Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 10.06.2016 02:05

Michalm2012 napisał(a):Po otwarciu tego odcinka można będzie zaoszczędzić godzinę.

No i nic więcej. :D
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 10.06.2016 06:09

To mało ? :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.06.2016 07:53

Zbyszko666 napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):Po otwarciu tego odcinka można będzie zaoszczędzić godzinę.

A co byś jeszcze chciał zaoszczędzić?

To może tak szerzej od siebie jak ja to widzę co oszczędzam :) :)
- godzinę czasu
- jestem mniej zmęczony
- 154 hamowania w Łodzi więc i klocki hamulcowe ;)
- kasę na ewentualny mandat
- wyjeżdżając w piątek po robocie jestem wcześniej na obwodnicy Zagrzebia więc ruch mniejszy ruch i jeszcze szybciej na miejscu

Ten odcinek da nam wszystkim bardzo wiele a osobiście dla mnie przy 16-17h ciągłej jazdy od popołudnia do rana ta godzina jest na wagę złota :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.06.2016 10:46

piotrulex napisał(a):
Zbyszko666 napisał(a):

- godzinę czasu
- jestem mniej zmęczony

- wyjeżdżając w piątek po robocie jestem wcześniej na obwodnicy Zagrzebia więc ruch mniejszy ruch i jeszcze szybciej na miejscu

Ten odcinek da nam wszystkim bardzo wiele a osobiście dla mnie przy 16-17h ciągłej jazdy od popołudnia do rana ta godzina jest na wagę złota :)

To sporo. Dochodzi jeszcze kwestia bezpieczeństwa, bo autostrady są bardziej bezpiecznymi drogami. No chyba poza polską A4 :mrgreen:
Ja jadę w sierpniu, więc spokojnie już powinienem doświadczyć zalet na tym odcinku. :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.06.2016 13:09

walp napisał(a):... autostrady są bardziej bezpiecznymi drogami. No chyba poza polską A4 :mrgreen: ...

Tia, jakieś 2 tygodnie temu stało całe Opole bo od rana do wieczora zamknięta A4 w obu kierunkach i objazd przez miasto. Straciłem piekielna ilość czasu ale jakoś dojechałem bo udało mi się w porę zjechać ostatnim możliwym zjazdem. Teraz znów w radio mówią, że zablokowana bo 6 ciężarówek zrobiło bliskie spotkanie ...

Autostrada jest super o ile nic się na niej nie wydarzy. Na zwykłej drodze człowiek zawsze coś wykombinuje. Na A pozostaje stać i płakać ....
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 13.06.2016 13:14

A4 to w ogóle jakaś specyficzna pod względem wypadków :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.06.2016 14:04

Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 13.06.2016 19:08

Mam nadzieję, że do 3 lipca zrobią chociaż "przejezdność"
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 13.06.2016 21:15

piotrulex napisał(a):
Zbyszko666 napisał(a):

- godzinę czasu
- jestem mniej zmęczony

I przede wszystkim święty spokój.
Inaczej wygląda zjazd z autostrady w Słowenii żeby ominąć płatną autostradę- tam jedzie się wolniej, ale spokojnie i bez stania.
A w Łodzi już zjazd w Strykowie może doprowadzić do furii niejednego, to samo dotyczy dojazdu do Strykowa z Łodzi.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.06.2016 22:33

Michalm2012 napisał(a): ... w Łodzi już zjazd w Strykowie może doprowadzić do furii niejednego, to samo dotyczy dojazdu do Strykowa z Łodzi.

Jeśli to ten pierwszy zjazd przed bramkami to ja jadę dalej w kierunku Poznania, płace chyba 1,10 i zjeżdzam na Zgierz po jakiś 10km ...
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 14.06.2016 22:45

piotrulex napisał(a):
Michalm2012 napisał(a): ... w Łodzi już zjazd w Strykowie może doprowadzić do furii niejednego, to samo dotyczy dojazdu do Strykowa z Łodzi.

Jeśli to ten pierwszy zjazd przed bramkami to ja jadę dalej w kierunku Poznania, płace chyba 1,10 i zjeżdzam na Zgierz po jakiś 10km ...

No tak, ale i te bramki korkują się nawet na 20-30 minut.

Dzisiaj znowu jechałem nad autostradą w okolicach Strykowa i o dziwo wszystko wygląda na skończone. Samochody serwisowe normalnie jeżdżą, gdzieniegdzie brakowało kilku tafli ekranów
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.06.2016 22:55

Michalm2012 napisał(a):
piotrulex napisał(a):

No tak, ale i te bramki korkują się nawet na 20-30 minut.

Dzisiaj znowu jechałem nad autostradą w okolicach Strykowa i o dziwo wszystko wygląda na skończone. Samochody serwisowe normalnie jeżdżą, gdzieniegdzie brakowało kilku tafli ekranów

Jeżdzę często, nigdy nie stałem dłuzej niz 2 minuty na bramkach gdzie bierze sie bulet jadąc w kierunku Poznnia

Dziś jechałem z Torunia do Warszawy, na wężle gdzie z A1 wjeżdzam na a2 byłem może koło 9.30. Kawałek dalej na A2 był spory koras bo jakis wyopadek ciężarówki, tira, sporo straży, policji i niezły koras. to niestety mankamet autostrady ...
danoxxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) danoxxx » 14.06.2016 22:57

piotrulex napisał(a):http://lodz.wyborcza.pl/lodz/1,35153,20229776,budowa-a1-przyspiesza-na-finiszu-pojedziemy-w-lipcu.html

z tego co wiem od chłopaków z SkyscraperCity to podają ze 22 lipca oficjalne otwarcie ale kilka wersji juz było chodzi od tego w jakim czasie WINBu odbierze budowę ma czas 1 miesiąc ale może to zrobić szybciej w tym momencie odbiera 2 odcinki a 3 Strabag -a czeka na odbiór sam czekam na otwarcie ponieważ nieda sie jezdzic po łodzi :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.06.2016 11:36

danoxxx napisał(a):[
z tego co wiem od chłopaków z SkyscraperCity to podają ze 22 lipca oficjalne otwarcie

No co Ty nigdy nie uwierzę że ktoś coś oficjalnie otworzy 22 lipca (może być dzień wcześniej lub później) :oczko_usmiech: :mrgreen:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 17.06.2016 08:03

dids76 napisał(a):
danoxxx napisał(a):[
z tego co wiem od chłopaków z SkyscraperCity to podają ze 22 lipca oficjalne otwarcie

No co Ty nigdy nie uwierzę że ktoś coś oficjalnie otworzy 22 lipca (może być dzień wcześniej lub później) :oczko_usmiech: :mrgreen:

No chyba, że jakieś skrajne lewusy do władzy dojdą za jakiś czas ;) a u nas jak widać wszystko możliwe :(

Jak mammy Autostradę Wolności, Bursztynową itd to może będzie "Józefa Stalina" :)

Pół Warszawy zostało oddane oficjalnie w ten dzień to czemu nie kawałek drogi?

:)

To wszystko tak pół żartem, piszę PÓŁ gdyż my w PL przeca żyjemy a u nas wszystko możliwe ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 118
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone