Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 31.03.2015 14:11

audiKSP napisał(a):Dementuję wiadomość o większym koszcie przy płatności kartą. Nic takiego nigdy nie miało miejsca. Sprawdzone.

Owszem miało w 2013 roku, jakbym się uparł to znajdę potwierdzenie zapłaty, na ladzie była przyklejona karteczka z info o tej dodatkowe prowizji - jestem 100% pewien

W 2014 CHYBA też tę informację widziałem ale miałem przygotowaną gotówkę

Dementuję Twoje dementowanie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.03.2015 15:12

Potwierdzam to, co napisał Piotrulex 8)

W Drasenhofen, przy czeskim Mikulovie, tam gdzie było przejście graniczne,
jest budka i w niej facet sprzedaje winietki austriackie po nominalnej cenie,
ale aby odstraszyć płacących kartą chce dodatkowo 1 euro przy płatności kartą :!: 8)

Sprzedawcy w Austrii bardzo nie lubią, jak ktoś płaci kartą Visa, szczególnie zwykła debetową Visą.
Twierdzą, że Visa pobiera od nich jakiś straszny haracz :roll:
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 31.03.2015 15:29

Ok, w takim razie dzięki za informację. Cztery razy jeździłem tą trasą do Cro, zawsze płacąc kartą i nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem. Faktem jest natomiast że ostatnio było to w 2012 roku więc może teraz coś zmienili. Sprawdzę w tym roku, bo też tamtędy jadę.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 02.04.2015 10:17

audiKSP napisał(a):Ok, w takim razie dzięki za informację. Cztery razy jeździłem tą trasą do Cro, zawsze płacąc kartą i nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem. Faktem jest natomiast że ostatnio było to w 2012 roku więc może teraz coś zmienili. Sprawdzę w tym roku, bo też tamtędy jadę.

A może płaciłeś inną kartą? Sam płaciłem tam dwa razy kartą, ale to nie była Visa. W lipcu z konta zeszło 35zł z groszami.
Dodam, że winietę kupowałem w sklepie z "żółtym szyldem".
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 03.04.2015 09:25

Przy autostradzie otwarto motel, a dokładnie przy MOP-Mszana
Obrazek
Obrazek

:mrgreen:
Nicolae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nicolae » 03.04.2015 10:09

O, Leśne Runo przeniosło się z północy mocno na południe :)
Motel? Zawsze myślałem że to tylko restauracje, no ale może postanowili się rozwinąć o branże "noclegową"
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 03.04.2015 10:24

Lednice napisał(a):Potwierdzam to, co napisał Piotrulex 8)

ale aby odstraszyć płacących kartą chce dodatkowo 1 euro przy płatności kartą :!: 8)

Sprzedawcy w Austrii bardzo nie lubią, jak ktoś płaci kartą Visa, szczególnie zwykła debetową Visą.

Witam. Proponuję nie kupować winiet w budce o której piszesz bo koleś znalazł sposób żeby ludzi okradać, tylko pojechać parę km dalej i na stacji OMV zapłacisz kartą bez dodatkowej naliczonej prowizji. W zeszłym roku właśnie na tej stacji kupiłem winietę i było ok.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.04.2015 10:58

hatatitla napisał(a):
Lednice napisał(a):Potwierdzam to, co napisał Piotrulex 8)

Witam. Proponuję nie kupować winiet w budce o której piszesz bo koleś znalazł sposób żeby ludzi okradać, tylko pojechać parę km dalej i na stacji OMV zapłacisz kartą bez dodatkowej naliczonej prowizji. W zeszłym roku właśnie na tej stacji kupiłem winietę i było ok.

Ja pisałem o przejściu granicznym. Jest tam bodyneczek z mała restauracją i tam gość sprzedaje winietki. Nie ma na A żadnej prowizji no chyba, że płacisz kartą - jest o tym wyraźna informacja na blacie
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 03.04.2015 11:26

Ok, w takim razie mi chodziło o tą stację. Nigdy w żadnej budce nie kupowałem winiet tylko zawsze na stacji. Przy płatności kartą nie bylo nigdy prowizji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.04.2015 11:37

Płacenie w Austrii kartą za drobne kwoty poniżej 10 euro jest uważane za wielkie dziwactwo :roll:
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 03.04.2015 23:00

Nicolae napisał(a):O, Leśne Runo przeniosło się z północy mocno na południe :)
Motel? Zawsze myślałem że to tylko restauracje, no ale może postanowili się rozwinąć o branże "noclegową"

Tak na pewno Motel. :D
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 05.04.2015 07:05

Lednice napisał(a):Płacenie w Austrii kartą za drobne kwoty poniżej 10 euro jest uważane za wielkie dziwactwo :roll:

Płacąc kartą za winietę 8,50 eur nie zauważyłem, żeby ekspedientka patrzyła na mnie jak na dziwaka.
W austrii i niemczech nie wszystkie sklepy /np. kaufland/ honorują płatności kartami mastercard/visa a jedynie maestro.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.04.2015 08:06

Zbyszko666 napisał(a):Przy autostradzie otwarto motel, a dokładnie przy MOP-Mszana

i tak powinno być, dobra opcja dla jadących z płn i nie chcących zjeżdżać gdzie poza autostradę
hatatitla napisał(a):
Lednice napisał(a):Płacenie w Austrii kartą za drobne kwoty poniżej 10 euro jest uważane za wielkie dziwactwo :roll:

Płacąc kartą za winietę 8,50 eur nie zauważyłem, żeby ekspedientka patrzyła na mnie jak na dziwaka.

również nie zauważyłem, zwykle w Austrii nie tankuję, ale słodycze i kawa jak najbardziej, zawsze karta bez problemu i udziwnień
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2015 08:29

Nikt ci tego nie powie wprost, ani nie będzie robił głupich min, ale swoje pomyśli :wink:

Tam jest przyjęte, że drobne zakupy są za gotówkę.
Jest to najkorzystniejsze finansowo dla sprzedawcy i klienta 8)

Jak wcześniej pisałem: sprzedawcy w Austrii bardzo nie lubią, jak ktoś płaci kartą Visa, szczególnie zwykłą debetową Visą.
Twierdzą, że Visa pobiera od nich jakiś straszny haracz.
Klient z Polski czy Czech płacąc kartą za drobne zakupy płaci więcej, niż gdyby miał przy sobie gotówkę, bo płaci dodatkowo za przewalutowanie.
Austriak wie, że płacąc kartą za drobne zakupy lub za jedzenie w knajpie robi w sumie na złość sprzedawcy, któremu to nie pasuje finansowo.
A ponieważ tam ludzie są przyzwyczajeni nawzajem sobie pomagać, to tego nie będzie robił. 8)
Drobne każdy przy sobie ma.
Co innego duże zakupy w markecie, tam ze względu na wygodę i bezpieczeństwo karta jest popularna, choć jednak mimo wszystko mniej niż w Polsce :roll:
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 07.04.2015 06:37

hatatitla napisał(a):W austrii i niemczech nie wszystkie sklepy /np. kaufland/ honorują płatności kartami mastercard/visa a jedynie maestro.

Maestro to przecież Mastercard
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 109
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone