napisał(a) el_guapo » 31.05.2010 07:22
stiepa napisał(a):Mówie to ze swojego doświadczenia i moich kolegów, a uwierz mi troche kilometrów zrobiłem z wykorzystaniem GPS'a.
Wierzę, ale gdybyś się cofnął w trochę w czasie na tym forum znalazłbyś też moje posty dot. GPS za granicą - i "uwierz mi" były to jedne z pierwszych postów na ten temat. AM - owszem ale w 2005 roku, kiedy nie było jeszcze nic lepszego na Polskę. Już w 2006 roku jechałem w Polsce na AM, a za granicą przełączyłem się na iGO (te wcześniejsze), które dalej mam w nawigacji i bardzo żałuję że nie aktualizowane są do niego mapy. TomTom - nie dziękuję; MapaMap - pass.
Niestety, ale AM jest softem nierozwojowym, nieintuicyjnym, o bardzo wąskich możliwościach rozszerzania. Zobacz ile nakładek powstaje na iGo a ile na AM (zero?) - i nie mówię o bonusach typu budynki 3D, czy rzeźba terenu (nie powiem, atrakcyjne), ale o dodatkach naprawdę zwiększających funkcjonalność, czy wreszcie customizacje do własnych potrzeb.
Do głównych zalet iGO należy przede wszystkim możliwość stosowania map różnych dostawców, także lokalnych którzy pokrywają swój kraj znaczne lepiej niż dostawca "globalny" - jako przykład podam Słowenię. Algorytm wytyczania trasy, będzie tak dobry na ile pozwala mu dostawca mapy (aktualność kat. dróg, "piętrowość" skrzyżowań - pięta achillesowa AM za granicą), a tu znowu wygrają dostawcy lokalni.
Peb.pl branżowym portalem? Mamy inne pojęcie o "branży".