Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

AutoMapa6 vs iGO8 w Chrowacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2010 18:48

Ale to te same charaktery .
stiepa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiepa » 30.05.2010 18:52

Niech i tak będzie :D
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 31.05.2010 05:34

ile ludzi tyle opinii co lepsze...kazdy lubi co swoje,co uzywa,co sie sprawdzilo...w moim przypadku iGO8 jest deBest !!!...AM fe...TomTom tez kicha,przynajmniej na PL...
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 31.05.2010 07:22

stiepa napisał(a):Mówie to ze swojego doświadczenia i moich kolegów, a uwierz mi troche kilometrów zrobiłem z wykorzystaniem GPS'a.

Wierzę, ale gdybyś się cofnął w trochę w czasie na tym forum znalazłbyś też moje posty dot. GPS za granicą - i "uwierz mi" były to jedne z pierwszych postów na ten temat. AM - owszem ale w 2005 roku, kiedy nie było jeszcze nic lepszego na Polskę. Już w 2006 roku jechałem w Polsce na AM, a za granicą przełączyłem się na iGO (te wcześniejsze), które dalej mam w nawigacji i bardzo żałuję że nie aktualizowane są do niego mapy. TomTom - nie dziękuję; MapaMap - pass.

Niestety, ale AM jest softem nierozwojowym, nieintuicyjnym, o bardzo wąskich możliwościach rozszerzania. Zobacz ile nakładek powstaje na iGo a ile na AM (zero?) - i nie mówię o bonusach typu budynki 3D, czy rzeźba terenu (nie powiem, atrakcyjne), ale o dodatkach naprawdę zwiększających funkcjonalność, czy wreszcie customizacje do własnych potrzeb.
Do głównych zalet iGO należy przede wszystkim możliwość stosowania map różnych dostawców, także lokalnych którzy pokrywają swój kraj znaczne lepiej niż dostawca "globalny" - jako przykład podam Słowenię. Algorytm wytyczania trasy, będzie tak dobry na ile pozwala mu dostawca mapy (aktualność kat. dróg, "piętrowość" skrzyżowań - pięta achillesowa AM za granicą), a tu znowu wygrają dostawcy lokalni.

Peb.pl branżowym portalem? Mamy inne pojęcie o "branży".
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 31.05.2010 07:35

Rok temu mialem zdaje sie AM 5.3 i bylo OK

Bledy niewielkie byly. W samej cro kawalki nowych asfaltow, nowe ronda. Innych nie testowalem gdyz AM w zasadzie mnie zadowala
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 31.05.2010 07:38

Jacy to są lokalni dostawcy map do IGO ?
Skąd można pociągnąć coś poza NQ i Teleatlas ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 08:18

Np. TU (3 kolumna to lokalni dostawcy) i TU (lokalni dostawcy) są mapy do IGO.
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 31.05.2010 08:23

Temat jest prosty i do rozwiązania.

NAJLEPIEJ WZIĄŚĆ nową AM oraz IGO z mapami lokalnych dostawców.

Mamy tym sposobem problem z glowy. Ja tak robie co roku- w razie gdyby jedna navi zawodzila ...a niewiemy ktora bedzie najlepsza.

Proste 2w1.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 08:34

el_guapo napisał(a):.....
Niestety, ale AM jest softem nierozwojowym, nieintuicyjnym, o bardzo wąskich możliwościach rozszerzania. Zobacz ile nakładek powstaje na iGo a ile na AM (zero?) - i nie mówię o bonusach typu budynki 3D, czy rzeźba terenu (nie powiem, atrakcyjne), ale o dodatkach naprawdę zwiększających funkcjonalność, czy wreszcie customizacje do własnych potrzeb.
Do głównych zalet iGO należy przede wszystkim możliwość stosowania map różnych dostawców, także lokalnych którzy pokrywają swój kraj znaczne lepiej niż dostawca "globalny" - jako przykład podam Słowenię. Algorytm wytyczania trasy, będzie tak dobry na ile pozwala mu dostawca mapy (aktualność kat. dróg, "piętrowość" skrzyżowań - pięta achillesowa AM za granicą), a tu znowu wygrają dostawcy lokalni......

Bardzo fajna, przede wszystkim merytoryczna odpowiedź :!:
Bez obrażania się na miłośników AM :wink: :lol:
Pozdrav

P.S.
Ostatnio gdzieś widziałem nowe mapki do iGO 8.0 - tamta wersja też mi się w trasie sprawdzała.
ZBuK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZBuK » 31.05.2010 08:34

Ale się dyskusja wywiązała - rozumiem z tego że jest tyle samo za i przeciw AM i iGO. Jak wto w Polsce - dwóch Polaków - trzy zdania krew pot i łzy :)
Sprawa jest prosta - zobaczę czy uda mi się zdobyć mapy lokalnych dostawców i najpewniej skorzystam z iGO bo wydaje mi się, że łatwiej o takie mapy. Dodatkowo nawigacja w postaci grubego atlasu i napewno dojadę :) Dziękuję za wskazówki!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 08:50

ZBuK napisał(a):..... Dodatkowo nawigacja w postaci grubego atlasu i napewno dojadę :) Dziękuję za wskazówki!

Dojedziesz bez żadnego problemu, Chorwacja jest naprawdę bardzo dobrze oznakowana. Sam "gruby atlas" w zupełności wystarczy. Navi na pewno pomoże znaleźć najbliższy bankomat czy inne ciekawe miejsce np. namierzone wcześniej przez google - po wpisaniu współrzędnych.
Szerokiej drogi :lol:
ZBuK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZBuK » 31.05.2010 08:53

Wiem byłem już kilka razy autem - a teraz autostrady wyrosły, że hej a na moim drukownaym atlasie ich nie ma :):):) To tylko w Polsce jak masz atlas z 1982 roku to jest aktualny do dziś :):):)
Zresztą jakoś tak lubię jak mi nawigacja od czasu do czasu mówi ile jeszcze godzin kilometrów, przekroczyłeś dozwoloną prędkość i takie tam :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 08:56

Miałem na myśli aktualny, gruby atlas :lol:
Jeśli chodzi o Polskę, to akurat w ostatnich latach sporo się zmieniło, nie bądź tak mocno krytyczny :wink:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 31.05.2010 09:04

szaki17 napisał(a):Np. TU (3 kolumna to lokalni dostawcy) i TU (lokalni dostawcy) są mapy do IGO.

Widzisz bywam na tej stronie i nie wiedziałem, że 3 kolumna do dostawcy lokalni :oops:

Ale z tego co widzę to zlepek mapek od lokalnych dostawców nie zapewni nam idealnego pokrycia się granic - może taka sytuacja wystąpić chyba ?
Rozumiem, że po prostu wczytujecie kolejne mapki przekraczając kolejne granice ?
Trochę to skomplikowane gdy się chce jechać bezstresowo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 09:20

kaeres napisał(a):.....
Ale z tego co widzę to zlepek mapek od lokalnych dostawców nie zapewni nam idealnego pokrycia się granic - może taka sytuacja wystąpić chyba ?
Rozumiem, że po prostu wczytujecie kolejne mapki przekraczając kolejne granice ?
Trochę to skomplikowane gdy się chce jechać bezstresowo.

Na trasie wystarczy TeleAtlas lub Navteq (jak kto woli), które mają pokrycie ciągłe całej Europy, dopiero na miejscu w Crolandii warto przełączyć się na mapkę lokalnego dostawcy. Mapek nie trzeba wczytywać na trasie, po prostu pakujesz wszystko na kartę i tylko przełączasz - zajmuje to 1 minutę.
Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

AutoMapa6 vs iGO8 w Chrowacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone