Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 15.05.2014 22:29

dids76 napisał(a):Na A1 pomiędzy Sośnicą a Świerklanami zaczął się zapowiadany remont. Jechałem tam w sobotę było tylko lekkie zwężenie, z tekstu wynika że od dzisiaj nitka w stronę granicy jest jednopasmowa. Do końca czerwca ma się zakończyć.

http://www.nowiny.pl/99692-polowa-autos ... nieta.html

wczoraj jechałem zwężki na A1 nieszkodliwe dla płynności jazdy :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 15.05.2014 22:31

dids76 napisał(a):Jeszcze mi się podczas ostatniego przejazdu rzuciło w oczy. Jakby kto chciał kupić winiety po polskiej stronie, to można kupić na objeździe mostu, w tym miejscu http://goo.gl/maps/MDEoC , jest tam jakiś grill czy coś takiego i wisi wielka reklama że można kupić winiety na Cz, A,Slo. Niestety nie wiem od której do której otwarte, czy można płacić kartą, czy w kunach, eurach, koronach czy złotówkach. Nie wiem nawet po ile te winiety :( :( :oczko_usmiech:
No ale jak niedługo otworzą most w Masznie to i tak się tam jeździć nie będzie :mrgreen:

Nie wiem po ile w Świerklanach, ale najbliżej wjazdu w budce w Mszanie mają drogo (ok +50% do ceny nominalnej)
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 16.05.2014 12:12

co do A1 to wczoraj jechałem całym przebiegiem A1 i później A2 do wa-wa i droga skróciła się konkretnie o dobrą 1 h na tym odcinku licząc od Gdyni, kapitalna sprawa.

Ale poza czasem najistotniejsze dla mnie z tego wszystkiego jest to że przejeżdżając w ciągu jednego dnia ok 1100 km z tego prawie 900 km autostradami wróciłem do domu bez śladów szczególnego zmęczenia. pokonanie takiej trasy zwykłymi drogami daje dużo bardziej w kość.
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 17.05.2014 19:16

Torac napisał(a):
dids76 napisał(a):Jeszcze mi się podczas ostatniego przejazdu rzuciło w oczy. Jakby kto chciał kupić winiety po polskiej stronie, to można kupić na objeździe mostu, w tym miejscu http://goo.gl/maps/MDEoC , jest tam jakiś grill czy coś takiego i wisi wielka reklama że można kupić winiety na Cz, A,Slo. Niestety nie wiem od której do której otwarte, czy można płacić kartą, czy w kunach, eurach, koronach czy złotówkach. Nie wiem nawet po ile te winiety :( :( :oczko_usmiech:
No ale jak niedługo otworzą most w Masznie to i tak się tam jeździć nie będzie :mrgreen:

Nie wiem po ile w Świerklanach, ale najbliżej wjazdu w budce w Mszanie mają drogo (ok +50% do ceny nominalnej)

właśnie chciałem zapytać szanownych kolegów, jadąc tą drogą po otwarciu mostu, czyli bez objazdów, gdzie można kupić winietki na Czechy, rozumiem że to są tylko stacje benzynowe czy jeszcze jakieś inne punkty sprzedaży. Za odpowiedź z góry dziękuję :papa:
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 17.05.2014 19:22

kodens79 napisał(a):
smok131 napisał(a):
salbinn napisał(a):Witam mam pytanie czy A1 jak otworzą most to droga do Brna jest płatna? Chodzi mi o odcinek w Czechach i jeszcze jedno jaką drogę z Brna proponujecie na Bratysławe?

Do ostatniego zjazdu w Ostravie jest bezpłatna i winietę można kupić na stacji benzynowej przy czeskiej autostradzie ok 10 km od granicy.

Dokładnie od naszej granicy do Stacji masz 8 km, mierzone w zeszłym roku :oczko_usmiech:

Tylko czy te 8 km jest drogą bez płatną czy już konieczna jest winieta, bo Czesi dość słono traktują brak wymaganej winietki :smo:
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 17.05.2014 20:25

wejdź sobie na stronę ceskedalnice.cz i jak nie wierzysz to sprawdź sam;-) odcinek ten zaznaczony jest na zielono - czyli bezpłatny;-)
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 17.05.2014 21:15

KrisM napisał(a):wejdź sobie na stronę ceskedalnice.cz i jak nie wierzysz to sprawdź sam;-) odcinek ten zaznaczony jest na zielono - czyli bezpłatny;-)

tak już sprawdziłem i ta stacja benzynowa znajduje się na odcinku bezpłatnym, tylko oni któregoś roku ,mieli taki zwyczaj ze mówili że nie mają winietek tych o krótkim okresie ważności tylko roczne i wówczas miałeś nóż na gardle, dlatego post wcześniej pytam, gdzie jednak w Polsce można kupić winietki aby mieć spokój i spokojnie jechać.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.05.2014 21:33

Można wbić się do Ostravy a tam już na pewno będzie każda winieta.
Raz spotkałem się z przypadkiem, że nie było miesięcznej ale była 10cio - dniówka, pojechałem dalej i zakupiłem na następnej (jest ryzyko jest zabawa :D )
Koleżanka sprzedaje w Lewiatanie w Chałupkach po cenie nominalnej - umowa z czeską pocztą.
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 17.05.2014 21:45

też dzięki za podpowiedź tyle że jak nie będzie objazdu a już prosto poleci się mostem nie będzie Chałupek i Lewiatana chyba że specjalnie zjechać
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 17.05.2014 21:49

w zeszłym roku też nie mieli miesięcznych;-) ale były 10 - dniowe
możesz zjechać w Bohuminie, albo za shellem już w ostrawie i kupić na pierwszej stacji benzynowej
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.05.2014 21:49

jak501 napisał(a):też dzięki za podpowiedź tyle że jak nie będzie objazdu a już prosto poleci się mostem nie będzie Chałupek i Lewiatana chyba że specjalnie zjechać

No to zrobiłbym tak: Jeśli nie będzie na Shellu tej co Cię interesuje to wbijasz się w Ostravę .
Jak jesteś w piątek wieczorem to polecam Ci Stodolnie do zabawy :wink:

Albo uśmiechnij się do jakiegoś Hanysa, co często Czechy odwiedza, napisz mu jaka winieta, jaki termin - poślij mu pieniądze (+ kasa za znaczek) to Ci wyśle.
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 17.05.2014 21:55

haha chyba ta opcja wjechania do Ostrawy będzie lepsza i poszukanie innej stacji, zwłaszcza że będzie to niedziela
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 17.05.2014 22:36

jak501 napisał(a):haha chyba ta opcja wjechania do Ostrawy będzie lepsza i poszukanie innej stacji, zwłaszcza że będzie to niedziela

Kiedyś w temacie korków pytałem o czas oczekiwania na winietę na tej stacji. Dostałem informacje że kilka minut. Znajomy twierdził że w piątek w nocy cały parking był zajęte. Jako że 1 maja przypadkowo tam byłem zdobycie tego paragonu trwało około 40 minut. Czyli tyle ile w lipcu będzie trwał dojazd z domu na tą stację. Ale wtedy już tylko będę mógł pomachać tym co stoją:) A co do kupowania przy drodze to jak masz zamiar kupić "kilometr" przed granicą i zjechać z A1 to lepiej kupić wcześniej w Polsce cena taka sama a może i mniejsza bo ci przed granicą nieźle zdzierają:)
Załączniki:
winieta.jpg
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.05.2014 22:49

Jeśli boisz się korków na Shell w Bohuminie, a nie chcesz przepłacać, to winietę możesz kupić na tej stacji: http://www.transeurope.cz/website/mainmenu/mainpage/
Jest ona w tym miejscu: http://goo.gl/maps/k60lH
Czyli z od zjazdu z autostrady jakieś 500m
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 18.05.2014 08:40

Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi, zapewne przydadzą się nie tylko mnie ale i innym uczestnikom wyjazdów
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 76
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone