Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.04.2016 13:11

Wiem że jeszcze nie sezon, ale jakby ktoś jechał w czwartek (21.04.2016) na południe to trzeba liczyć się z utrudnieniami na granicy Pl/Cz

http://www.nowiny.pl/patrol/117276-w-cz ... na-a1.html
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 18.04.2016 19:54

dids76 napisał(a):Wiem że jeszcze nie sezon, ale jakby ktoś jechał w czwartek (21.04.2016) na południe to trzeba liczyć się z utrudnieniami na granicy Pl/Cz

http://www.nowiny.pl/patrol/117276-w-cz ... na-a1.html

Przydatna informacja ;) podziękował;)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 18.04.2016 19:59

I kolejna wiadomość dotycząca wschodniej obwodnicy Łodzi.

http://www.rynekinfrastruktury.pl/wiadomosci/a1-strykow--tuszyn-tak-mocna-jak-jej-najslabsze-ogniwo-czy-pojedziemy-nia-w-wakacje-53594.html

"Obecnie zaawansowanie na odcinku, którym zajmuje się firma Budimex szacujemy na 89%, fragment firmy Mota-Engil na ponad 90%, ten którego wykonawcą jest Strabag jest według nas gotowy w 79%. Prace wyprzedzają harmonogram jednak chcemy aby ta droga była gotowa jeszcze przed wakacjami – mówi Maciej Tomaszewski, p.o. dyrektora łódzkiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. W tym przypadku oczywiste jest, że trzeba przekazać kierowcom całą trasę w jednym momencie".
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 18.04.2016 20:01

W czerwcu otworzą - jak pogoda dopisze ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.04.2016 15:04

maxredaktor napisał(a):I kolejna wiadomość dotycząca wschodniej obwodnicy Łodzi.

http://www.rynekinfrastruktury.pl/wiadomosci/a1-strykow--tuszyn-tak-mocna-jak-jej-najslabsze-ogniwo-czy-pojedziemy-nia-w-wakacje-53594.html

"Obecnie zaawansowanie na odcinku, którym zajmuje się firma Budimex szacujemy na 89%, fragment firmy Mota-Engil na ponad 90%, ten którego wykonawcą jest Strabag jest według nas gotowy w 79%. Prace wyprzedzają harmonogram jednak chcemy aby ta droga była gotowa jeszcze przed wakacjami – mówi Maciej Tomaszewski, p.o. dyrektora łódzkiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. W tym przypadku oczywiste jest, że trzeba przekazać kierowcom całą trasę w jednym momencie".

Super wiadomość.
Jak to wreszcie otworzą to mam co najmniej godzinę zysku i mniejszy poziom zdenerwowania/poirytowania. :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.04.2016 18:48

Też mnie to cieszy, bo pojadę na południe, co najmniej dwa razy tą trasą. Mam nadzieję, że pośpiech nie przyczyni się do pogorszenia jakości wykonanych prac.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 20.04.2016 07:20

dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.04.2016 07:30

labusm napisał(a):http://biznes.onet.pl/wiadomosci/transport/budowa-autostrady-a1-strykow-tuszyn-powstaje-40-km-drogi-w-technologii-betonowej/bnnxbn

"Wylano już tony betonu, wykonano więcej niż jedno nasunięcie i wzniesiono wiele nasypów. Wschodnia Obwodnica Łodzi, leżąca w ciągu autostrady A1, jest już na finiszu. Wykonawcy przy pytaniu o szybsze oddanie inwestycji do użytku kierowców nie zapewniają, jednak z uśmiechem mówią o szansach. Droga będzie w całości betonowa. Ma to sprawić, że będziemy korzystali z niej przez dekady."

Aż mi się stare kroniki filmowe przypomniały :oczko_usmiech: :mrgreen:
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 20.04.2016 07:35

coś w tym jest :) ale tak czy inaczej uśmiech radości się pojawia ze koniec się zbliża :)
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 20.04.2016 21:38

Niedługo nastąpi długo oczekiwane otwarcie autostrady A1 koło Łodzi. Zapewne każdy kto podróżuje po Polsce czeka na ten dzień. Z uwagą przeczytałem dzisiaj artykuł o tej drodze. Zaciekawiło mnie bardzo to co zostało napisane na końcu „"Stołeczna" spytała, czy oznakowanie zostanie uzupełnione, ale w GDDKiA nie wiedzą, jak to zrobić. Po pierwsze, brakuje pomysłu, jak zmienić numerację dróg krajowych i np. podzielić S8 na pół. Po drugie - zatwierdzono już organizację ruchu po otwarciu wschodniej obwodnicy Łodzi i wszędzie wiszą znaki z dotychczasowymi numerami tras. Łatwiejszy będzie powrót - na drogowskazach koło Łodzi zobaczymy, jak trafić do autostrady A2 w stronę Warszawy”.
Prasa napisał(a):Nie wiem czy w tym momencie mam płakać czy się śmiać. Od kilku lat pisałem maile do GDDKiA z gotowymi propozycjami jak ten problem rozwiązać. Już w 2012 roku pisałem o tym że w momencie otwarcia A1 koło Łodzi będzie problem z oznakowaniem wyjazdu z Warszawy do Wrocławia. Należało na etapie oznakowania A2 Warszawa – Łódź wprowadzić dodatkowe znaki do Wrocławia lub zrobić to teraz (nie ma na co czekać bo problem nie zniknie). Z jednej strony mam satysfakcję że przewidziałem taka sytuację ale z drugiej jestem załamany że w GDDKiA nie planuje się oznakowywania dróg z wyprzedzeniem. W załączeniu znaki jakie wysyłałem do GDDKiA. Nie patrzcie na szatę graficzną tylko na treść bo ona tutaj jest najważniejsza. Wg mnie obecna droga S8 z Warszawy do Piotrkowa powinna mieć inny numer np. S98. Autostrada A2 z Warszawy (Konotopa) do Łodzi (Łódź Północ) powinna mieć numer A2 i A8. Autostrada A1 z Łódź Północ do Łódź Południe powinna mieć numer A1 i A8. Reszta tak jak dotychczas. Wtedy zniknie to kuriozum jakim jest teraz brak ciągłości S8. Pisałem o tym wielokrotnie. Szkoda że na moje maile nikt nie odpowiadał lub odpowiadał pisząc – „przyjrzymy się problemowi”

Ciekawe to wszystko będzie, ale w Polsce poradzą sobie z największymi problemami :lol:
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 04.05.2016 14:38

1 z 3 odcinków na dniach będzie zgłaszany do odbiorów :boss:
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 04.05.2016 16:47

Lechoo napisał(a):1 z 3 odcinków na dniach będzie zgłaszany do odbiorów :boss:

zgadza się, ale i tak wszystko zależy od najsłabszego ogniwa, czyli w tym przypadku firmy STRABAG. 8)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 19.05.2016 07:53

Na forum SSC pojawił się "przeciek z przecieku" z GDDKiA, że otwarcie obwodnicy Łodzi nastąpi 17 czerwca. Oby.
sebann
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebann » 19.05.2016 08:45

Ciekawe... Strabag jest lekko w tyle ze swoim odcinkiem, ale może zepną poślady i będzie git
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 19.05.2016 08:53

maxredaktor napisał(a):Na forum SSC pojawił się "przeciek z przecieku" z GDDKiA, że otwarcie obwodnicy Łodzi nastąpi 17 czerwca. Oby.

Ja bym na to nie liczył jak już kolega napisał jeden kontrakt jest jeszcze daleko,daleko a gdzie odbiory .
Z Północy będziecie mieć raczej przyjemność pod koniec Sierpnia jechać obwodnicą Łodzi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 116
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone