Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

AutoMapa6 vs iGO8 w Chrowacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raschey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raschey » 04.07.2010 17:40

A jak wygląda BiH w iGo ?
Tak patrzyłem to Automapa jakoś do bani liczy optymalną trasę.
Jak zmieniłem że przez Lenart, Ptuj objazdem to mi wcześniej zmienia trasę na nieautostradową.
Co ma lepszą bazę fotoradarów ? Igo czy Automapa ?
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 04.07.2010 18:19

Raschey napisał(a):Tak patrzyłem to Automapa jakoś do bani liczy optymalną trasę.
Jak zmieniłem że przez Lenart, Ptuj objazdem to mi wcześniej zmienia trasę na nieautostradową.

A którą wersję AM posiadasz? Ja mam 6.5 w swoim PDA i liczy mi poprawnie tj. autostradami z wyłączeniem Słowenii, aż do samego Dubrovnika - wybierałem trasę optymalną, dodając cztery punkty pośrednie tj. okolice Spielfeid, Mureck, Lenart, Ptuj
ZBuK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZBuK » 05.07.2010 13:55

Dla zainteresowanych - tutaj znajdziecie moja krótką relację + zdjęcia z wyprawy Kraków-Slatine.

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=562472
Raschey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raschey » 08.07.2010 23:51

Tia, ja też mam 6.5 ale nie wiem czemu nie wyznacza mnie przez Cieszyn tylko po dziurach ciągnie. Wystarczy dać punkt przejazdu i jest gites. Co ciekawe Automapa działa mi na Acer N35 który kupiłem wiele lat temu za niewyobrażalne pieniądze a iGo wywala ciągle brak pamięci. Nie testowałem z Adriaroutes i już nie postestuje bo za parę godzin jadę ale taka wskazówka dla wszystkich. Podobno Ariaroutes sprawdza się Cro BiH włącznie z pokryciem radarowym i fotoradarowym.
agary35
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agary35 » 09.07.2010 06:05

Wywal z data.zip/ui_igo8_da i branding.zip rozdzielczości inne niż twoja.
Możesz również rozpakować data.zip i wgrać wszystko do katalogu iGO8 a wszystko zacznie śmigać. Już to przerobiłem na MIO C250.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 17.07.2010 09:54

Mam wreszcie swoje przemyślenia co do tych dwóch programów.

W domyśle całą trasę PL-Cro chciałem przejechać na AM6.2 bo wielu pisało, że nie robi żadnych problemów więc po co zmieniać te mapy później (jeżeli chodziłoby o iGO).
Wyjechałem 1km za granicę PL-CZ i Hołek już się potracił w Bohuminie - pomimo, że nie zgubił sygnału przestał mnie kierować.
To samo za Olomuńcem pogubił się przy głupim rozwidleniu.
Nie ma nic gorszego jak 3 drogi do wyboru i nagle nawigacja przestaje podawać dokąd jechać.
W tym momencie postanowiłem zmienić na iGO.
To był najlepszy wybór jakiego mogłem dokonać.
Idealnie prowadziła tak jak to sobie zaplanowałem, wyobrażałem do samego końca.

PS. Jedynie w Słowenii skorzystałem z gotowej trasy jaką sobie wgrałem w AM (omijający autostradę przez Mureck-Lenart-Ptuj). Tylko z tego względu, że na iGO gotowca nie mogłem znaleźć, a nie chciało mi się planować.

W skrócie AM tylko w PL i możliwe, że na Europę zachodnią (nie próbowałem).
iGO z lokalnymi mapami generalnie wszędzie (w domyśle na świecie) bo one się sprawdzają idealnie.
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 20.07.2010 12:22

W tym roku ponownie przetestowałem iGo, tym razem z najnowszymi mapami lokalnych dostawców. Wrażenia ogólnie dobre, chociaż we Włoszech i Słowenii wyraźnie nie radziła sobie z rondami. Z jednym bolesnym wyjątkiem, przejazdem przez Triest, gdzie zawiodła na całej linii i straciłem z godzinę, zanim znalazłem poprawnie oznakowaną drogę w interesującym mnie kierunku.
Herman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman » 20.07.2010 12:56

Ja ogólnie jeżdżę na IGO szczególnie na południe i na wschód. Na zachód wole TomTom. AutoMapy używam tylko w Polsce i tylko dlatego, że ma wbudowany pikietaż (tylko tego brakuje mi w IGO.)
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 20.07.2010 17:29

W chorwacji -wiadomo MAPY LOKALNYCH DOSTAWCÓW :)
ale ...

jechałem przez Budapeszt ostatnio i w 2strony chciałem to ominąc- mówię o CENTRUM. Jednak stało się inaczej - 1razem wjechałem od pólnocnej strony centrum budapesztańskiego , a drugim razem też kierowałem się za nawigacją IGO 8 i też mnie skierowało na centrum tylko że od poludniowej częsci od M0.

Generalnie nie ja byłem kierowcą ( po wizycie w Tokaju :twisted: 8) ) - osoby kierujące zabardzo zawierzyły Navi.

Co do nawigacji - najlepiej BRAĆ AM i Igo i tematu nie ma 8) to jak dylemat czy brać Łyżke czy Łyżeczke :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2010 18:43

Ja robię tak (niezależnie od systemu): wklepuję trasę, na mapie poglądowej patrzę, czy trasa jest rozsądna - bez fiku-miku i innych dziwnych zachowań.....i potem jadę :lol:
W każdej firmie mogą zdarzyć się małe obsuwy - to tylko urządzenie elektroniczne - głupie zatem :wink: ....ale jak wcześniej przeglądnę sobie to-to w punktach newralgicznych i...zaakceptuę, to później niczym mnie nie zaskoczy :!:
Nawet jak szukam bankomatu w obcym mieście , to patrzę, czy zaproponowana trasa nie jest pokraczna....nigdy nie wciskam "idź do" potem "adres" ...i w drogę....takim sposobem, to już ludzie po ciemku wjeżdżali do jeziora..... :roll:
Raschey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raschey » 20.07.2010 21:30

Z wczoraj.
Lece sobie z AM 6.5 z Baska Voda do Krka i nagle hołek z autostrady każe skręć w prawo. No to skręciłem mimo wątpliwości i za chwilę do mnie zawróć.
Mało nawigacji przez okno nie wywaliłem.
Szczęście że udało mi się zawrócić przed bramkami.
Taki babol że masakra.
Herman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman » 20.07.2010 21:49

Bo czasem, to trzeba myślec... Widziałem już takiego, któremu nawigacja kazała zjechac ciężkim na zamarznięte jezioro :?
Raschey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raschey » 20.07.2010 22:32

No więc napisałem że się ciężko zastanawiałem i zjechałem bo mnie wcześniej tak w maliny nie wpuścił, i był normalny zjazd.
Ciekawe czemu taki babol się zdarzył.
mystaloba
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mystaloba » 21.07.2010 01:15

Haweł napisał(a):...uzywam TA z uwagi na asystenta pasa ruchu...

Czyli rozumiem, że jeżeli będę jechał na mapach lokalnych dostawców to nie będę mieć asystenta pasa ruchu ?
Z jakiego lokalnego dostawcy korzystasz w Austrii ? Pytam się Ciebie bo nie mogłem nic znaleźć do Austrii tylko z TA. Wygląda to u mnie tak <lokalni dostawcy : Polska-Emapa, Czechy, Słowacja-Ceda, Węgry-TM[czyli Emapa] Austria-TA, Słowenia-Monolit no i Chorwacja-Navigo>. Oczywiście taka konfiguracja chodzi płynnie ale czy nie lepiej będzie skorzystać z mapy TA dla wszystkich w/w wymienionych krajów oprócz Chorwacji [tutaj lokalny dostawca] ? A może lepszym rozwiązaniem będzie jak Polske dam do TA a resztę krajów jako lokalni dostawcy ? Szczerze to już sam nie wiem co jest lepsze :? , tyle tego jest, że człowiek sam nie wie czego chce.

I jeszcze jedno pytanie. Waszym zdaniem lepszą mapką na Polskę jest TA czy Emapa ? Zauważyłem, że w EM są wszystkie wioski, wioseczki, kolonie, natomiast w TA nie jest to tak bardzo wyraźnie pokazane. Jedynie są pokazane małe kropeczki, zaś w Emapa są kształty tych miejscowości tak jak to w AM. Wiem, że jest to szukaniem igły w stogu siana ale jednak jak ktoś chce być dokładnym to jest nim do końca.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 21.07.2010 05:25

mystaloba napisał(a):
Haweł napisał(a):...uzywam TA z uwagi na asystenta pasa ruchu...

Czyli rozumiem, że jeżeli będę jechał na mapach lokalnych dostawców to nie będę mieć asystenta pasa ruchu ?
Z jakiego lokalnego dostawcy korzystasz w Austrii ? Pytam się Ciebie bo nie mogłem nic znaleźć do Austrii tylko z TA. Wygląda to u mnie tak <lokalni dostawcy : Polska-Emapa, Czechy, Słowacja-Ceda, Węgry-TM[czyli Emapa] Austria-TA, Słowenia-Monolit no i Chorwacja-Navigo>. Oczywiście taka konfiguracja chodzi płynnie ale czy nie lepiej będzie skorzystać z mapy TA dla wszystkich w/w wymienionych krajów oprócz Chorwacji [tutaj lokalny dostawca] ? A może lepszym rozwiązaniem będzie jak Polske dam do TA a resztę krajów jako lokalni dostawcy ? Szczerze to już sam nie wiem co jest lepsze :? , tyle tego jest, że człowiek sam nie wie czego chce.

I jeszcze jedno pytanie. Waszym zdaniem lepszą mapką na Polskę jest TA czy Emapa ? Zauważyłem, że w EM są wszystkie wioski, wioseczki, kolonie, natomiast w TA nie jest to tak bardzo wyraźnie pokazane. Jedynie są pokazane małe kropeczki, zaś w Emapa są kształty tych miejscowości tak jak to w AM. Wiem, że jest to szukaniem igły w stogu siana ale jednak jak ktoś chce być dokładnym to jest nim do końca.

Navteq ostatni tez sie bardzo poprawil,ma juz asystenta pasa ruchu i wyodrebnine DA w plikach fda.Driver alerts dzial tylko z najnowszym iGO8 lub iGO Primo i mapami NavteQ.2009.Q4.Pliki fda sa tylko na kraje europy wschodniej,wiec nie ma Austrii.Ja Ci polecam wszystkie mapy od jednego dostawcy,ja w tym roku lecialem na mapach Navteq Q4 i wszystko bylo OK.Co kto lubi,asystent pasa ruchu,to tylko TA lub Navteq...lokalni nie maja...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

AutoMapa6 vs iGO8 w Chrowacji - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone