Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 01.08.2012 10:10

steja, a gdzie wyczytałeś że start w połowie sierpnia?
Ja tylko znalazłem info, że koniec ma być w połowie listopada br.
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 01.08.2012 10:22

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=93693104&postcount=565
Tu jest info dot. Świerklan. Może sobie faktycznie za dużo dodałem od siebie :wink:
Aczkolwiek, nawet jeśli start remontu tylko 10km odcinka ze Świerklan do Marklowic zacznie się w połowie sierpnia właśnie, to i tak będzie marnie :?
Chciałem tamtędy pociskać do granicy z Chałupkami, a teraz to już nie wiem co robić. Można kombinować przez Rybnik. Próbuje znaleźć jakieś rozwiązanie.
Pozdrawiam
Sztyrlic69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sztyrlic69 » 01.08.2012 11:08

Witam

Planowany przedmiotowy remont nie ma nic wspólnego z drogą A1 w kierunku granicy z Czechami. Będą remontować ulicę Kościelną w środku miasta.

Pozdrawiam
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 01.08.2012 11:31

Sztyrlic69 napisał(a):Witam
Planowany przedmiotowy remont nie ma nic wspólnego z drogą A1 w kierunku granicy z Czechami. Będą remontować ulicę Kościelną w środku miasta.
Pozdrawiam

Zgodnie z treścią ogłoszenia odcinek objęty robotami od Łużyckiej w Wodzisławiu Śl. do granicy z miastem Żory.
za
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=93622885&postcount=17741
oraz
Modernizacja ma objąć blisko 10 kilometrowy odcinek od Świerklan przez Marklowice aż do granic Wodzisławia Śląskiego.
za
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=93693104&postcount=565
więc nie wiem czy masz rację... :roll:
Sprzeczać się nie będę, bo to nie moje tereny.
Pzdr
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 01.08.2012 11:37

Sztyrlic69 napisał(a):Witam

Pozdrawiam

Ale to jedyna (główna) droga, którą jedzie się od zjazdu z A1 na Marklowice, tak przynajmniej jest na mapie :wink:
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 01.08.2012 14:47

Sztyrlic69 napisał(a):Planowany przedmiotowy remont nie ma nic wspólnego z drogą A1 w kierunku granicy z Czechami. Będą remontować ulicę Kościelną w środku miasta.

Cytat z linku podanego przez steja:
W połowie sierpnia ma rozpocząć się długo oczekiwany remont ulicy Kościelnej w Świerklanach. To droga wojewódzka, która od czasu otwarcia węzła na autostradzie A1 przeżywa prawdziwe oblężenie. Tysiące tirów tą drogą dociera do Wodzisławia, a potem do granicy z Czechami. Mieszkańcy ulic Kościelnej narzekają, że budynki nie wytrzymują wstrząsów i pękają. Dlatego też remont jest konieczny.

:(
Freddie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freddie » 01.08.2012 20:55

podczas remontu drogi Świerklany - Marklowice - Wodzisław można spokojne jechać objazdem: Świerklany - Mszana - Wodzisław

Obrazek

http://goo.gl/maps/stzFZ
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 01.08.2012 21:33

Odpada, Freddie. Już tłumaczę dlaczego.
Obrazek
Zjeżdżając z A1 jedziesz przez ... Kościelną, którą też mają rozkopać :roll:
Jeśli zdecyduję się jechać A1, to objadę ten bajzel tędy
http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,23,18.5677500,50.0309600?l=e824483da5606a3d
(jeśli oczywiście informacje o remoncie się potwierdzą)
Freddie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freddie » 01.08.2012 22:05

Akurat ten krótki odcinek Kościelnej do zjazdu na Połomię i Mszanę jest w miarę dobrym stanie, więc (mam nadzieję...) powinni go rozkopać na końcu. W końcu muszą wyznaczyć jakiś objazd z A1 na Wodzisław.

Proponowana przez Ciebie droga Żory > Gotartowice > Rybnik > Wodzisław to też nie najlepszy pomysł.
Aktualnia obie drogi: 935 Żory-Rybnik przez Gotartowice i 78 Rybnik-Wodzisław są totalnie rozkopane przez niejaką firmę HAK Construction. Prace wleką się niemiłosiernie i co kilka dni są inne objazdy, zakazy, jednokierunkowe, wahadła itp.
rescue
Podróżnik
Jaki stan aktualny - proszę o rady

Nieprzeczytany postnapisał(a) rescue » 02.08.2012 06:48

Witam!
W sobotę wyjeżdżam w okolice Splitu. Wymyśliłem sobie, że dla komfortu nie pojadę przez Boboszów tylko A4 do A1 i przez Chałupki dalej autostradą. Czytając forum troszkę zgłupiałem więc proszę o aktualne info. A1 kończy się w Świerklanach Górnych i co dalej...? 932 przez Marklowice do Wodzisławia Śląskiego i dalej 78? Czy alternatywnie 930 do 933 i tamtędy do Wodzisławia i dalej 78. Rozmyślam jeszcze nieśmiało nad ewentualnym zjazdem z A4 w Krapkowicach i 45 do granicy w Chałupkach. Liczę na cenne rady.
aro_40
Croentuzjasta
Re: Jaki stan aktualny - proszę o rady

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 02.08.2012 07:20

rescue napisał(a):Witam!
W sobotę wyjeżdżam w okolice Splitu. Wymyśliłem sobie, że dla komfortu nie pojadę przez Boboszów tylko A4 do A1 i przez Chałupki dalej autostradą. Czytając forum troszkę zgłupiałem więc proszę o aktualne info. A1 kończy się w Świerklanach Górnych i co dalej...? 932 przez Marklowice do Wodzisławia Śląskiego i dalej 78

Tak, w sobotę przelecisz jeszczeż spokojnie... Tez w sobote będę tamtędy leciał :)
ciekawe jaki będzie powrót - pisza o połowie sierpnia jako o terminie rozpoczęcia robót (czyli co, 15.08 czy może 20.08?)
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 02.08.2012 09:00

Freddie napisał(a):Akurat ten krótki odcinek Kościelnej do zjazdu na Połomię i Mszanę jest w miarę dobrym stanie, więc (mam nadzieję...) powinni go rozkopać na końcu. W końcu muszą wyznaczyć jakiś objazd z A1 na Wodzisław.

Proponowana przez Ciebie droga Żory > Gotartowice > Rybnik > Wodzisław to też nie najlepszy pomysł.
Aktualnia obie drogi: 935 Żory-Rybnik przez Gotartowice i 78 Rybnik-Wodzisław są totalnie rozkopane przez niejaką firmę HAK Construction. Prace wleką się niemiłosiernie i co kilka dni są inne objazdy, zakazy, jednokierunkowe, wahadła itp.

No to dobrze wiedzieć - co do Kościelnej
No i źle wiedzieć - co do proponowanego objazdu przeze mnie :wink:
Już mnie zaczyna denerwować temat tej A1 i reszty, więc albo Głupczyce - Krnov, albo Racibórz - Chałupki :twisted: :evil:
Ostatnio edytowano 02.08.2012 09:20 przez steja, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.08.2012 09:11

Druga opcja sensowniejsza.
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 02.08.2012 09:21

FUX napisał(a):Druga opcja sensowniejsza.

e, no jak to? :D Przecież to dzięki Tobie, FUX, dwa lata temu na Pag jechałem przez Krnov :lol:
To jak to jest? 8O :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.08.2012 09:25

Ponieważ tamta lepsza. Taka jest gradacja.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone