Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.05.2014 07:48

hepik napisał(a):Google maps też pokazuje (Katowice-Gdańsk) 5h 30 min.
Raczej nierealne przy nieprzekraczaniu przepisów.
Przejazd odcinka Rzgów-Łódź-Stryków to min 1h.
Ale tak czy siak nie da się już napisać,że podróż ze Śląska nad polskie morze jest porównywalny z przejazdem Śląsk -Adriatyk ;)

1-go maja przejazd nawet kawałek zza Katowic do kawałek za Toruń prawie 4 godziny, z Torunia do Gdańska jedzie się mniej niż 1,5 godziny

Uważać należy na ostatnich bramkach czy to pod Gdańskiem czy Toruniem bo czasem naprawdę warto zjechać kilkanaście km wcześniej i zaoszczędzić godzinę stania w kolejce :( CB to podstawa
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.05.2014 07:51

Raul73 napisał(a):Przecież Google Maps już od dłuższego czasu pokazuje 2 czasy przejazdu: obliczony odpowiednim algorytmem (z tym mnożeniem prędkości max to bzdura!), a pod spodem: przy obecnym natężeniu ruchu!

Tyle, że Google jeszcze dzisiaj nie liczy trasy nowym odcinkiem A1. :cry:

Ale ten czas 5,5 godziny z Gdańska do Katowic to rzeczywiście jakiś science-fiction. Wychodzi średnia ponad 100 km/h!

tyle że masz grubo ponad 300km autostrady i sporo dwupasmówki Katowice-Łódź. Nie mając nic niespodziewanego moim zdaniem spokojnie z maksymalną dopuszczalna idzie to wykręcić. Ja robię to bez problemu a na autostradach nie przekraczam dopuszczalnej
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.05.2014 07:57

Vjetar napisał(a):
Zbyszko666 napisał(a):Dzisiaj zostaje oddany do użytku ostatni "kawałek"

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,id,t.html

Wczoraj rodzinka z Wawy testowała ten odcinek...fajnie tylko godzina stracona w Toruniu przed bramkami żeby bilecik pobrać.
:lol:

a najgorsze jest to, że omijanie tego to kombinacja alpejska bo nie ma już zjazdu/wjazdu w Czerniewicach. A1 ma tam połączenie tylko i wyłącznie z S10 do Bydgoszczy gdzie jest oddział GDDKiA a ponad 200 tysięczne miasto zostało de facto z jednym zjazdem w mieście i do dopiero po drugiej stronie Wisły
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.05.2014 19:53

piotrulex napisał(a):
tyle że masz grubo ponad 300km autostrady i sporo dwupasmówki Katowice-Łódź. Nie mając nic niespodziewanego moim zdaniem spokojnie z maksymalną dopuszczalna idzie to wykręcić. Ja robię to bez problemu a na autostradach nie przekraczam dopuszczalnej

Tyle,że po drodze są jeszcze bramki (razy 2), do tego przejazd przez Łódź i Częstochowę. W nocy może jest taki czas możliwy, ale w ciągu dnia, przepisowo, raczej nierealne.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 05.05.2014 20:47

Jeżeli wyjazd z Gdańska/Trójmiasta będzie odpowiednio wcześnie np. 4 rano to w Strykowie o 6.30 bez problemu
w 35minut przejedzie ze zjazdu w Strykowie do Rzgowa.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 06.05.2014 19:27

Raul73 napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Tyle,że po drodze są jeszcze bramki (razy 2), do tego przejazd przez Łódź i Częstochowę. W nocy może jest taki czas możliwy, ale w ciągu dnia, przepisowo, raczej nierealne.

Jechałeś? Ile razy? No właśnie. Bo ja i owszem i to pewnie kilkadziesiąt razy tą trasą (otwartym odcinkiem 1 maja pod Toruniem raptem 2) i naprawdę wiem co piszę. Jadąc przepisowo sensownym autem, które potrafi przyspieszyć i wyprzedzić robi się w tym czasie nie tylko w nocy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2014 10:34

Gdańsk_Łódź(manufaktura) dziennikarzy GW

Gdy dojechaliśmy na stację, mieliśmy przejechane 357 km. Zatankowaliśmy do pełna 33 litry. Wychodzi więc na to, że na trasie samochód spalił ok 9,2 litra na 100 km. W sumie benzyna kosztowała nas 180 zł. Do tego trzeba doliczyć 29,90 zł opłaty za A1, co w sumie daje kwotę 209,90 zł- pisze Jamroż.
Średnia prędkość auta wyniosła 113 km/h.

Cały tekst: http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... oxSlotIIMT#ixzz311KYZUEr
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 07.05.2014 10:35

piotrulex napisał(a):
Jechałeś? Ile razy? No właśnie. Bo ja i owszem i to pewnie kilkadziesiąt razy tą trasą (otwartym odcinkiem 1 maja pod Toruniem raptem 2) i naprawdę wiem co piszę.

Gierkówkę od Łodzi na Śląsk znam prawie na pamięć, więc również wiem, o czym piszę. Jeżdżę nią często. I takich, którzy pokonują ten odcinek z przepisową prędkością 90-100 km/h jest może 10-20% (ciężarówek i autobusów nie liczę).

Więc może najpierw przeczytaj mój post dokładnie, zanim odpowiesz.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.05.2014 11:40

hepik napisał(a):
Gdy dojechaliśmy na stację, mieliśmy przejechane 357 km. Zatankowaliśmy do pełna 33 litry. Wychodzi więc na to, że na trasie samochód spalił ok 9,2 litra na 100 km. W sumie benzyna kosztowała nas 180 zł.
Średnia prędkość auta wyniosła 113 km/h

Gdyby jechali samochodem któregoś z naszych forumowiczów, spokojnie by się 5l na 100km zmieścili, a średnia prędkość była by dobrze powyżej 120km/h :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No chyba że tylko w kierunku południowym auta tak mało palą :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 07.05.2014 14:50

Raul73 napisał(a):Gierkówkę od Łodzi na Śląsk znam prawie na pamięć, więc również wiem, o czym piszę. Jeżdżę nią często.

Jeżeli mogę, tak przy okazji, czy jesteś w stanie napisać mi czy właśnie tam a dokładnie od Łodzi do Podwarpia są jakieś "pewniaki", mam tu na myśli załadowane, żółte skrzyneczki, być może na stałe, gdzie z pewnością trzeba ściągnąć nóżkę z gazu. Byłbym wdzięczny za pomoc.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 07.05.2014 18:50

Z tego co pamiętam kilka skrzynek jest od granic Częstochowy w kierunku Katowic.

Moje przy 110km/h pali 5,3 :mrgreen:
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 07.05.2014 18:53

daszma2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) daszma2 » 07.05.2014 18:56

Przez weekend majowy jechałem trasą Gliwice-Gdynia i muszę powiedzieć wyszło 6,5 h z dwoma 10 minutowym postojami wyjechałem z Gdyni o 6 rano i o 12:30 byłem w Gliwicach.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 07.05.2014 20:20

jacek73 napisał(a):coś omoście w Mszanie

Niektóre ptaszki ćwierkają, że otwarcie pod koniec maja.... :D

a niektóre, że żadnych prób obciążeniowych dzisiaj nie było.... :evil:
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 07.05.2014 21:16

Torac napisał(a):
jacek73 napisał(a):coś omoście w Mszanie

Niektóre ptaszki ćwierkają, że otwarcie pod koniec maja.... :D

a niektóre, że żadnych prób obciążeniowych dzisiaj nie było.... :evil:

Spokojnie wszystkie próby się dzisiaj odbyły więcej tutaj :

http://wodzislawslaski.naszemiasto.pl/a ... 0055,1,3,5

:mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 73
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone