Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 24.05.2014 19:42

piamir napisał(a):
maniusc napisał(a):Merytorycznie? oki!
Fakty są takie: 4 lata opóźnienia, w budowie mostu nad "gigantyczną" kałużą!
To nie ma prawa się obronić!
... i nie zmienia to faktu, że się PODOBNIE JAK TY cieszę! ... ale ze względu na "ciszę" nie ma co w ten temat brnąć!
Pozdrawiam Mirku! :) nie unośmy się! :)

Ja się nie unoszę, bo nie mam powodu. Więcej uśmiechu i optymizmu życzę na codzień. To tyle w temacie mostu. Pozdrawiam :papa:

:)
:papa:
KawonKa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KawonKa » 25.05.2014 14:56

Jeżeli zatankować, to najlepiej zjechać do Jastrzębia-Zdroju. BP najbliżej, najtaniej na crab przy ulicy Kasztanowej. :)
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 26.05.2014 10:17

KawonKa napisał(a):Jeżeli zatankować, to najlepiej zjechać do Jastrzębia-Zdroju. BP najbliżej, najtaniej na crab przy ulicy Kasztanowej. :)

Niestety Crab nie cieszy się dobrą jakością paliwa.Jak ktoś chce dojechać na miejsce to nie ma co oszczędzać kilku groszy, tylko zatankować na bardziej "markowej " stacji benzynowej.
Ale pewnie było już o tym na forum...
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 26.05.2014 10:50

a między tą stacją na Lotosie na A1 do granicy będzie jakaś jeszcze z LPG?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.05.2014 11:03

jacek73 napisał(a):a między tą stacją na Lotosie na A1 do granicy będzie jakaś jeszcze z LPG?

Jak na razie jest to ostatnia stacja przy A1.
Powstaje jeszcze MOP Mszana ze stacją BP, ale kiedy będzie otwarty to niestety nie wiem. Ktoś tu już pisał że najprawdopodobniej na wakacje.
Tu jest mapka z ubiegłego roku z MOP-ami Śląskiego odcinka A1. Według niej w Wieszowej MOP ma być otwarty do sierpnia 2014 a z tego co wiem już działa.
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... l?cookie=1
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 26.05.2014 17:56

Most już ładnie pięknie 3 dni otwarty i już pierwsze "oficjalne" starcie z barierkami motocyklisty.

http://wodzislawslaski.naszemiasto.pl/a ... a25,1,3,10
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 27.05.2014 07:24

dids76 napisał(a):
jacek73 napisał(a):a między tą stacją na Lotosie na A1 do granicy będzie jakaś jeszcze z LPG?

Jak na razie jest to ostatnia stacja przy A1.
Powstaje jeszcze MOP Mszana ze stacją BP, ale kiedy będzie otwarty to niestety nie wiem. Ktoś tu już pisał że najprawdopodobniej na wakacje.
Tu jest mapka z ubiegłego roku z MOP-ami Śląskiego odcinka A1. Według niej w Wieszowej MOP ma być otwarty do sierpnia 2014 a z tego co wiem już działa.
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... l?cookie=1

dzięki :)
tak myślałem z tego co widzę do granicy z tej stacji jest jakieś 50km a do Mikulowa 260km
spokojnie zajadę na Lpg tym bardziej ze w Mikulowie nocleg i dotankowanie :hut:
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 27.05.2014 08:00

maniusc napisał(a):Fakty są takie: 4 lata opóźnienia, w budowie mostu nad "gigantyczną" kałużą!
To nie ma prawa się obronić!

U nas nie było tak źle, skoro Czesi ze swoją D8 pod Usti n Łabą już z 8 lat się bujają :oczko_usmiech:
jacek1965
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek1965 » 27.05.2014 08:08

Jak co roku wyjazd w czerwcu do Chorwacji i nie moglem sie powstrzymać od małego podsumowania. W ciągu roku mam 70 km nowej autostrady zamiast przejazdu przez Włocławek i objazd w Mszanie. Oznacza to, ze jestem prawdopodobnie o godzinę bliżej do Chorwacji. Zostaje Łódź jako punkt krytyczny, no i fajnie by było jakby szybko uwinęli sie ze stacjami. Na obecny moment bede tankował na Lotosie. Nie przekonują mnie oszczędności płynące z różnicy cen 3,5 litra paliwa miedzy Czechami a Polską w zamian za kilkanaście km w sumie w te i z powrotem do Jastrzębia lub Wodzisławia. Oczywiscie rozumiem, ze niektórzy z różnych powodów, głównie firmowych inaczej nie mogą. Wszystkie oddane odcinku są oczywiście koszmarnie opóźnione ale dla mnie jako kierowcy jadącego do Chorwacji te opóźnienia dziś nie mają żadnego znaczenia:)
Pozdrawiam
Jacek
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 27.05.2014 09:14

jacek1965 napisał(a):Jak co roku wyjazd w czerwcu do Chorwacji i nie moglem sie powstrzymać od małego podsumowania. W ciągu roku mam 70 km nowej autostrady zamiast przejazdu przez Włocławek i objazd w Mszanie. Oznacza to, ze jestem prawdopodobnie o godzinę bliżej do Chorwacji. Zostaje Łódź jako punkt krytyczny, no i fajnie by było jakby szybko uwinęli sie ze stacjami. Na obecny moment bede tankował na Lotosie. Nie przekonują mnie oszczędności płynące z różnicy cen 3,5 litra paliwa miedzy Czechami a Polską w zamian za kilkanaście km w sumie w te i z powrotem do Jastrzębia lub Wodzisławia. Oczywiscie rozumiem, ze niektórzy z różnych powodów, głównie firmowych inaczej nie mogą. Wszystkie oddane odcinku są oczywiście koszmarnie opóźnione ale dla mnie jako kierowcy jadącego do Chorwacji te opóźnienia dziś nie mają żadnego znaczenia:)
Pozdrawiam
Jacek

podobne podejście mam a i trasa widzę podobna
pozdr.Jacek :)
alias
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alias » 27.05.2014 10:44

A czy na tym Lotosie sprzedają winietę na Czechy?
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 27.05.2014 10:56

podobno tak ale mogą być droższe niż w Czechach tuz za granicą na stacja shella można kopić taniej
alias
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alias » 27.05.2014 11:44

Hmm.., a gdzie dokładnie jest ta stacja? Na googlemaps nie mogę jej namierzyć :(
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 27.05.2014 11:48

jest tu gdzieś w tym wątku poszukaj do tyłu
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 27.05.2014 11:59

Shell jest jakies 15km od granicy pl-cz. Do Ostravy -zjazd Poruba, nie obowiązują winiety.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 83
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone