Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 11.07.2014 22:22

Sebastianh13 napisał(a):Witam wszystkich cromaniaków:) czy może mi ktoś napisać ile kosztuje przejazd osobówką a1 od Gliwic do Gorzyczek? czy może nasze Państwo miało gest i jest bezpłatna? :D

Na razie jeszcze bezpłatna :wink:
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 12.07.2014 11:19

greenrs napisał(a):
Sebastianh13 napisał(a):Witam wszystkich cromaniaków:) czy może mi ktoś napisać ile kosztuje przejazd osobówką a1 od Gliwic do Gorzyczek? czy może nasze Państwo miało gest i jest bezpłatna? :D

Na razie jeszcze bezpłatna :wink:

Jak na razie państwo ma gest i jest darmowa od Pyrzowic do Granicy.

Super cena za winiete na Austrię :mrgreen: tylko 25 pln więcej :mrgreen:
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 12.07.2014 11:20

dids76 napisał(a):
Jackar napisał(a):
Ale dids, że nie zareagowałeś pierwszy :oczko_usmiech:
Pewnie opisujesz objazd autostrady w Słoweni :mrgreen:

Nie, na piwo poszedłem :oczko_usmiech: :mrgreen:

Jeszcze ci zostały piwa od znajmowych :?: :mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.07.2014 11:22

kodens79 napisał(a):
dids76 napisał(a):
Jackar napisał(a):

Tamto już dawno poszło :oczko_usmiech:
Wczoraj Raciborskie, tyż dobre :mrgreen:
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 12.07.2014 12:13

dids76 napisał(a):
kodens79 napisał(a):
dids76 napisał(a):
Jackar napisał(a):

Tamto już dawno poszło :oczko_usmiech:
Wczoraj Raciborskie, tyż dobre :mrgreen:

Raciborskie - pychota :D
Klasyczne czy mocne?
Miły1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miły1 » 14.07.2014 18:15

Witam. Ja jednak polecam, aby bez nerwów, stresu, że na stacji akurat zabrakło i stania w godzinnej kolejce co przeżyłem rok temu w Czechach, zaopatrzyć się w winiety jeszcze w Polsce. Jadący z północy Polski popularną "gierkówką" mogą to zrobić kilka km za Częstochową w miejscowości Wanaty (coś około 5 km za Auchan). Budka stoi przy samej trasie przy znaku kierującym na Kamienicę Polską. Można kupić tam przez całą dobę winiety na Czechy, Austrię, Słowację i Słowenię. Ja jadąc w II połowie czerwca na RAB właśnie tam kupiłem wszystkie potrzebne winiety i kamizelki dla dzieciaków bo miałem tylko 2 sztuki.

PS Czy to prawda, że w Czechach kamizeli muszą posiadać wszyscy pasażerowie samochodu?
Ostatnio edytowano 14.07.2014 20:33 przez Miły1, łącznie edytowano 1 raz
Rafi_1_2_3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi_1_2_3 » 14.07.2014 19:10

Aż z ciekawości jutro podjadę i zobaczę, czy nadal tam sprzedają winiety.
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 14.07.2014 19:51

Ludzie.

tam dalej sprzedają winiety, z ciekawości zajechałem tam jadąc do Chorwacji z przyczepą campingową. Ledwo się tam pomieściłem pod strażą, w budce winiet nie było ani obsługi tylko kartka, że sprzedają je w domu obok... ale na szczęście nie traciłem czasu bo był cennik. Nie będę ściemniał bo nie pamiętam, ale wiem że cena była jakby te winiety drukowali na złotym papierze. Szkoda czasu na zjeżdżanie z drogi. Jeżeli jedziecie na Cieszyn to tam kupicie winietę na granicy absolutnie bez prowizji. Winiety na Słowację też tam są, do tego jeszcze od granicy Czesko - Słowackiej są tam co kawałek.

dla mnie ten wpis to beznadziejna reklama.
Miły1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miły1 » 14.07.2014 20:30

To nie jest reklama tylko własne doświadczenie zupełnie odwrotne do twojego. Jak Ci jest szkoda jadąc na wczasy wydać parę złoty więcej, ale mieć święty spokój i nie martwić się przez pół drogi, że akurat na pierwszej stacji w Czechach brakło winiet to twoja sprawa. Poza tym ceny są zbliżone do tych na granicy w Polsce więc nie wiem o czy piszesz. A to, że miła starsza Pani zaprosiła mnie do domu obok po winiety nie robi dla mnie żadnej różnicy. Ja a zwłaszcza moja żona mieliśmy pietra 2 lata temu jadąc do Włoch jak akurat w Czechach nie było winiet bo nie przewidzieli, że będzie taki ruch a rok później kolejka na godzinę stania.
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 14.07.2014 22:17

Miły1 napisał(a):To nie jest reklama tylko własne doświadczenie zupełnie odwrotne do twojego. Jak Ci jest szkoda jadąc na wczasy wydać parę złoty więcej, ale mieć święty spokój i nie martwić się przez pół drogi, że akurat na pierwszej stacji w Czechach brakło winiet to twoja sprawa. Poza tym ceny są zbliżone do tych na granicy w Polsce więc nie wiem o czy piszesz. A to, że miła starsza Pani zaprosiła mnie do domu obok po winiety nie robi dla mnie żadnej różnicy. Ja a zwłaszcza moja żona mieliśmy pietra 2 lata temu jadąc do Włoch jak akurat w Czechach nie było winiet bo nie przewidzieli, że będzie taki ruch a rok później kolejka na godzinę stania.

rozumiem Twoje podejście. Ja jadąc z przyczepą campingową (zestaw powyżej 3,5t) dodatkowo na Słowacji płacę winietkę na przyczepę (która była dopiero w 4 punkcie), więc przepłacanie na pewno 20zł na każdej winiecie (2x Słowacja + Austria + Słowenia) to dla mnie nie parę złotych a bliżej setki.... a jeżeli chodzi o ceny na granicy to w Cieszynie nie kupuje się w budkach Polskich tylko trzeba podejść 10m do Czeskiej i tam są wszystkie ceny bez marży - płacisz tyle ile jest na winiecie. Nigdy nie miałem problemu z kolejką czy też brakiem winiet - może dlatego, że jeżdżę na wczasy w czerwcu.
Miły1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miły1 » 15.07.2014 12:43

No widzisz, różne są podejścia. Poza tym ja nie jechałem przez Cieszyn tylko na Gorzyczki, a tam w zeszłym roku przy granicy kupić winiet się nie dało tylko na czeskiej stacji dobre kilka kilometrów za granicą więc zastanawiam się co by było jakby nadgorliwi czescy policjanci ustawili się zaraz za granicą i kontrolowali naklejki.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 15.07.2014 13:40

Kolego, proszę...
Umieściłeś w paru miejscach reklamę tej budki i wystarczy :) . Wszyscy potraktowali to "na luzie" :) i bardzo dobrze :) . W końcu mamy wakacje :) .
Ale bez przesady. Jacy "nadgorliwi czescy policjanci"? Przecież pierwsze kilometry czeskiej autostrady są darmowe. Nie musisz mieć "naklejek" (chyba, że cro.pl) :) .
Miły1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miły1 » 15.07.2014 16:55

Nie reklamę tylko informację dla Forowiczów. Wiem, że jest więcej osób, które podobnie jak ja wolą pewne rzeczy mieć pozałatwiane wcześniej i jechać na luzie zamiast na granicy robić ubezpieczenia czy kupować winiety. A co do tego, że pierwszy odcinek autostrady w Czechach jest bezpłatny to dopiero od Ciebie się dowiaduję w tym wątku.
bambus812
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bambus812 » 15.07.2014 19:20

Dobra, zejdźcie z tego Miłego. W tym roku zamierzam jechać do Dubrownika i jednak stawiam na bude w Wanatach, tam za Auchanem, nie bede żydził kilka złotych więcej na winiecie. Wole je mieć niż później bulić jakieś durne mandaty za jej brak. Kupowałem ostatnio jadąc do Włoch na deske i jest to opcja godna polecenia. Pozdrawiam i życze udanych wakacji. :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2014 19:38

Miły1 napisał(a):. A co do tego, że pierwszy odcinek autostrady w Czechach jest bezpłatny to dopiero od Ciebie się dowiaduję w tym wątku.

Na forum było już o tym z pierdylion razy (zapewne i w tym wątku również) że czeska D1 do zjazdu "Ostrava Rudna" CZYLI DO TEGO MIEJSCA
http://goo.gl/maps/yN26O
JEST BEZPŁATNA!!!!! :oczko_usmiech: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 96
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone