Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

AutoMapa6 vs iGO8 w Chrowacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ZBuK
Globtroter
AutoMapa6 vs iGO8 w Chrowacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZBuK » 30.05.2010 10:41

Witajcie,
Pytanie jest proste - który system GPS (AutoMapa6 czy iGO8) lepiej się sprawi w podróży z Polski do Chorwacji i w planowaniu tras po Chorwacji?
Macie jakieś pomocne uwagi w tym temacie?
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 30.05.2010 10:44

Polska: jak najbardziej AutoMapa, Europa: iGO. Jeżeli chodzi o Chorwację, Serbię, Czarnogórę, Słowenię polecam mapy lokalnych dostawców, są o wiele bardziej dokładne (nie TeleAtlas, Navteq itd.)
stiepa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiepa » 30.05.2010 11:14

Ogólnie polecam Automapę Europy, w 2008 jechałem równolegle na 2 nawigacjach - tak dla sprawdzenia, Automapa chyba 5.3 i Tomtom 8.13. Miejscami pokrycie było, z dokładnością planowania trasy do 2m (w czasie jazdy - informacja ile do skrętu itp) Ogólnie Automapa okazała się dokładniejsza i bardziej precyzyjna (większe pokrycie teleadresowe). Tomtom nawet na najnowszych mapach 8.45 ma dużo mniejsze pokrycie terenu jeśli chodzi o CRO i inne państwa. IGo bez obrazy, ale dla mnie to totalna pomyłka, również używałem najnowszej wersji (bardzo dobrze sobie potestować różne nawigacje w swoim mieście, bądź znanych trasach) i większość użytkowników stwierdza, że logika/planowanie trasy/ jej wytyczenie, jest conajmniej dziwne w porównaniu do pozoztałych systemów Navteq czy Teleatlas. Ogólnie IGO jest chyba najgorsze (pomijam, że jest proste i intuicyjne, moja ocena skupia sie na wytyczeniu optymalnej trasy według zadanych kryteriów, i ta opinia pokrywa sie z opiniami innych osób z portali branżowych GPS). Jeśli masz nokie z gps na symbianie, możesz skorzystać z darmowych OVI maps bazujących na Teleatlasie. W tym roku jadę ma Automapie 6.2.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 30.05.2010 11:23

Tu jest dużo na ten temat :D
forum/viewtopic.php?t=17816
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 30.05.2010 12:30

Semedi napisał(a):Polska: jak najbardziej AutoMapa, Europa: iGO. Jeżeli chodzi o Chorwację, Serbię, Czarnogórę, Słowenię polecam mapy lokalnych dostawców, są o wiele bardziej dokładne (nie TeleAtlas, Navteq itd.)

doklanie :) Mapy Lokalnych dostawców np MAPE CHORWACJI dograć do Igo 8 i jest git (lub Igo Amigo) ... polecam. Może kiedyś jeszcze AM byla dobra ale na Europe to lepiej IGO- zwlaszcza z mapami lokalnych dostawców-z zwiadomych względów.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 30.05.2010 13:20

Używałem iGO z mapami lokalnych dostawców - Chorwacja doskonałe pokrycie - nawet miejsca bardzo odludne czyli takie które lądują w navi na końcu. Co ciekawe BiH również doskonale zrobiona.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2010 13:50

ZBuK napisał(a):Witajcie,
Pytanie jest proste - który system GPS (AutoMapa6 czy iGO8) lepiej się sprawi w podróży z Polski do Chorwacji i w planowaniu tras po Chorwacji?
Macie jakieś pomocne uwagi w tym temacie?

Temat stary jak świat :wink: ...są zwolennicy oraz przeciwnicy jednej i drugiej opcji.
Trasę na południe znam na pamięć i navi nie jest mi potrzebna, ale dla satystyki czasowej i przez to, że mam - używam :lol:
Jeżdżę z iGO 8.3 bo ten soft bardziej mi odpowiada.
Na terenie Chorwacji i BiH mapy dostawców lokalnych są najdokładniejsze, a na trasie dojazdowej wszystko jedno. Radzę wcześniej zaplanować trasę "na papierze" potem ew. ogólnodostępne programy: google, micheliny itp...potem wklepać punkty pośrednie lub wgrać w navi i już.
Na trasie jednak patrz na znaki :) , bo każda navi to tylko dodatek mający pomóc, a nie wyręczyć nas - kierowców z orientacji i własnego myślenia.
Szerokiej drogi Ci życzę.
Pozdrav
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 30.05.2010 16:59

stiepa napisał(a): że logika/planowanie trasy/ jej wytyczenie, jest conajmniej dziwne w porównaniu do pozoztałych systemów Navteq czy Teleatlas. Ogólnie IGO jest chyba najgorsze (pomijam, że jest proste i intuicyjne, moja ocena skupia sie na wytyczeniu optymalnej trasy według zadanych kryteriów, i ta opinia pokrywa sie z opiniami innych osób z portali branżowych GPS).

1) NQ i TA to dostawcy map a nie algorytm wytyczania trasy. Algorytm zaszyty jest w kodzie programu.
2) Ci dostawcy właśnie zasilają mapami IGO, więc dziwna ta Twoja opinia bo z jednej strony krytykujesz IGO które korzysta z TA i NQ, a z drugiej chwalisz TA i NQ
3) Soft nawigacyjny będzie na tyle dokładny na ile pozwoli mu dostawca mapy.
4) Co to za branżowe portale GPS - chętnie poczytam.
stiepa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiepa » 30.05.2010 17:14

Mówie to ze swojego doświadczenia i moich kolegów, a uwierz mi troche kilometrów zrobiłem z wykorzystaniem GPS'a. Napisałem o IGO, że ma najgorszy z ww. wymienionych algorytm wytyczenia prowadzenia trasy, a nie dokładność: używałem AM,IGO,TOMTOM,MAPaMAP, NAVIGONA, OVI maps Nokii, i innych. I dla mnie najdokładniejsza, łącznie z optymalnym planowaniem (według zadanych parmetrów czyt. szybka, optymalna, najkrótsza itd)jest Automapa Europy- po odpowiednim skonfigurowaniu. Tomtom jest w miare dokladny w europie zachodniej- Polska porażka. O IGO możesz sobie poczytać - portale branżowe w sensie peb.pl,elektroda, forum palma itd. Powtarzam to kolejny raz najłatwiej wbić taki sam rodzaj trasy czyt. wyżej i pojeździć na sobie znanych trasach, a zobaczycie jak niektóre algorytmy wyznaczania danej trasy są inteligentne inaczej. Na miejscu to zobaczysz za granicą już nie (chyba że korygujesz to z papierową, tylko jaki sens jest posiadać wówczas nawigację).
Tak aby nie być gołosłownym wklejam link/ankieta:

http://peb.pl/nawigacje-i-mapy/431299-j ... aniem.html

Jak widać nie są to tylko moje odczucia.
Miłej lektury
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 30.05.2010 17:38

stiepa napisał(a):Mówie to ze swojego doświadczenia i moich kolegów, a uwierz mi troche kilometrów zrobiłem z wykorzystaniem GPS'a. Napisałem o IGO, że ma najgorszy z ww. wymienionych algorytm wytyczenia prowadzenia trasy, a nie dokładność: używałem AM,IGO,TOMTOM,MAPaMAP, NAVIGONA, OVI maps Nokii, i innych. I dla mnie najdokładniejsza, łącznie z optymalnym planowaniem (według zadanych parmetrów czyt. szybka, optymalna, najkrótsza itd)jest Automapa Europy- po odpowiednim skonfigurowaniu. Tomtom jest w miare dokladny w europie zachodniej- Polska porażka. O IGO możesz sobie poczytać - portale branżowe w sensie peb.pl,elektroda, forum palma itd. Powtarzam to kolejny raz najłatwiej wbić taki sam rodzaj trasy czyt. wyżej i pojeździć na sobie znanych trasach, a zobaczycie jak niektóre algorytmy wyznaczania danej trasy są inteligentne inaczej. Na miejscu to zobaczysz za granicą już nie (chyba że korygujesz to z papierową, tylko jaki sens jest posiadać wówczas nawigację).
Tak aby nie być gołosłownym wklejam link/ankieta:

http://peb.pl/nawigacje-i-mapy/431299-j ... aniem.html

Jak widać nie są to tylko moje odczucia.
Miłej lektury

Jedynym liczącym się "portalem branżowym" jaki znam to forum my navia. Peb to miejsce gdzie jest wszystko o wszystkim, a niektórym tamtejszym znawcom podziękujemy. Ankieta na peb mnie nie przekonuje. Elektroda? No proszę Cię ;D
stiepa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiepa » 30.05.2010 17:52

Wiesz, naprawdę nie musisz mnie prosić, rozumiem że kupiłeś swoją wymażoną navi (oczywiście najlepszą) pewnie w media markt i nikt cie nie przekona, że może być coś lepszego i AMEN. Ankieta została tylko przytoczona jako potwierdzenie moich wywodów na temat różnych navi z mojego praktycznego doświadczenia, o my navia nie musisz mi pisać. Widzisz ja bardzo długo broniłem Tomtoma, automape znam od wersji 3.x i uważam, że wtedy to była lipa, z ciekawości korzystałem z wymienionych i innych nawigacji zarówno samego softu jak i całych dydykowanych platform więc moja wiedza nie opiera sie tylko na wyczytanych informacjach z reklam i postów dzieci neo. Napisałem co polecam i z czego jestem zadowolony,co w praktyce sie sprawdza dla mnie i znajomych ,możesz pisać że wolisz papierową i pewnie znajdziesz wielu zwolenników, ale dla mnie to OT. Piszesz, że ankieta cie nie przekonuje, podbijasz tylko posty napisz coś merytorycznie wnoszącego do tematu oprócz swoich odczuć.

W tej pochmurny dzień w oczekiwaniu na wyjazd do Cro rozbawiasz mnie do łez:

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t= ... c646271d6f

masz swój portal branżowy kolego który przytoczyłeś z AM na czele heheh.

A tu dla zainteresowanych bez klapek na oczach pokrycie AM E

http://www.automapa.com.pl/?PEI=46925&lng=PL
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2010 18:37

więc moja wiedza nie opiera sie tylko na informacjach z postów dzieci neo.

Mam nadzieję że nie masz na myśli http://www.my-navia.pl/ bo te "dzieci neo" naprawdę dużo potrafią , zdziwił byś się ile. Jak nie wierzysz to poczytaj :idea:
stiepa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiepa » 30.05.2010 18:40

szaki17 napisał(a):
więc moja wiedza nie opiera sie tylko na informacjach z postów dzieci neo.

Mam nadzieję że nie masz na myśli http://www.my-navia.pl/ bo te "dzieci neo" naprawdę dużo potrafią , zdziwił byś się ile. Jak nie wierzysz to poczytaj :idea:

czytaj ze zrozumieniem od początku, odnosiłem sie do postu kolegi Semedi, dla mnie nie istotne gdzie są informacje ważne żeby były rzeczowe (aluzja do forum elektrody).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2010 18:43

Widzę że Warszafka ma nadal dar do upominania każdego kto myśli inaczej.
Po za tym mój post odnosi się do "dzieci neo" i o nich pytałem.
stiepa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiepa » 30.05.2010 18:46

Lokalizacja-Mazowsze to nie zawsze Warszafka. Odnośnie dzieci neo to miałem na myśli artykuły i posty sponsorowane przez danych producentów bądź totalnych laików w temacie. Wyrażałem swoje opinie z praktyki, a nie przeczytane czy usłyszane. Nie zamierzam nikogo przekonywać, że moje jest dobre, a innych be. Mam nadzieje, że te informacje przydadzą się komuś kto jeszcze nie zakupił, bądź ma rozterki co wybrać. Jak to mówią człowiek uczy sie na błędach, a mądry na cudzych, mam nadzieję, że chociaż w niewielkim stopniu komuś pomogłem.
Ostatnio edytowano 30.05.2010 18:54 przez stiepa, łącznie edytowano 2 razy
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone