napisał(a) Krisv » 01.07.2016 10:46
Janusz Bajcer napisał(a):Krisv napisał(a):kodens79 napisał(a):A wam z Północy Polski to zawsze bliżej i szybciej do Cro.
Podniecacie się 40 km nowej autostrady w Polsce, a przypomnijcie sobie, jak się jeździło do Chorwacji, gdy autostrada w HR kończyła się kilkanaście kilometrów za Zagrzebiem. Mój pierwszy wyjazd do Cro był 15 lat temu do Makarskiej. Kto pamięta te czasy?
Ja pamiętam
A autostrada była początkowo do Karlovaca, potem otwierano kolejne odcinki i tunele.
A dla tych, co wtedy jeszcze nie jeździli do Cro dodam, że trasa ze Śląska do Zagrzebia zajmowała cały dzień (15-16 godzin). Na każdej granicy były kolejki, dokładna kontrola paszportów i sprawdzanie bagażników
Do motelu Plitvice w Zagrzebiu (to ten nad autostradą) dotarłem wtedy o 22:00 i modliłem się, żeby był jakiś wolny pokój przed sezonem, żebym nie musiał szukać po nocy noclegu w innych hotelach w Zagrzebiu. Jazda z Zagrzebia do Makarskiej zajmowała cały kolejny dzień. Ponieważ po drodze chciałem koniecznie zobaczyć wodospady w Plitvicach i nie wiedziałem, że 4 godziny to minimum na zwiedzanie, to na kwaterę w Makarskiej znowu dojechałem o 22:00, a po drodze dostałem pierwszy (i na razie jedyny w Chorwacji) mandat w Breli za przekroczenie prędkości. Mimo to, to były moje najlepsze wakacje w Chorwacji, bo wtedy zwiedziłem samochodem wszystkie najciekawsze miejsce od Trogiru do Dubrownika z Peljesacem i Korczulą włącznie, przygotowując się do wybrania kolejnej bazy wypadowej na kolejne wakacje.