Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Automapa offline - pytanie dla driverów

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 20.03.2014 18:06

może ktoś wrzuci pliki i będzie ok oczywiście chodzi o Mureck i Ptuj co nie czyli objazd
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.03.2014 18:53

czytałem, że wersje 11, 12 i 13 zamulały procesor w GPS-ach

Wymagane jest aby było 128 MB RAMu w nawigacji wtedy nie zamula.
Używając nawigacji z 64 MB RAMu będzie zamulać, a także nawigacja źle wyznacza trasy.

Tu jest forum AutoMapy: http://pdaclub.pl/forum/automapa/
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.03.2014 22:05

Ja mam właśnie 64 MB i nic mi nigdy nie zamulało, a nawigacja bardzo dobrze wyznacza trasy. Dlatego też nie kupuję nowej, tym bardziej, że mój Lark jest mały (3,5"), a ja nie potrzebuję telewizora na pół szyby.

Dużo zalezy też od producenta GPS.
P405
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) P405 » 21.03.2014 10:51

Wersja 6.15 chodzi dobrze nawet na starszych urządzeniach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2014 15:36

To, że AutoMapa na 64 MB RAM-u czasem źle wyznacza trasy od wersji 6.15 jest oficjalną informacją supportu AutoMapy, a także użytkowników, którzy opisują takie sytuacje na forum AM.

http://www.automapa.pl/?PEI=53169&lng=PL&cid=53174

Proszę zobaczyć 3 punkt od samego dołu - "na słabych urządzeniach trasy mogą być wyznaczane mniej optymalnie, gdy zabraknie pamięci". Pamięci może zabraknąć gdy mamy ustawione bardzo dużo punktów do wyświetlania typu stacje paliw, radary, parkingi, itp.

Program cały czas się rozrasta, a szczególnie baza nowych punktów użyteczności publicznej
http://www.miplo.pl/index.php?1&c=0
do czego i ja zachęcam wszystkich, aby dodawali ciekawe miejsca w Chorwacji i po drodze do niej, a także parkingi, sklepy, restauracje, radary, kontrole policji.
Wystarczy zarejestrować się na www.miplo.pl i wstawiać takie punkty w swojej nawigacji, która wysyła te punkty na serwer, a potem wysyła do wszystkich użytkowników AutoMapy.

Tak więc kupując nową nawigacje należy kupić taką, która ma 128 MB RAM-u wg zaleceń informatyków AutoMapy.

To samo zjawisko jest w Windowsach. Początkowo stosowano mniej niż pół GB, a teraz stosuje się nawet 16 GB.
Ostatnio edytowano 22.03.2014 12:55 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 21.03.2014 18:16

C_R_O_A_T_I_A napisał(a):Tak więc kupując nową nawigacje należy kupić taką, która ma 128 MB RAMu.

To samo zjawisko jest w Windowsach. Początkowo stosowano mniej niż pół GB, a teraz stosuje się nawet 16 GB.

Na sczęście najtańszy Modecom MX2 HD ma już 128 MB RAMU.
Początkowo w Windowsach było nawet 8 MB RAMU :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.03.2014 21:12

Po kilku testach w terenie jestem niestety zmuszony zweryfikować swoje zdanie i przyznać rację użytkownikowi, który nas już opuścił.

Na moim Larku Automapa 6.15 rzeczywiście trochę zamula - przy każdym manewrze jest spóźniona, w zależności od prędkości o mniej więcej 1-4 sekundy. Wygląda więc na to, że faktycznie potrzeba 128 MB RAM-u.

Wracam do wersji 6.10 :D :D
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 01.04.2014 10:58

Czy jest możliwość by zapisać mapy 3 państw offline w google maps na android. Z tego co widzę offline można zapisać niewielki wycinek mapy.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 01.04.2014 21:17

nie sprawdzałem ale można zapisać to co jest na ekranie ( jak klikniesz w pasek szukaj i na samym dole masz udostępnij ten obszar offline, innego sposobu nie ma, a można po prostu klikać sobie kilka razy aż zapiszesz to co cię interesuje
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 03.04.2014 14:04

Dzisiaj pojawiła się nowa aktualizacja AM. Właśnie ją ściągam. Ciekawe czy będzie na niej najnowszy odcinek chorwackiej A1.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.04.2014 15:55

trochę nie w temacie AM, ale navi: od zeszłego roku w kraju stosowałem jednocześnie garmina z ichniejszą GP mapą i navi z googla za mapami googla i ku mojemu zadowoleniu z szajsungiem radziły sobie lepiej niż starsza mapa garmina. Od pewnego czasu ze względu na aktualizację, na rozpoznawanie korków, wypadków i innych przeszkód (to chyba traffic ? ) oraz wygodę, jako że tel mam cały czas ze sobą stosuję już tylko i wyłacznie darmową navi w telefonie. Zastanawiam się jednak nad korzystaniem za granicami, gdyż trasę navi pobiera z netu i muszę sprawdzić co będzie jeśli przejdę w tryb samolotowy w aparacie lub wyłączę pobieranie z sieci. Trasa pewnie jest raz wgrana lecz co jeśli zmienię trasę, pobłądzę i będzie musiał zacząć przeliczać ? Moż ktoś wie czy się da bez pobierania z sieci ?
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 03.04.2014 21:10

Koziorożec napisał(a):Dzisiaj pojawiła się nowa aktualizacja AM. Właśnie ją ściągam. Ciekawe czy będzie na niej najnowszy odcinek chorwackiej A1.

Hejka, sprawdzałeś jak z tym nowym odcinkiem... jest?
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 03.04.2014 22:07

Bodzioch Marek napisał(a):trochę nie w temacie AM, ale navi: od zeszłego roku w kraju stosowałem jednocześnie garmina z ichniejszą GP mapą i navi z googla za mapami googla i ku mojemu zadowoleniu z szajsungiem radziły sobie lepiej niż starsza mapa garmina. Od pewnego czasu ze względu na aktualizację, na rozpoznawanie korków, wypadków i innych przeszkód (to chyba traffic ? ) oraz wygodę, jako że tel mam cały czas ze sobą stosuję już tylko i wyłacznie darmową navi w telefonie. Zastanawiam się jednak nad korzystaniem za granicami, gdyż trasę navi pobiera z netu i muszę sprawdzić co będzie jeśli przejdę w tryb samolotowy w aparacie lub wyłączę pobieranie z sieci. Trasa pewnie jest raz wgrana lecz co jeśli zmienię trasę, pobłądzę i będzie musiał zacząć przeliczać ? Moż ktoś wie czy się da bez pobierania z sieci ?

google mapy mają coś tam zapisane w pamięci, ale jak zabłądzisz to będzie problem z wyznaczeniem trasy. Inna sprawa że nie wiem dokładnie jak teraz ale jeszcze niedawno było tak że mimo iż pobrało się mapy google w tryb offline to do wyznaczenia trasy i tak potrzebne było połączenie z internetem.
Według mnie jak nie ma się dostępu do internetu to te mapy nie nadają się do nawigacji.
Ale jest nadzieja http://www.telepolis.pl/wiadomosci/parlament-europejski-glosuje-nad-zniesieniem-oplat-roamingowych,2,3,30307.html może już następne wakacje nie będzie roamingu w chorwacji ( a jeszcze 2 lata temu płaciłem ponad 5zł za minutę z tego kraju:))

A na dzień dzisiejszy pozostaje Ci nawigacja offline a więc trzeba będzie przeprosić się z Garminem:)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 04.04.2014 06:33

spoko, trasę znam na pamięć, ale miło się jedzie jak widzę godzinę przybycia ;). Poza tym Garmin mnie ciągle pcha z 86 na austryjacką stronę ;)
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 04.04.2014 08:05

Alek70 napisał(a):
Koziorożec napisał(a):Dzisiaj pojawiła się nowa aktualizacja AM. Właśnie ją ściągam. Ciekawe czy będzie na niej najnowszy odcinek chorwackiej A1.

Hejka, sprawdzałeś jak z tym nowym odcinkiem... jest?

Zainstalowałem aktualizację wczoraj wieczorem i niestety okazało się, że najnowszego odcinka A1 jeszcze nie ma. Trochę mnie to dziwi i denerwuje, że ponad trzy miesiące od otwarcia te leniuchy nie zrobiły kompleksowej aktualizacji. :evil: Mam nadzieję, że zdążą chociaż do połowy czerwca, kiedy już na dobre zaczynają się crowczasy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Automapa offline - pytanie dla driverów - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone