Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 27.06.2016 16:51

Lechoo napisał(a):Będą świętować % to zrobili info na przód :D

aż 4 dni?:)
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 27.06.2016 16:53

Urzędnik potrafi :)))
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 27.06.2016 19:56

KrisM napisał(a):
Lechoo napisał(a):Będą świętować % to zrobili info na przód :D

aż 4 dni?:)

Gdybyś przed czasem skończył taką inwestycję to na jednym piwku by się skończyło? ;)
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 27.06.2016 20:33

Zależy o jakim "przed czasem" mówimy :D bo ta obwodnica miała być gotowa w 2013 roku :-D Jednak super, że w końcu udało się ukończyć jeden z najważniejszych odcinków autostrady w Polsce.
Gorzata
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gorzata » 27.06.2016 20:36

cudnie :)
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 28.06.2016 08:27

Lechoo napisał(a):Zależy o jakim "przed czasem" mówimy :D bo ta obwodnica miała być gotowa w 2013 roku :-D Jednak super, że w końcu udało się ukończyć jeden z najważniejszych odcinków autostrady w Polsce.

W 2013 a nie przed Euro 2012?
Ale czy '12 czy '13-i tak jest opóźnienie. Za to powinna być kara-rok w abstynencji ;)
Ciekawi mnie, kiedy będzie można ominąć Częstochowę i te miejscowości na południe. Plany planami a co pokaże rzeczywistość?
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 28.06.2016 10:14

Lechoo napisał(a):No to oficjalnie - otwarcie 1 lipca - http://www.gddkia.gov.pl/pl/a/8011/a1-w ... z-poludnie

W końcu! :mrgreen:

ze strony zniknął zapis o tym, że odcinek "został otwarty 1 lipca 2016 r." :D
mam nadzieję, że termin nie został przesunięty na 10 - tego 8O
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 28.06.2016 11:40

Nie ;) Ruch będzie puszczony 1 lipca w godzinach popołudniowych. O 12 oficjalne otwarcie dla urzędasów i polityków ;)

kojacek dalej nie jest źle oprócz przejazdu przez Częstochowę to cały czas drogi dwujezdniowe :)
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 28.06.2016 19:39

Przez Częstochowę jest teraz w miarę płynnie , zwłaszcza na południe. Na północ po południu ( :) ) zawsze jest korek na wlocie do miasta, bo jedne światła trzymają, że czasem i parę km korka jest.
Gorzej jest w dół od Częstochowy bo gęsto od świateł, każde potrafią chwilę przytrzymać a to się robi męczące.
W Siewierzu od jakiegoś czasu stawiają ekrany ( zwłaszcza w kierunku południowym) Z tego powodu korek jest też na kilka km.
Do tego zdarza się jeszcze, że malujemy DK 1 na odc Czwa - Siewierz i się kotłuje
I tak będzie pewnie do 15 lipca, bo po z racji wizyty papieża będzie zakaz utrudnień odgórnie ustalony przez wszystkie GDDKIA, więc będzie z górki. Papież pojedzie i znów będzie ostro
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 28.06.2016 22:47

Wiem, że z Częstochową nie ma tragedii, bo świateł tam w zasadzie nie ma, ale przez jakiś mamy ograniczenie prędkości, potem pojawiają się wspomniane skrzyżowania i światła, kolejne ograniczenia prędkości, zestawy zawierające aparaty fotograficzne sprzężone z radarami i modemami komórkowymi nazywane potocznie fotoradarami.
To nie jest problemem, ale przeszkadza w płynnej jeździe. Staram się nie przekraczać zbytnio prędkości, tak więc hamowanie silnikiem najczęściej wystarcza, ale właśnie odcinek Częstochowa-Siewierz początkowo jest przynajmniej irytujący. Może nie tak bardzo, bo jednak to jest powód do radości-jedziemy nad Adriatyk, ale bez tych utrudnień byłoby po prostu łatwiej.
W zasadzie jadąc do Chorwacji chyba tylko raz staliśmy w Częstochowie... może z 5-10 minut.
Powtórzę-konieczność zwalniania/zatrzymywania się na światłach (ale to już za Cz-wą) najbardziej przeszkadzają w tamtej okolicy.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.06.2016 16:20

Stryków - Tuszyn 1 lipca otwierają!
Nareszcie. Dla mnie to zysk co najmniej 1,5 h ;)

http://www.dzienniklodzki.pl/komunikacj ... ,10346142/
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 29.06.2016 17:34

To już wiemy od dwóch dni :wink:
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 29.06.2016 18:00

No to mi teraz do pełni szczęścia drogowego ;) brakuje tylko S6 :D
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 29.06.2016 18:38

A mi S61. I S8. Ale i tak bardzo się cieszę z tych dróg, które już są. Jak przypomnę sobie jazdę na południe Europy dziesięć, piętnaście lat temu a obecnie - to mi się gęba uśmiecha.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.06.2016 08:05

maxredaktor napisał(a):A mi S61. I S8. Ale i tak bardzo się cieszę z tych dróg, które już są. Jak przypomnę sobie jazdę na południe Europy dziesięć, piętnaście lat temu a obecnie - to mi się gęba uśmiecha.

Też pamiętam. Koleiny u nas były takie, że jak jechałem jakąś drogą z okolic Cieszyna do Katowic na dojazdówce zapakowanym kombiakiem to tłumik sobie rozwaliłem bo przycierał mi o jezdnie ;)

Nic tylko się cieszyć i prosić o kolejne. A1 w tym momencie ma już całkiem zadowalającą długość a sam ten 40km odcinek koło Łodzi co najmniej o godzinę skróci podróż
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 120
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone