raz?

Tak jak pisałem, aktualnie są 4 wąskie pasy a będzie 6 szerokich i dwa awaryjne. Nie znam szczegółów technicznych jakie są i będą docelowe szerokości. Wybudować te pasy skrajne - np awaryjny i prawy na obu kierunkach od zera a środek zostawić do dłubania na koniec. Oczywiście nie wszystko można tak zrobić, jednak tu trzeba realnie podejść do tematu, ruch na gierkówce widać jak tylko jest jakiś wypadek... korek na kilka ładnych kilometrów.

Kiedyś nad Bałtyk jeździłem 11godzin ( i było to ok 2005r kiedy tylko kawałek A1 był), teraz śmigam 3,5-4,5 w zależności od warunków i celu podróży. Oczywiście do Kołobrzegu w takim czasie nie dojadę.
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 23.02.2019 21:00

romuald22 napisał(a):Tutaj jakby nieco lepsze wieści dotyczące A1.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ak ... a1/3jqszmk

Wieści ostatnie lokalne to mówią o tym, że Sallini całkowicie uciekło z obwodnicy Częstochowy, a w związku z zimową przerwą generalna dyrekcja czeka na 15 marca czy wrócą czy ma szukać nowego wykonawcy. Ponoć kilka włoskich firm wystosowało żądania dopłaty do budowanych dróg w związku z drastycznymi wzrostami cen materiałów i pewnie robocizny podwykonawców też..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 133
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone