Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.08.2014 15:39

Lednice napisał(a):
lightning3 napisał(a):tak wiem ze most w Mszanie jest zrobiony, lecz jak chcę dalej jechać przez Zylinę to bez sensu pchać się na ostravę - Chyba ze przebijać się w Bohuminie na Czeski Cieszyn

Tu raczej kilku osobom chodzi o to, żeby NIE jechać przez Żylinę, przez Słowację i potem przez Węgry,
a wybrać trasę przez Czechy i Austrię :!:

Jak koniecznie ma być trasa przez Słowację i potem przez Węgry, to
przebijanie się z Bogumina czy Ostrawy do Czeskiego Cieszyna nie ma większego sensu

Dokładnie. Nie ma sensu odbijać na A1 żeby potem pchać sie do Cieszyna. Jechałem w ten sposób i uważam go za słaby pomysł.
Ślązak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ślązak » 07.08.2014 15:53

Po co wracać na Cieszyn??? Wystarczy w Ostrawie ( do Ostrawy nie trzeba winiet na Czechy) odbić na Frydek-Mistek, tak by dojechać na autostradę ( Słowacką) w kierunku Bratysława ( wjazd Bytca). Omijamy płatne Czechy i Austrię. Zresztą ja np trzykrotnie próbowałem trasy Czechy< Austria < dalej.. i za każdym razem kosztowało to sporo nerwów i czasu. Natomiast Słowacja, Węgry jakoś zawsze łagodnie i sprawnie to szło ( 16 razy :-) ) W tym roku już właśnie sprawdziłem to kolejny raz i mam nadzieję, że we wrześniu powtórzę
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2014 16:15

Ślązak napisał(a):Po co wracać na Cieszyn??? Wystarczy w Ostrawie ( do Ostrawy nie trzeba winiet na Czechy) odbić na Frydek-Mistek, tak by dojechać na autostradę ( Słowacką) w kierunku Bratysława ( wjazd Bytca). Omijamy płatne Czechy i Austrię. Zresztą ja np trzykrotnie próbowałem trasy Czechy< Austria < dalej.. i za każdym razem kosztowało to sporo nerwów i czasu. Natomiast Słowacja, Węgry jakoś zawsze łagodnie i sprawnie to szło ( 16 razy :-) ) W tym roku już właśnie sprawdziłem to kolejny raz i mam nadzieję, że we wrześniu powtórzę

Trasa Ostrawa- Frydek-Mistek jest platna, trzeba miec winietke :!:
Ominela cie drakonska kara, ale inni moga nie miec tyle szczescia :!:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 07.08.2014 21:27

lightning3 napisał(a):tak wiem ze most w Mszanie jest zrobiony, lecz jak chcę dalej jechać przez Zylinę to bez sensu pchać się na ostravę - Chyba ze przebijać się w Bohuminie na Czeski Cieszyn

Pewnie, że do Żyliny bez sensu przez Ostravę czy Bohumin. Jedziesz A1 i w Żorach odbijasz na Cieszyn. Jeżdże tak co rok i bardzo sobie chwalę taką opcję.

A trasa przez Węgry też bardzo przyjemna - polecam! :D
Ślązak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ślązak » 08.08.2014 13:01

Lednice napisał(a):
Ślązak napisał(a):Po co wracać na Cieszyn??? Wystarczy w Ostrawie ( do Ostrawy nie trzeba winiet na Czechy) odbić na Frydek-Mistek, tak by dojechać na autostradę ( Słowacką) w kierunku Bratysława ( wjazd Bytca). Omijamy płatne Czechy i Austrię. Zresztą ja np trzykrotnie próbowałem trasy Czechy< Austria < dalej.. i za każdym razem kosztowało to sporo nerwów i czasu. Natomiast Słowacja, Węgry jakoś zawsze łagodnie i sprawnie to szło ( 16 razy :-) ) W tym roku już właśnie sprawdziłem to kolejny raz i mam nadzieję, że we wrześniu powtórzę

Trasa Ostrawa- Frydek-Mistek jest platna, trzeba miec winietke :!:
Ominela cie drakonska kara, ale inni moga nie miec tyle szczescia :!:

Nie ominęła :D Jak to zwykle bywa pominąłem istotną rzecz. Z Ostrawy jeżdżę Nr 477
Dzięki za czujność :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2014 13:14

Można i tak, ale 477 jest przez środek Ostrawy i jedzie się wolno

Sporo ludzi z Czeskiego Cieszyna czy Trzyńca unika jazdy do Ostrawy na zakupy, bo na ekspresówkę do Frydka-Mistka i dalej z Frydka do Ostrawy jest potrzebna winietka,
a jadąc zwykłymi drogami traci się mnóstwo czasu :roll:
Więc jadą na zakupy do Bielska-Białej :!: :D
Ślązak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ślązak » 08.08.2014 13:57

To prawda. My jednak przeważnie wyjeżdżamy 5 rano lub po 4 ze Śląska to Ostrawę mijam gdy śpi jeszcze :-) I jakoś tak się przyjęło, bez nocnej męki po 16, 17 wybrzeże Cro ,-)
wieza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wieza » 10.08.2014 23:15

croaman napisał(a):akurat wczoraj na a1 bylo otwarcie BP 3 km przed granica czeska w miejscowosci Mszana wiem bo mieszkam niedaleko wiec sposkojnie mozecie zatankowac przed sama granica. Udanego wypoczynku !!! :)

a po ile jest paliwko? ON
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 11.08.2014 06:52

wieza napisał(a):
croaman napisał(a):akurat wczoraj na a1 bylo otwarcie BP 3 km przed granica czeska w miejscowosci Mszana wiem bo mieszkam niedaleko wiec sposkojnie mozecie zatankowac przed sama granica. Udanego wypoczynku !!! :)

a po ile jest paliwko? ON

Jak dobrze pamiętam to ON było po 5,56
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.08.2014 07:53

Ślązak napisał(a):To prawda. My jednak przeważnie wyjeżdżamy 5 rano lub po 4 ze Śląska to Ostrawę mijam gdy śpi jeszcze :-) I jakoś tak się przyjęło, bez nocnej męki po 16, 17 wybrzeże Cro ,-)

Ja jednak wolę bez "dziennej męki" ale nie od tego wątek ;)
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 11.08.2014 14:05

Czy orientujecie się jak wygląda sprawa "otwartych bramek" na a1 w kierunku południowym. Czy w weekendy są otwarte, czy tylko droga na północ jest za friko?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.08.2014 14:10

ogi napisał(a):Czy orientujecie się jak wygląda sprawa "otwartych bramek" na a1 w kierunku południowym. Czy w weekendy są otwarte, czy tylko droga na północ jest za friko?

Z tego co kojarzę to ruszasz z Warszawy, jeśli tak to w kierunku południowym najbliższe bramki spotkasz w Chorwacji i za te trzeba płacić :oczko_usmiech: :mrgreen:
W Polsce południowy odcinek A1 jest bezpłatny :wink:
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 11.08.2014 14:18

Zgadza się jadę z wawy.
Czyli pierwsze myto płacę w Czechach?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.08.2014 14:22

ogi napisał(a):Zgadza się jadę z wawy.
Czyli pierwsze myto płacę w Czechach?

Tak, pierwsza winieta w Czechach (D1 do zjazdu Ostrava-Rudna jest darmowa)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.08.2014 15:51

dids76 napisał(a):
ogi napisał(a):Czy orientujecie się jak wygląda sprawa "otwartych bramek" na a1 w kierunku południowym. Czy w weekendy są otwarte, czy tylko droga na północ jest za friko?

W Polsce południowy odcinek A1 jest bezpłatny :wink:

A odcinek północny w kierunku południowym?
Czy żeby za darmo pokonać ten dystans muszę dopiero w niedzielę wieczorem jechać?

:oczko_usmiech: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 103
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone