Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Polsce - dokąd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.04.2014 19:41

Raul73 napisał(a):
piotrulex napisał(a):[q

Standardowy przypadek dla mnei to taki gdy nei dzieje sie nic nadzwyczajnego czyli np. tir w poprzek Alei włokniarzy blokujacy 3 pasy czy bomba w wykopach iw szystko zamkmniete :)

Tyle, że obecnie "standardowy przypadek" na zachodniej obwodnicy Łodzi (czyli Aleja Włókniarzy i dalej) to rozkopane skrzyżowanie z Pabianicką - i tam się może mocno korkować.

Ale to jara musiałby się na ten temat wypowiedzieć, bo to bliskie mu rejony miasta.

Ja osobiście, po latach testowania obu wariantów przejazdu (Włókniarzy czy Strykowska) postanowiłem, że już więcej Włókniarzy nie pojadę!

Jechałem tam dzisiaj o 7 rano w stronę Rzgowa, wracałem o 18. Swobodny przejazd

Podajcie dni i godziny, w których chcecie tamtędy jechać, to się tydzień lub dwa wcześniej wyskoczy i sprawdzi
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.04.2014 19:45

Raul73 napisał(a):Ja osobiście, po latach testowania obu wariantów przejazdu (Włókniarzy czy Strykowska) postanowiłem, że już więcej Włókniarzy nie pojadę!

Jest zgoda, Włókniarzy masakra.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.04.2014 22:21

Dziękuję wszystkim za informacje.

Za półtora miesiąca przekonam się, czy da się w 5-6 godzin przejechać Polskę z góry na dół, bo gdzieś przeczytałem, ze komuś z płd na płn zajęło to 17 godzin, ale ten ktoś chyba tylko chciał udowodnić stawianą przez siebie tezę, że u nas wszystko do dupy :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 14.04.2014 22:57

kaszubskiexpress napisał(a):Za półtora miesiąca przekonam się, czy da się w 5-6 godzin przejechać Polskę z góry na dół, bo gdzieś przeczytałem, ze komuś z płd na płn zajęło to 17 godzin, ale ten ktoś chyba tylko chciał udowodnić stawianą przez siebie tezę, że u nas wszystko do dupy :wink:

Ja w tym roku w przeciwnym kierunku... więc zobaczymy. W te 5-6 godzin nie wierzę ale w 17 również. Trzy lata temu zajęło mi to ok. 9 :?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.04.2014 06:35

5-6 godzin to według mnie mocno optymistyczny zamiar!

Ja z Płocka do Cieszyna jadę jakieś 5 godzin (sama jazda, nie licząc postojów!).

Ale 17 godzin to chyba z pieszą pielgrzymką :mrgreen: :mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 15.04.2014 07:25

3/5 po autostradzie, pozostałe właściwie na drogach o standardzie ekspresówki, więc jadąc bez łamania przepisów można jak sądzę w 5-6 godzin.

Zobaczymy.
Jak wrócę to dam znać.
:hut:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.04.2014 07:49

W jakieś skrajności popadacie. :)
Z Gdańska do Cieszyna to ok. 600 km. Czas przejazdu 7,5-8 godz. (jeśli nie przydarzy się nic niespodziewanego na trasie i bez łamania przepisów) jest ok.
17 godzin to chyba z Ustrzyk Dolnych do Międzyzdrojów i to z szykanami po drodze. :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.04.2014 20:27

kaszubskiexpress napisał(a):Dziękuję wszystkim za informacje.

Za półtora miesiąca przekonam się, czy da się w 5-6 godzin przejechać Polskę z góry na dół, bo gdzieś przeczytałem, ze komuś z płd na płn zajęło to 17 godzin, ale ten ktoś chyba tylko chciał udowodnić stawianą przez siebie tezę, że u nas wszystko do dupy :wink:

Gdańsk-Toruń - 1:10
Toruń-Łódź 2:00
Łódź 0:30
Łódź-granica 3:10

w sumie 6:50

5-6 nie ma szans nawet dobrym autem i w optymalnych warunkach, jeszcze nie teraz

rok temu do granicy z Torunia jechaliśmy ponad 7 godzin i doliczyć jeszcze by należało co najmniej godzinkę do Gdańska
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.04.2014 20:36

piotrulex napisał(a):5-6 nie ma szans nawet dobrym autem i w optymalnych warunkach, jeszcze nie teraz

rok temu do granicy z Torunia jechaliśmy ponad 7 godzin i doliczyć jeszcze by należało co najmniej godzinkę do Gdańska

Generalnie zgadza sie z moim wyliczeniem. Nie wiem od jakiego modelu liczy się "dobre auto", ale założenie było takie, że bez łamania przepisów. To chyba na dzień dzisiejszy, każdym autem się da. :)
Tom@sz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom@sz » 16.04.2014 10:55

Witam wszystkich...
Podpowiedziałby ktoś, gdzie dokładnie znajduje się ostatnio uruchomiona stacja benzynowa na A1 przed granicą (koło Mszyny?)...bo mi uciekło.
Mam zamiar jechać przez Czechy, Austrię i tankując w okolicach Częstochowy teoretycznie powinno wystarczyć ON do granicy ze Słowenią, ale lepiej mieć większą rezerwę...
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 16.04.2014 12:18

witaj na temat stacji tu i tu
Tom@sz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom@sz » 16.04.2014 17:28

Dzięki... nie mogłem znaleźć bo się okazało, że na mojej navi ten MOP nazywa się Żory...
maci78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maci78 » 16.04.2014 17:57

mała uwaga dla osób jadących z Okęcia do Torunia czy okolic autostradami.

nie ma na razie żadnej stacji benzynowej bezpośrednio przy trasie. można obudzić się z ręką w baku :)

(A2 + A1)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.04.2014 19:25

walp napisał(a):
piotrulex napisał(a):5-6 nie ma szans nawet dobrym autem i w optymalnych warunkach, jeszcze nie teraz

Generalnie zgadza sie z moim wyliczeniem. Nie wiem od jakiego modelu liczy się "dobre auto", ale założenie było takie, że bez łamania przepisów. To chyba na dzień dzisiejszy, każdym autem się da. :)

Dobre auto to takie które daje szanse na bezpieczne wyprzedzenie nawet jak wydawać by się mogło, że się nie zdąży :)

Jadąc za wielkim klamotem 70km/h na 90-tce nie łamie się przepisów ale przy dużym natężeniu ruchu byle jakim autkiem ciężko takie coś wyprzedzić :( i czas się wydłuża :(
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.04.2014 19:28

maci78 napisał(a):mała uwaga dla osób jadących z Okęcia do Torunia czy okolic autostradami.

nie ma na razie żadnej stacji benzynowej bezpośrednio przy trasie. można obudzić się z ręką w baku :)

(A2 + A1)

Ja zawsze z lotniska czy z biura do domu jeżdżę standardowo 10-tką. Jak dla mnie szybciej i taniej. Choć nie o tym temat ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Polsce - dokąd - strona 69
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone