Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

AutoMapa6 vs iGO8 w Chrowacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2010 08:58

Waszym zdaniem lepszą mapką na Polskę jest TA czy Emapa ?

Emapa ! dlatego że jest dedykowana na Polskę przez IGO i jest dokładniejsza. Chociaż ma inną kategoryzację dróg, w/g mnie gorszą .
Z jakiego lokalnego dostawcy korzystasz w Austrii ?

Austria nie ma własnej mapy. Dostępne na Austrię są TA i Navteq.

Lepiej korzystać z map TA, asystent pasa ruchu, (po drodze do Cro) a Chorwację mieć "lokalną".
Mapy różnych dostawców nie zawsze chętnie współdziałają ,potrafią w najmniej oczekiwanym momencie zawiesić navi, dlatego jest dostępna funkcja zmiany map. Możesz o tym poczytać Tu, ale to już wyższa sztuka "jazdy".
mystaloba
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mystaloba » 21.07.2010 11:39

Po waszych radach i przemyśleniach zdecyduje się jednak na mapy od jednego dostawcy TA. Ten asystent pasa ruchu przemawia do mnie. W drodze powrotnej zrobię mały mix, tzn. Chorwację dam do lokalnego dostawcy a resztę państw do TA. Zobaczymy jak to wyjdzie.
Dzięki Panowie za wyjaśnienie!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2010 13:37

Zerknąłem dzisiaj na nową mapkę Navteq'a do iGO a tu: ....AOW (Autostradowa Obwodnica Wrocławia) wymalowana w 100 % :!: :lol: :lol:
Jakby ktoś chciał wg tej mapki pojechać, to informuję, że otwarcie odcinka Magnice - Węzeł Lotnisko planowane na grudzień 2010...no a reszta nieco później :lol:
Narazie nie planujcie trasy przez AOW :!: :wink: :lol:
Pozdrav
smiodus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smiodus » 26.08.2010 11:04

slapol napisał(a):Zerknąłem dzisiaj na nową mapkę Navteq'a do iGO a tu: ....AOW (Autostradowa Obwodnica Wrocławia) wymalowana w 100 % :!: :lol: :lol:
Jakby ktoś chciał wg tej mapki pojechać, to informuję, że otwarcie odcinka Magnice - Węzeł Lotnisko planowane na grudzień 2010...no a reszta nieco później :lol:
Pozdrav

nie wiem jak jest w iGO ale w Garminie ta droga też jest ale mapa zawiera info o planowanym otwarciu i nie planuje przez nią tras przed tą datą :)

S
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2010 11:21

smiodus napisał(a):
slapol napisał(a):Zerknąłem dzisiaj na nową mapkę Navteq'a do iGO a tu: ....AOW (Autostradowa Obwodnica Wrocławia) wymalowana w 100 % :!: :lol: :lol:
Pozdrav

nie wiem jak jest w iGO ale w Garminie ta droga też jest ale mapa zawiera info o planowanym otwarciu i nie planuje przez nią tras przed tą datą :)

S

A to sprytnie, muszę sprawdzić, czy IGO przez nią "jeździ" :)
sopel87
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sopel87 » 26.08.2010 15:32

Nowe mapy Navteq'a mają to do siebie, że mają już odcinki, które będą skończone w 2011 roku jako już otwarte... Niestety, ale prowadzi tymi drogami, więc albo wgrać wcześniejszą mapę, albo ignorować to co mówi IGO.
2 lata temu byłem w Chorwacji na Automapie Europy, bez problemu doprowadził nas na Ciovo (w Słowenii trochę się pogubił, nie miał autostrady nowej)
W tym roku spróbuję IGO. Mam dograne parę różnych map (TA,NQ, dostawcy lokalni na BiH, Czarnogórę i Albanię) i mam nadzieję, że nie wyląduję przypadkiem w lesie ;)
jannovak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jannovak » 26.08.2010 18:34

W tym roku miałem obie. I... wg mnie, obie nie dały rady (Korcula - ok. 1700km). Mam nauczke, zeby nie jechac bez papierowej mapy. Kilka razy zdecydowanie chcialy wyprowadzic mnie na manowce. Pomogło planowanie na krótkie odcinki, wtedy bylo OK. Nawigacja jako wsparcie np. POI - OK, przydaje sie. Ale to tylko moja opinia :) Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2010 18:43

jannovak napisał(a):W tym roku miałem obie. I... wg mnie, obie nie dały rady (Korcula - ok. 1700km). Mam nauczke, zeby nie jechac bez papierowej mapy. Kilka razy zdecydowanie chcialy wyprowadzic mnie na manowce. Pomogło planowanie na krótkie odcinki, wtedy bylo OK. Nawigacja jako wsparcie np. POI - OK, przydaje sie. Ale to tylko moja opinia :) Pozdrawiam

Żeby Ci odpowiedzieć muszę zacytować sam siebie :lol:

slapol napisał(a):Ja robię tak (niezależnie od systemu): wklepuję trasę, na mapie poglądowej patrzę, czy trasa jest rozsądna - bez fiku-miku i innych dziwnych zachowań.....i potem jadę
W każdej firmie mogą zdarzyć się małe obsuwy - to tylko urządzenie elektroniczne - głupie zatem ....ale jak wcześniej przeglądnę sobie to-to w punktach newralgicznych i...zaakceptuę, to później niczym mnie nie zaskoczy
Nawet jak szukam bankomatu w obcym mieście , to patrzę, czy zaproponowana trasa nie jest pokraczna....nigdy nie wciskam "idź do" potem "adres" ...i w drogę....takim sposobem, to już ludzie po ciemku wjeżdżali do jeziora.....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2010 18:54

sopel87 napisał(a):Nowe mapy Navteq'a mają to do siebie, że mają już odcinki, które będą skończone w 2011 roku jako już otwarte... Niestety, ale prowadzi tymi drogami, więc albo wgrać wcześniejszą mapę, albo ignorować to co mówi IGO.
2 lata temu byłem w Chorwacji na Automapie Europy, bez problemu doprowadził nas na Ciovo (w Słowenii trochę się pogubił, nie miał autostrady nowej)
W tym roku spróbuję IGO. Mam dograne parę różnych map (TA,NQ, dostawcy lokalni na BiH, Czarnogórę i Albanię) i mam nadzieję, że nie wyląduję przypadkiem w lesie ;)

Masz racje co do Navteq'a. Wspomnianą Autostradowa Obwodnicą Wrocławia śmiga, aż miło :lol:

Jeśli chodzi o trasy dalsze, to na trasie używam iGO z mapami TA. Z nowymi mapkami w lesie na pewno nie wylądujesz :wink: :lol: Są wszystkie, niezbędne aktualizacje tj. nowe odcinki dróg w PL m.in. autostradowy węzeł Sośnica k.Gliwic, nowe, krótkie odcinki dróg ekspresowych i autostrad itp.
Za granicą jest autostrada czeska od Chałupek, autostrada północna w Austrii i obwodnica Wiednia, a w końcu aktualne przebiegi autostrad w Słowenii (w tym w okolicy Mariboru) i słynnego objazdu Muerck - Lenart - Ptuj :wink: :lol:
Na miejscu oczywiście polecam lokalne mapki - w miasteczkach mają większą dokładność z nazwami ulic.
Szerokiej i bezpiecznej drogi :!:
Pozdrav
stafid
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stafid » 26.08.2010 19:04

wróciłem z Zaostrogu na AM EU 6.5 (mapa 1006) bez problemów pod balkon i z powrotem. Pozdrawiam
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 28.08.2010 22:36

potwierdzam 8) :lol: nadgorliwą szybkość w aktualizacji map w IGO.

Ostatnio jadąc przez Słowacje ,bodajże przed Svidnikiem (już nie pamiętam) prowadzi mnie prosto -choć widze że samochody z przodu jadą w prawo. Nagle ostry hamulec :!: Poprostu Nawigacja kierowala mnie na obwodnice która jeszcze nie byla otwarta. Jej otwarcie nastąpiło 3tygodnie później :lol:

PS. co do Chorwacji to oczywiście IGO 8 i mapy lokalnych dostawców ... i wszystko gra 8)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

AutoMapa6 vs iGO8 w Chrowacji - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone