Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 01.05.2014 13:46

hepik napisał(a):Google maps też pokazuje (Katowice-Gdańsk) 5h 30 min.
Raczej nierealne przy nieprzekraczaniu przepisów.
Przejazd odcinka Rzgów-Łódź-Stryków to min 1h.
Ale tak czy siak nie da się już napisać,że podróż ze Śląska nad polskie morze jest porównywalny z przejazdem Śląsk -Adriatyk ;)

Bo gogle pokazuje średni wirtualny czas przejazdu, liczony jako maksymalna szybkość dopuszczalna x ilość km. W realu natomiast, na odcinku, np. o dopuszczalnej prędkości 90 km/h, nie jedzie się 100% długości danego odcinka, z taką prędkoścą gdyż trzeba się najpierw rozpędzić a następnie zwolnić. Niestety ale inaczej się nie da.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2014 14:09

Chyba nie.Jakiś algorytm musi działać. ;)
Mnie się zgodziło prawie co do minuty-dowód:
bra-wg-hepika-t25935.html
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 01.05.2014 15:34

Google'a nie należy brać pod uwagę w Polsce celem określenia czasu przejazdu.
Dokładniejsze jest targeo, gdzie algorytm opiera się na porze dnia / natężeniu ruchu i wyznacza w/w trasę z czasem ~6h15min jako bardzo realny.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.05.2014 16:51

Przecież Google Maps już od dłuższego czasu pokazuje 2 czasy przejazdu: obliczony odpowiednim algorytmem (z tym mnożeniem prędkości max to bzdura!), a pod spodem: przy obecnym natężeniu ruchu!

Tyle, że Google jeszcze dzisiaj nie liczy trasy nowym odcinkiem A1. :cry:

Ale ten czas 5,5 godziny z Gdańska do Katowic to rzeczywiście jakiś science-fiction. Wychodzi średnia ponad 100 km/h!
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 01.05.2014 18:37

Używając tempomatu na trasach można zaoszczędzić sporo czasu. Myślę że spokojnie 1godzinę na 1000km.
A jeszcze jak się ustawi prędkość w/g nawigacji to na liczniku jest około 10km/h więcej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2014 19:56

Michalm2012 napisał(a):Używając tempomatu na trasach można zaoszczędzić sporo czasu. Myślę że spokojnie 1godzinę na 1000km.
A jeszcze jak się ustawi prędkość w/g nawigacji to na liczniku jest około 10km/h więcej.

Może mnie zaćmiło chwilowo, albo czegoś nie wiem. W jaki sposób oszczędzamy czas używając tempomat?
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 01.05.2014 20:14

ołowiany napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):Używając tempomatu na trasach można zaoszczędzić sporo czasu. Myślę że spokojnie 1godzinę na 1000km.

Może mnie zaćmiło chwilowo, albo czegoś nie wiem. W jaki sposób oszczędzamy czas używając tempomat?

Może chodzi o to że każdy licznik samochodowy trochę przekłamuje i np w moim przypadku w okolicach 140km/h licznik pokazuje około 10km więcej niż w GPS, więc teoretycznie powinienem jechać wtedy 130 więc jak według gps-u ustawię tempomat na 145 według gps (5 więcej niż można) to tempomat będzie jechał 15 więcej. I nie trzeba wtedy pilnować prędkości, ale mimo iż nie mam tempomatu z doświadczenia wiem że jak jadę to stopą utrzymuje określoną prędkość i raczej nie zdarza mi się by auto zwalniało, a w 2 stronę, więc w moim przypadku na tempomacie bym stracił:)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.05.2014 20:31

paulr napisał(a):z doświadczenia wiem że jak jadę to stopą utrzymuje określoną prędkość i raczej nie zdarza mi się by auto zwalniało, a w 2 stronę, więc w moim przypadku na tempomacie bym stracił:)

Jeżdżę przy użyciu tempomatu bardzo często, praktycznie gdzie mogę, czy to w mieście czy poza nim. 99% kierowców wyprzedzających mnie na prostej jest wyprzedzana niewiele później przeze mnie na większości wzniesień, zakrętów. Ci kierowcy instynktownie odpuszczają gaz i robi to prawie każdy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2014 20:49

Nadal nie rozumiem.
A jazda z tempomatem w mieście jest dla mnie kompletnie niezrozumiała.
Ale wątek jest o czym innym więc kończę.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 01.05.2014 21:36

ołowiany napisał(a):Nadal nie rozumiem.
A jazda z tempomatem w mieście jest dla mnie kompletnie niezrozumiała.
Ale wątek jest o czym innym więc kończę.

To proste. Człowiek czasem spojrzy w prawo, w lewo i nie wie kiedy noga z pedału spadnie.
Tempomat ma też "pamięć" np. wyhamowujesz na chwilę wciskasz guzik i powracasz do zadanej prędkości.
Jak jechaliśmy na 3 auta i ustawiłem na 130km/h to zaraz mi dzwonili Ci z tyłu że muszą jechać 150 żeby mnie dogonić.
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 01.05.2014 21:47

Ale tak czy siak nie da się już napisać,że podróż ze Śląska nad polskie morze jest porównywalny z przejazdem Śląsk -Adriatyk ;)

jakoś nie mogę się zgodzić, ostatnia podróż, no nie ze Śląska bo z DG do Gdańska trwała dokładnie 5:30, wyjazd o 5:00 szybkie spotkanie we Włocławku dokładnie 45 min i po dojeździe ponownym do Autostrady Bursztynowej w Gdańsku na Hallera byłem o 11:30, na tempomacie 150 więc "zgodnie" z przepisami :mrgreen:
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 01.05.2014 21:55

Raul73 napisał(a):Ale ten czas 5,5 godziny z Gdańska do Katowic to rzeczywiście jakiś science-fiction. Wychodzi średnia ponad 100 km/h!

polecam się przejechać zanim się zabierze głos :) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.05.2014 07:24

Zbyszko666 napisał(a):Dzisiaj zostaje oddany do użytku ostatni "kawałek"

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,id,t.html

Wczoraj rodzinka z Wawy testowała ten odcinek...fajnie tylko godzina stracona w Toruniu przed bramkami żeby bilecik pobrać.
:lol:
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 02.05.2014 07:36

Losy bramy na południe można prawie live śledźić TUTAJ
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2014 10:03

Vjetar napisał(a):
Zbyszko666 napisał(a):Dzisiaj zostaje oddany do użytku ostatni "kawałek"

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,id,t.html

Wczoraj rodzinka z Wawy testowała ten odcinek...fajnie tylko godzina stracona w Toruniu przed bramkami żeby bilecik pobrać.
:lol:

Czyli jak w Lucko w soboty latem ;)
Jest długi łikend,trza w chałupie siedzieć a nie pchać się w kolejkach.
Jakichkolwiek ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 72
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone