Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Automapa z 2008 roku-czy się przyda.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 28.06.2011 09:38

Witam.
Mam AutoMape EU z 2008 roku(nie aktualizowana).Mam pytanie czy na Chorwacji wiele się pozmieniało od tego czasu,czy należało by uzbroić się w nowszą wersje.
Po Polsce wiadomo,że nawet najnowsze aktualizacje się nie sprawdzają (wieczny remont).Jadę do CRO pierwszy raz i do Wiednia drogę znam ale dalej no to mam stresa :?

odliczam dni-to już 6-go lipca :D

Pozdrawiam.
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 28.06.2011 09:50

Nawet AM 6.8.1 z 2011 się gubi...Z 2008 roku raczej będzie za stara.
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 28.06.2011 10:12

Co rok się coś zmienia. Drogi są dobrze oznaczone i z taką wersją AM dasz sobie radę :D

Szerokości życzę

Pozdrawiam
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 28.06.2011 10:41

Semedi napisał(a):Nawet AM 6.8.1 z 2011 się gubi...

Cześć,
a jeśli to nie kłopot - to gdzie :?:
Uzbroiłem się w takową (i wiem, że np. nie ma cudownej obwodnicy Mrągowa), ale ciekawi mnie jakie są Twoje doświadczenia - szczególnie pozakrajowe ...
Pozdrav
zadzior89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadzior89 » 28.06.2011 11:39

faziolot napisał(a):
Semedi napisał(a):Nawet AM 6.8.1 z 2011 się gubi...

Cześć,
a jeśli to nie kłopot - to gdzie :?:
Uzbroiłem się w takową (i wiem, że np. nie ma cudownej obwodnicy Mrągowa), ale ciekawi mnie jakie są Twoje doświadczenia - szczególnie pozakrajowe ...
Pozdrav

Jeśli odpowiednio ją przygotujesz przed wyjazdem (ustawisz punkty VIA) to nic Ci się nie zgubi. To jest tylko urządzenie więc na miejscowych uliczkach możliwe, że nie do końca logicznie będzie prowadzić ale to jest normalne.
Nie ma idealnej nawigacji

@topic
Spokojnie sobie dasz rade z tą wersją AM, czasami będziesz musiał się pilnować żeby głupio nie zjechać ale bez paniki :)
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 28.06.2011 12:20

AM jest trochę nielogiczna w Europie. Zresztą w pewnej relacji o Peloponezie dała przykład gdzie może zaprowadzić. Używam jej tylko na Polskę i to też potrafiła mi wciskać przejazdy przez jakieś boczne drogi, niby one asfaltowe, ale wolałem trzymać się głównej trasy. Raz się na to zgodziłem i pojechałem za jej radą (wyłączone drogi gruntowe utrzymane) i zawieszenie bym zgubił, więc ma swoje odpały. AM z 2008 będzie uboższa o punkty POI (np. bankomaty, parkingi, stacje benzynowe). Nie będzie nowych dróg, autostrad...to nie Polska, przez trzy lata w Europie sporo się zmieniło. Jednakże przy zdrowym rozsądku i mapie papierowej dasz na 100% radę! Miłych wakacji!
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 28.06.2011 14:41

własnie zrobiłem 4000km do Chorwacji i spowrotem z najnowsza AM EU.

Gdzie się gubi:
1. Cieszyn miasto (tam ugrzązłem w drodze powrotnej)
2. Crikvenica - widzi zjazd do miasta z magistrali który nie istnieje i zdaje się nigdy nie istniał
3. Istria - końcówka autostrady staje się białą plama. AM wogóle nie posiada żadnych danych z tej części istrii - albo zjechac wcześniej albo zdać się na drogowskazy
4. na masową skalę myli kierunki dróg wpychając pod prąd w jednokierunkowe. Na szczęście w zagrzebiu było oki ale już gorzej w: splicie, novalji, puli, sibeniku

+bardzo ładnie spisała się AM w Riece gdzie prowadziła nas znacznie sprawniej niż drogowskazy!

Poza tym w trasie wszystko oki
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 28.06.2011 14:43

Semedi napisał(a):AM jest trochę nielogiczna w Europie. Zresztą w pewnej relacji o Peloponezie dała przykład gdzie może zaprowadzić. Używam jej tylko na Polskę i to też potrafiła mi wciskać przejazdy przez jakieś boczne drogi, niby one asfaltowe, ale wolałem trzymać się głównej trasy. Raz się na to zgodziłem i pojechałem za jej radą (wyłączone drogi gruntowe utrzymane) i zawieszenie bym zgubił, więc ma swoje odpały. AM z 2008 będzie uboższa o punkty POI (np. bankomaty, parkingi, stacje benzynowe). Nie będzie nowych dróg, autostrad...to nie Polska, przez trzy lata w Europie sporo się zmieniło. Jednakże przy zdrowym rozsądku i mapie papierowej dasz na 100% radę! Miłych wakacji!

Równolegle z AM testowałem na trasie kilka innych nawigacji i zapewniam, że AM spisuje się nie gorzej od "topowych światowych produktów"
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 28.06.2011 14:51

lulmar napisał(a):Równolegle z AM testowałem na trasie kilka innych nawigacji i zapewniam, że AM spisuje się nie gorzej od "topowych światowych produktów"

Ja również testowałem i wciąż twierdzę, że w Chorwacji, Słowenii, Słowacji, Węgrzech najlepiej spisuje się iGO z mapami od lokalnych dostawców i tyle. Tak też robię. Polska - AM, reszta świata - iGO8 i tyle. Z iGO zero problemów na Istrii, a zjeździłem całą.
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 28.06.2011 16:00

A masz jakąś bogatą bazę POI w Chorwacji pod IGO? Mapa Chorwacji do IGO jaką widziałem zajmowała 16mega że nawet nie próbowałem.

IGO jest fajne pod względem możliwości aplikowania różnych map ale jezeli mówimy o teleatlas albo navteq to każda inna navi tez to ma. Możesz podać jakieś konkrety jakiej dokładnie mapy użyłeś w CRO i skąd miałeś POI?
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 29.06.2011 08:41

lulmar napisał(a):A masz jakąś bogatą bazę POI w Chorwacji pod IGO? Mapa Chorwacji do IGO jaką widziałem zajmowała 16mega że nawet nie próbowałem.

IGO jest fajne pod względem możliwości aplikowania różnych map ale jezeli mówimy o teleatlas albo navteq to każda inna navi tez to ma. Możesz podać jakieś konkrety jakiej dokładnie mapy użyłeś w CRO i skąd miałeś POI?

Mam najświeższe POI od lokalnego dostawcy (nie jest duże mogę podesłać). Mapę również z czerwca 2011 od lokalnego. Są dokładniejsze niż TA, Navteq.
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 29.06.2011 11:13

to ja poproszę.

W tym roku już nie skorzystam ale jeżeli masz dane od lokalnych dostawców to rzeczywiście - na pewno są dokładniejsze.

lulek małpa poczta kropka onet pl
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 29.06.2011 11:19

lulmar napisał(a):to ja poproszę.

W tym roku już nie skorzystam ale jeżeli masz dane od lokalnych dostawców to rzeczywiście - na pewno są dokładniejsze.

lulek małpa poczta kropka onet pl

OK, po 16 podeślę.
gralec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gralec » 29.06.2011 11:51

Jaką masz tą mapę Chorwacji kolego bo ja na same fake tegorocznych map od lokalnych trafiałem.
Jakbyś mógł mi także przesłać gralec Małpa o2.pl
z góy dzięki
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 29.06.2011 11:57

gralec napisał(a):Jaką masz tą mapę Chorwacji

Podeślę, ale po 16.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone