Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ART74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ART74 » 16.06.2014 16:22

realny czas przejazdu 6h , cieszy mnie to bardzo ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 17.06.2014 12:22

ART74 napisał(a):realny czas przejazdu 6h , cieszy mnie to bardzo ;)

tak, w dni wakacyjne typu piątek przy ładnej pogodzie to proponuje doliczyć kolejne 6 godzin na stanie 2x na bramkach na A4, stanie 2x na bramkach na A1, na zjeździe z obwodnicy 3-miasta czy na wjeździe do Władysławowa ;)
adi_tiger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi_tiger » 18.06.2014 20:20

Aktualny raport cen benzyny:

Na A1 w Żorach (MOP) 95tka 5,59 PLN (18.06) - ost. stacja przed Czechami
w Jastrzębiu 95tka 5,41 PLN

Info jak by ktoś sie zastanawiał gdzie tankować. Dodam, że w Mszanej robią drogę i jest ruch wachadłowy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2014 21:51

Dzisiaj w Czeskim Cieszynie
na Shellu benzyna 95 kosztowała 36,70 korn,
na nasze około 6 złotych.

W polskim Cieszynie było 5,41 lub 5,42 :roll:

Nie sądzę, że w Boguminie na autostradzie jest taniej. :roll:
Grochiczko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grochiczko » 19.06.2014 16:38

U nas plan jest taki, żeby zatankować do pełna paliwem z Kalinigradu, na tym spokojnie powinniśmy dojechać do granicy ze Słowacją. Tam dotankowanie po polskiej stronie i myślę, że do granicy Węgiersko-Chorwackiej powinniśmy dojechać, dolewając już w Chorwacji.

Nasza trasa -http://goo.gl/maps/urKHc

Doradzicie gdzie najlepiej kupić winietę Słowacką ? :)
Ryan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryan » 19.06.2014 16:55

Lednice napisał(a):Dzisiaj w Czeskim Cieszynie
na Shellu benzyna 95 kosztowała 36,70 korn,
na nasze około 6 złotych.

W polskim Cieszynie było 5,41 lub 5,42 :roll:

Nie sądzę, że w Boguminie na autostradzie jest taniej. :roll:

W przeliczeniu na nasze to wg.dzisiejszego kursu 5,58 zł więc nie ma dużo drożej .
Pozdrawiam :D
damianołódź
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianołódź » 19.06.2014 17:38

To ja podrzucę w temacie, gdzie zatankować i naprawdę dobrze zjeść, jeśli ktoś jedzie A1 w kierunku Ostravy. 17.06 tegoż roku, po raz pierwszy jechaliśmy autem na LPG, więc i częstotliwość tankowań troszkę nam wzrosła. W Mazdzie 6 udało zmieścić się zbiornik 65l, więc przy napełnieniu 53l, spokojnie w trasie mam zasięg około 500 km. Do tej pory jeździłem do Cro Skodą Superb ze zbiornikiem 60l i spalaniem ca. 7,00 l więc zasięg wynosił spokojnie 750 km.
Na ostatnie tankowanie w PL wybraliśmy "w ciemno" zjazd z A1 na "Centrum Handlowe Europa Środkowa/Centralna"??????
I to był doskonały wybór z dwóch powodów.
Po pierwsze primo
Na stacji BP, LPG kosztował 2,25 zł
A po drugie primo, tuż za za stacją BP, na terenie jakiejś dużej bazy transportowej znajduje się rewelacyjny Bar "Easy Rider"
Fantastyczne domowe jedzenie w rewelacyjnych cenach!!!!
Zupki jak u mojej Babci... Pomidorowa, Żurek, Grochowa, Ogórkowa po.....4,50 zł
Pierogi, kotlety, sztuka mięsa, placki ziemniaczane...
Bomba!!!!
Za obiad dla 2 dorosłych plus moja 6cio letnia Majcia 24,99 zł
Serdecznie polecam stację BP i Bar Easy Rider, jako ostatnia stacja do zatankowania i zjedzenia fantastycznego obiadu, kolacji za naprawdę niewielkie pieniądze
Pozdrawiamy z Moścenickiej Dragi
Ryan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryan » 19.06.2014 17:56

Dmianołódź też byłem w Europie CENTRALNEJ :) w poniedziałek lecz na zakupach ;D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.06.2014 18:10

Grochiczko napisał(a):U nas plan jest taki, żeby zatankować do pełna paliwem z Kalinigradu, na tym spokojnie powinniśmy dojechać do granicy ze Słowacją. Tam dotankowanie po polskiej stronie i myślę, że do granicy Węgiersko-Chorwackiej powinniśmy dojechać, dolewając już w Chorwacji.

Nasza trasa -http://goo.gl/maps/urKHc

Doradzicie gdzie najlepiej kupić winietę Słowacką ? :)

Przede wszystkim nie pchajcie się na Zwardoń, a jedźcie przez Cieszyn na Żylinę. Winietę słowacką kupicie na przejściu czesko-słowackim w Svrcinovcu, kilka metrów dalej dalej na stacji Slovnaft z Wieżą Eiffla, w Cadcy lub w Żylinie na Slovnafcie.
Grochiczko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grochiczko » 19.06.2014 18:25

Dlaczego nie polecasz jechać przez Zwardoń ? W Cieszynie będzie płynniej ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2014 19:07

Przez Cieszyn jest lepiej, plynniej
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.06.2014 19:11

Płynniej, lepsza droga i brak remontów.

Trasa przez Zwardoń jest w permanentnej przebudowie.
Grochiczko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grochiczko » 19.06.2014 19:18

Dzięki wielkie Raul73 za radę :)
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 19.06.2014 20:16

Grochiczko napisał(a):Dlaczego nie polecasz jechać przez Zwardoń ? W Cieszynie będzie płynniej ?

Jadąc przez zwardoń, wjeżdżasz do słowacji przez miejscowość skalite gdzie droga jest kręta, wąska, dużo dziur i policajty często suszą bo wiedzą, że nasi tam jeżdżą a przekroczenie prędkości o parę km/h skutkuje pokażną pokutą. Zdecydowanie lepiej przez cieszyn.
szpulaszpula
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpulaszpula » 19.06.2014 23:41

Lechoo napisał(a):
ART74 napisał(a):Jaki jest realny czas przejazdu A1 z Gdańska do Czech ?

Właśnie, może ktoś jechał i się podzieli wynikiem ? :)

Wjechaliśmy na A1 w Toruniu - Czerniewice 18.06 ok. 22:25. W Gorzyczkach byliśmy ok. 02:33 - raczej nie przekraczaliśmy 130 km/h. Do Gdańska trzeba by było jeszcze co najmniej dobrą godzinę doliczyć, więc w niecałe 6h spokojnie można w nocy (bez korków na bramkach) to zrobić.

szpulaszpula napisał(a):No jak przycisnę na A1, to z Bydgoszczy maksymalnie do Brna dojadę. Jak będę bardziej eko, to ledwo do austriackiej granicy... W Bohuminie powinienem być ok. 2, więc mam nadzieję, że już się zmienią :)

Ja też za 5 dni :)

A jednak dojechaliśmy za Wiedeń na jednym baku - 5,7l / 100 km :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 91
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone