Crocodyl napisał(a):piamir napisał(a):Czesi, Słowacy, Austriacy świetnie sobie z tym poradzili. Problem jest w cenie winiet. Jeśli ceny są rozsądne, to nikt nie będzie się bawił w jakieś cygańswo. U Cechów i Słowaków na początku roku 90% kierowców wykupuje roczne winiety i ma problem z głowy, właśnie dlatego, że ceny nie zwalają z nóg, a państwo ma już pieniądze za autostrady na początku roku.
Naprawdę myślisz, że u nas w kraju to by się udało? Zawsze dla kogoś będzie "za drogo" albo bedzie chciał tak poprostu przycwaniaczyć.. Inna sprawa mam dziwną pewność, że cena ustalona w PL mimo najszczerszych chęci trudno byłoby nazwać rozsądną. Nie zmienia to faktu, że winiety są chyba najbardziej efektywne w stosunku do nakładów.
Tak ale przy kilku operatorach jedynie elektroniczne za konkretne odcinki
Ja wydaje miesięcznie na PL autostrady 2-3 stówy a wielu znajomych wyda w ciągu roku 59,80zł będąc raz w oku nad morzem
ITD śwoetnie idzie kontrolowanie Viatol w ciężarówkach, w osobowych działało by to bardzo podobnie
To pieśń przyszłości ale mam nadzieję, ze kiedyś dojdzie do skutku
U nas dobrym pomysłem było podniesienie w wakacje opłaty na A1 z 29,90 na 30,00 choć raczej nie tędy droga