Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 29.03.2016 12:56

Dokładnie, dla mnie 1h przy tylu h jazdy to bardzo dużo :D

Potem spekulowano, że autostrada może być gotowa w maju, jednak Pana poprzedniczka strofowała nas, żeby pisać o terminie sierpniowym, takim jaki wynika z kontraktu. A więc jak to będzie z otwarciem A1?

Budowa tego odcinka jest podzielona na 3 zadania. Terminem kontraktowym dla zadania trzeciego, czyli najdalszego od węzła w Strykowie, jest 30 lipca. Dla zadania drugiego jest to 3 sierpnia, zaś zadania pierwszego - 6 sierpnia. Tak więc można powiedzieć, że pierwszy tydzień sierpnia to kontraktowe oddanie do użytkowania wszystkich odcinków. I jeśli chodzi o ten termin, jestem w dziewięćdziesięciu kilku procentach przekonany, że nie zostanie on przekroczony.

Ale mamy się nie nastawiać, że droga będzie gotowa wcześniej?

Jestem po trzech radach budowy na każdym z zadań. W dwóch przypadkach zadeklarowano mi połowę maja, jeśli chodzi o wykonanie tzw. audytu BRD. To audyt, który się wykonuje przed zgłoszeniem oddania do użytkowania. Jeżeli audyt potrwa miesiąc, to mamy połowę czerwca. Potem będą wykonywane odbiory, wszystko zależy od tego, ile potrwają, czy nie będzie uwag. W każdym razie te zadania są już dziś wykonane w przeszło 80 procentach, to daje nadzieję, by patrzeć pozytywnie. Żeby była jasność: nigdzie nie ma opóźnień, wszędzie jest przyspieszenie względem harmonogramu, po prostu na jednym odcinku wynosi ono 0,04 procenta i jest mniejsze, niż na pozostałych. Ja, tak samo jak każdy mieszkaniec tego miasta i województwa, chciałbym, żeby droga została otwarta jak najszybciej. I bardzo będę naciskać, żeby to się stało na wakacje. Byłoby to duże ułatwienie dla wszystkich. Dzięki temu rozkorkowane zostanie też nieszczęsne rondo w Strykowie. Każdemu z nas na tym zależy.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.03.2016 13:25

Lechoo napisał(a): ... Dzięki temu rozkorkowane zostanie też nieszczęsne rondo w Strykowie. Każdemu z nas na tym zależy.

Właśnie dlatego jadąc DO nie zjeżdżam na Stryków przed bramkami tylko jadę dalej, biorę bilet nawet na prawych 2 skrajnych ViaTollowych bramkach gdzie nie ma korka, jadę z 10km i zjeżdżam najbliższym zjazdem na Zgierz, płacę 1,10zł i ciągnę Aleją Włókniarzy i na końcu Trasą Górną, jechałem z tydzień temu i był naprawdę super czas. Jest pewnie z 10km dalej ale moim zdaniem szybciej a ja wole jechać dłuższą drogą ale jechać i sumarycznie być szybciej :)
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 30.03.2016 11:55

piotrulex napisał(a):nie zjeżdżam na Stryków

dopóki nie przebudują zjazdu w Strykowie to zawsze tam beda korki. dzien dnia po południu jest to samo korek od lodzi korek na autobanie do zjazdu i dwa mniejsze od Strykowa i od Zgierza ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.03.2016 12:17

euromissile napisał(a):
piotrulex napisał(a):nie zjeżdżam na Stryków

dopóki nie przebudują zjazdu w Strykowie to zawsze tam beda korki. dzien dnia po południu jest to samo korek od lodzi korek na autobanie do zjazdu i dwa mniejsze od Strykowa i od Zgierza ;)

Właśnie dlatego wszystkim znajomym zalecam jazdę dalej prosto do kolejnego zjazdu na Zgierz a tam nigdy nie miałem więcej niż 3 auta przed sobą do opłaty i żadnego korka po trasie a 1,10zł to raczej symboliczna opłata. Wlot do Łodzi od Zgierza wiadomo zwykle idzie wolno. W drugą stronę dokładnie to samo. Włączenie się w Zgierzu na 91 z 702 zwykle jest kłopotliwe gdyż nie ma tam świateł wiec dlatego my na wcześniejszym rondzie z 702 skręcamy w prawo w Boczną i wyjeżdżamy w lewo w 91 koło podniszczonej, cygańskiej willi. Tam są światła wiec wyjazd nie jest problemem
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 30.03.2016 14:40

piotrulex napisał(a):Znajomy często porusza się w rewirach budowy A1 koło Łodzi i zna trochę ludzi przy tej inwestycji pracujących. To osoby niskiego szczebla zajmujący się "robotą" a nie "papierami" więc widzą co fizycznie jest anie jakiej pieczątki brakuje. Wszyscy jednym głosem mówią, ze od początku wakacji to ruch już będzie puszczony całym odcinkiem. Tak optymistycznie myśląc to jadąc do cro z północy to i godzinkę można przyciąć na trasie a to już sporo. Ja mocno trzymam kciuki za ten bardzo ważny dla A1 odcinek :)

Tylko, że bez tej jednej jedynej małej pieczątki się nie pojedzie...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.03.2016 14:44

KarKoz napisał(a):Tylko, że bez tej jednej jedynej małej pieczątki się nie pojedzie...

Ty to wiesz, ja to wiem więc nie pozostało nam nic innego jak trzymać kciuki aby została przystawiona 23.06. lub wcześniej :)
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 30.03.2016 14:46

wcześniej proszę wcześniej najlepiej na początku czerwca szybciej będziemy w Dubrowniku :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.04.2016 07:27

jacek73 napisał(a):wcześniej proszę wcześniej najlepiej na początku czerwca szybciej będziemy w Dubrowniku :)

Najlepiej aby wczoraj oddali ale obstawiam, ze jak będą się spinać i naciągać terminy to tak aby na zakończenie roku szkolnego przed pierwszym ruchem wakacyjnym oddać. PL wakacje to co prawda nie globalne EURO2012 ale może ktoś też podobnie jak my chce zminimalizować wakacyjne korki :)
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 01.04.2016 17:17

Euro nie ma ale będą ŚDM ;) Wszystko zależy od tego jak pójdą odbiory - czy będą konieczne poprawki itp.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.04.2016 17:47

Lechoo napisał(a):Euro nie ma ale będą ŚDM ;) Wszystko zależy od tego jak pójdą odbiory - czy będą konieczne poprawki itp.

Ooooo, no to na bank będzie przed

Impreza jest 27–31 lipca 2016 więc pytanie ile wcześniej oddadzą

Tak czy inaczej choć na powrót się załapię :)
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 01.04.2016 18:31

piotrulex napisał(a):
Włączenie się w Zgierzu na 91 z 702 zwykle jest kłopotliwe gdyż nie ma tam świateł wiec dlatego my na wcześniejszym rondzie z 702 skręcamy w prawo w Boczną i wyjeżdżamy w lewo w 91 koło podniszczonej, cygańskiej willi. Tam są światła wiec wyjazd nie jest problemem

a to nie musisz na rondzie kręcić w prawo po tych płyciskach, tylko jedz prosto przez wiadukt i na swiatłach w prawo i następnych w lewo i juz jestes na dk 91 :) może być szybciej bo tam jak jeździsz 'od dołka' to nieraz też sie lubi przykorkować do tych świateł o ktorych tu właśnie Ci piszę :)
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 01.04.2016 22:49

Witam. Przejeżdżałem dzisiaj nad autostradą w okolicach strykowa i nie wygląda to optymistycznie. Beton wylany ale infrastruktury zero. Brak poboczy barierek, Jak po wybuchu jakiejś bomby.
wokri
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wokri » 02.04.2016 06:30

euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 02.04.2016 21:53

Michalm2012 napisał(a):Witam. Przejeżdżałem dzisiaj nad autostradą w okolicach strykowa i nie wygląda to optymistycznie. Beton wylany ale infrastruktury zero. Brak poboczy barierek, Jak po wybuchu jakiejś bomby.

nie od razu Rzym zbudowano ;) daj im szanse ;p
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 07.04.2016 14:25

Autostrada A1 na odcinku z Tuszyna do Strykowa ma zostać oddana najpóźniej w pierwszych dniach sierpnia. Choć ze strony nowego dyrektora GDDKiA w Łodzi, Macieja Tomaszewskiego, padło zapewnienie, iż będzie robić wszystko, by stało się to na początku wakacji.

Czytaj więcej: http://www.dzienniklodzki.pl/komunikacj ... z-38981984
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 115
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone