Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 15.08.2012 20:38

bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 18.08.2012 18:57

Przez feralny most/wiadukt w Mszanie otwarcie A1 za rok:
źródło:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,123 ... ralny.html
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 18.08.2012 19:52

bzyq74 napisał(a):Przez feralny most/wiadukt w Mszanie otwarcie A1 za rok:
źródło:

Odcinek a1 od granicy czeskiej, bodaj o długości 1 km do węzła gorzyczki mogliby oddać do użytku już teraz. Z pewnością dla mieszkańców z okręgu rybnik, jastrzębie znacznie ułatwiłoby wyjazd na południe europy.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 18.08.2012 20:31

Witam
Dzisiaj jechałem z Łodzi do CRO...
Jechałem m.in. A1
Jechałem GIERKÓWKĄ, za Siewierzem w prawo w e-SKĘ parę kilometrów, potem płynnie w A1 i tak do jej końca (kilka kilometrów przed Wodzisławiem), później Wodzisław, Chałupki i płynnie w czeską autostradę.
Dla mnie OK :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.08.2012 07:44

bzyq74 napisał(a):Przez feralny most/wiadukt w Mszanie otwarcie A1 za rok:
źródło:

Myślę, że podane źródło nie wie, co pisze.... :wink:
Daj im Panie Boże, aby tak było.
Ten most albo się zawali, albo zburzą go i zrobią nowy, ew. będzie trwał.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 19.08.2012 08:21

Generalnie jeśli chodzi o te sprawy zdecydowanie wolę jako źródło portal Skyscrapercity (...że tak powiem z autopsji) :D W tym konkretnym przypadku dziwię się że (o ile jak piszą reszta jest gotowa) Główny Wykonawca nie występuje o PnU i nie rozpoczyna procedury odbiorowej na odcinek Węzeł Gorzyce - Granica Państwa. A już najbardziej mnie dziwi że GDDKiA nie prze do takiego rozwiązania.

PS Fuxie czy mogę się nieśmiało przypomnieć o czas przejazdu WRO -A4-A1- Olomouc wte albo wewte ? :D :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.08.2012 08:26

Mosqito napisał(a):

PS Fuxie czy mogę się nieśmiało przypomnieć o czas przejazdu WRO -A4-A1- Olomouc wte albo wewte ? :D :D

:oops: :oops: :oops: Zapomniałem....

Jutro wracam, to jeżeli nie zapomnę, to zerknę...
Jeszcze raz przepraszam.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 19.08.2012 08:30

FUX napisał(a):
Mosqito napisał(a):

Jeszcze raz przepraszam.

Spoko. Jedź bezpiecznie
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 19.08.2012 11:06

[quote="Mosqito"]Generalnie jeśli chodzi o te sprawy zdecydowanie wolę jako źródło portal Skyscrapercity (...że tak powiem z autopsji) :D W tym konkretnym przypadku dziwię się że (o ile jak piszą reszta jest gotowa) Główny Wykonawca nie występuje o PnU i nie rozpoczyna procedury odbiorowej na odcinek Węzeł Gorzyce - Granica Państwa. A już najbardziej mnie dziwi że GDDKiA nie prze do takiego rozwiązania.

Wczoraj byłem na węźle gorzyczki i gołym okiem widać, że ten odcinek jest gotowy albo prawie gotowy. Jeśli okaże się, że most w mszanie pójdzie do rozbiórki (co odłoży znacznie w czasie oddanie a1) to może gddkia pójdzie po rozum do głowy i otworzy chociaż ten odcinek.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.08.2012 21:06

Mosqito napisał(a):
FUX napisał(a):
Mosqito napisał(a):

Jeszcze raz przepraszam.

Spoko. Jedź bezpiecznie

Wjechałem właśnie. Jutro Ci podliczę w odwrotną stronę.
Z minusów to korek w Wiedniu na ca. 0,5h oraz tyle samo na granicy SLO/CRO. Zgodnie z przepisami z Pakostane o 8-ej rano do AOW/5-ka niecałe 13h.
Dwie pauzy na jedzonko i tankowania ca. 1h.
Narka.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 20.08.2012 22:26

Welcome home :D
Dzięki za pamięć. Cały czas biję sie z myślami czy z WRO gnać na Boboszów i Mohelnice jak co roku czy zmienić na Gliwice - A1 - Chałupki itd. Odnośnie Wiednia to ktoś wczoraj pisał ze jest remont mostu na A23 - choć na stronie OATMC nie znalazłem. Tam stałeś czy coś innego ? Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.08.2012 23:07

W sumie żadnego robotnika tam nie widziałem; to jakieś takie nico było.
Przejedź się fuxostradą, to wtedy będziesz miał porównanie... :wink:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 20.08.2012 23:28

Właśnie dlatego że jechałem ostatnio 2x odcinkiem AOW - WRO - Gliwice - A1 - Żory i dalej do Pszczyny i Żywca to się biję.
Chciałbym porównać jak to czasowo wygląd z moją trasą i dlatego Cie poprosiłem o ten OLO bo tam Twoja i moja się zbiegają.
Za Boboszowem przemawia to że jadę tam enty raz, praktycznie na pamięć, przed granicą się dotankuję na Orlenie pod korek, w Międzylesiu a jak nie tam to na wspomnianym Orlenie jest kantor, na samej granicy są sklepiki gdzie kupię winietę, jak nie tam to w Zabrehu jest Slovnaft i Shell, w Zabrehu jest Kaufland gdzie zrobię sobie zakupy czeskiego Pilsnera i innych pierdół w normalnych cenach a nie dla tranzytowców.
Generalnie wiesz... przyzwyczajenie drugą naturą.
Przez Gliwice jest 100km dalej, pojadę szybciej to i więcej spali, korek na bramkach trafiał mi się zawsze - choć ostatnio zrobiłem myk i pojechałem przez Knurów na A1, ostatnio pisali że na Shellu w Bohuminie Polacy winiety wykupili..
Ale za to cały czas od AOW jest autostrada.... sorry Fuxostrada
Tak więc jestem otwarty na argumenty. Tym bardziej czasowe :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.08.2012 07:17

W szpiegowskie zapiski Młodego zerknąłem, więc jeżeli dobrze odczytałem, to wychodzi AOW/5-Olomouc około 3h.
Sklepów masz po drodze zatrzęsienie. W samym Breclav Lidl, Spar, na wlocie centrum handlowe z bodajże Tesco.
Winiety na Shellu były wszystkie.
Żebyś jeszcze miał porównanie, to z Wilfersdorfu do Olomouca jechałem, z posiłkiem ca. 20-30 min., około 2h.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 21.08.2012 09:03

Dziękuję Ci
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone