Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

AutoMapa6 vs iGO8 w Chrowacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 23.06.2010 12:47

Haweł napisał(a):
piotrtc napisał(a):Hejka. A kto mi powie czy IGO ma asystenta pasach ruchu? Całkiem przydatny bajer w drodze do Chorwacji. Osobiście korzystam z AM, trzy razy zaprowadziła mnie bezbłędnie do Cro (poza Budapesztem gdzie co roku musiały być remonty i co roku błądziliśmy:) Pozdro

iGO8 z mapami TA ma asystenta pasa ruchu,chyba tez jest z mapami Navteq,bo z lokalnymi nie ma.

AM od wersji 6.5 (najnowszej) ma asystenta pasa ruchu. Jadę do Chorwacji po niemieckiej stronie i bardzo jestem tego ciekaw. AM zagranicą to też mapy Navteg
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 23.06.2010 12:49

darek1 napisał(a):Uściślam. Pokazuje dobrze trasę tylko żle przelicza. Np. trasę 100 km przelicza, że za 3 godz. bedziemy na miejscu zamiast podać 1 godz. Żle oblicza godziny dotarcia do celu. Co prawda koryguje w trasie ale na poczatku jak sie zaplanuje trasę podaje bzdury.

Może jest to wynikiem zadeklarowania w preferencjach AM złych, zadeklarowanych prędkosci średnich na poszczególnych klasach dróg.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 24.06.2010 06:47

Niektórzy chwalą się, że przełączają się z AM na IGO. Mam pytanko, jak to robicie? Jakiś programik do wyboru czy grzebiecie w ustawieniach i wymieniacie tylko kartę z odpowienim programikiem?
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 24.06.2010 07:55

aro_40 napisał(a):Niektórzy chwalą się, że przełączają się z AM na IGO. Mam pytanko, jak to robicie? Jakiś programik do wyboru czy grzebiecie w ustawieniach i wymieniacie tylko kartę z odpowienim programikiem?

Trzeba mieć odblokowaną nawigację do takiego zabiegu, wiem że MIO działa w ten sposób, po wgraniu odpowiedniej paczki odblokowującej, masz menu z dostępem do IGO, AM, oraz mini windowsa z podstawowymi duperelami jak kalkulator, miernik zasobów pamięci, panel sterowania itp.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2010 10:19

Trzeba mieć odblokowaną nawigację do takiego zabiegu,

Wcale nie trzeba mieć odblokowanej navi :!:
Wszystko zależy jaką navi posiadamy, jeżeli z górnej półki to faktycznie trzeba ją odblokować bo one są dedykowane pod konkretny typ programu, jeżeli jest to navi z niższych półek to w większości przypadków wystarcza sama wymiana karty z programem.
Ja mam Larka i wrzucam do niego co chcę i chodzi.
legs
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) legs » 24.06.2010 12:12

szaki17 napisał(a):,bo jeżeli chcesz wrzucić gotową trasę do GPS to nie ma takiej strony,

Na targeo.pl można eksportować do AutoMapy i jest format pliku .atm
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 24.06.2010 14:45

legs napisał(a):
szaki17 napisał(a):,bo jeżeli chcesz wrzucić gotową trasę do GPS to nie ma takiej strony,

Na targeo.pl można eksportować do AutoMapy i jest format pliku .atm

ale tylko Polski...
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 24.06.2010 15:04

AM w wersji 6.5 faktycznie szybsza i nie wywala się przy liczeniu długich tras oraz znajdowaniu POI (np. CPN przy trasie) ale u mnie występuje problem z POI w zakładce ulubione tzn źle obsługuje ulubione POI. Czy u Was też jest ten problem?
W POI ulubione mam DOM oraz kilka innych punktów i podczas szukania tych POI na mapie prawie zawsze pokazuje mi DOM brrr tymczasowo wykasowałem DOM ale i tak się myli i nie zawsze zapisuje punkt SAMOCHOD.
P.S.
mam legala
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 25.06.2010 07:06

szaki17 napisał(a):jeżeli jest to navi z niższych półek to w większości przypadków wystarcza sama wymiana karty z programem.
Ja mam Larka i wrzucam do niego co chcę i chodzi.

Też mam Larka 35 (w wersji GW :) ), ale jak pamiętam moje pierwsze (i jedyne póki co) grzebanie w ustawieniach, to wymieniając karte muszę w programie zmienić ścieżkę dostępu do aplikacji startującej daną mapę. Jakoś trudno mi uwierzyć, że AM i IGO mają takie same aplikacje starujące...:(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2010 10:45

No i oto chodzi, zmieniasz ścieżkę dostępu ( 8 kliknięć ) i masz inną mapę :lol:
Mój Lark też z GW ale chodzi jak zegarek :wink:
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 25.06.2010 20:14

ja też nie narzekam, tyle że kiedys czytałem o takim programiku, który uruchamiła się na "dzień dobry" i wybierało się czy ma uruchamiać AM czy IGO.... ale nie mogę tego znaleźć :(
stiepa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiepa » 27.06.2010 18:04

Właśnie wróciłem z Baśki Voda na AM 6.5 zero problemów, asystent pasa ruchu sprawdza się wyśmienicie, w opcjach programu można zwiększyć ilość odczytów z GPS w ciągu s. (przy wydajniejszych procach) wydaje mi się, że szybciej odnajduje trasę przy zgubieniu sygnału - tunele i inne sytuacje. Jedynym minusem jak mi sie zdaje jest podawanie dozwolonej prędkości 130km/h w miejscu dla drogi szybkiego ruchu - część tras w Czechach
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.06.2010 19:05

Na czeskich drogach szybkiego ruchu (oznaczonych literką R) dozwolona prędkość to właśnie 130km/h :wink:
http://www.ceskedalnice.cz/odborne-info ... mezi-d-a-r
stiepa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiepa » 28.06.2010 09:42

A widzisz, nie wiedziałem :) i profilaktycznie jechałem 115 :)
wojownik73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojownik73 » 28.06.2010 10:10

Ja również jechałem na AM 6.5. Ogólnie super, jednak czasami mówiła mi ni z gruszki ni z pietruszki, że jestem poza trasą, po czym za chwilę określała mi ją jako nową. Ale ogólnie dobrze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

AutoMapa6 vs iGO8 w Chrowacji - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone