Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Automapa 6.8.1.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Długopis
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Długopis » 26.07.2011 11:56

Byłem na początku lipca w Chorwacji przez Czechy, Austrię, Słowenię z pominięciem autostrady na Słowenii. Drogę wytyczyłem sobie w Automapie 6.8.1. Trasa jak po sznurku bez problemów. Link do trasy zamieściłem tutaj http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=33715
Pozdrawiam :)
memaka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) memaka » 26.07.2011 12:18

kozak napisał(a):
CROcs napisał(a):Witam wszystkich!
Czy macie jakieś doświadczenia z Automapą 6.8.1.? Słyszałem, że ta wersja to kiszka i lepiej jeździć na 6.8.0. Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
Pozdr

... a gdzie słyszałeś, że to kiszka. Jedyne co mogę potwierdzic to totalna niekompetencja supportu tego programu.

Z supportem faktycznie ludzie są niekompetentni. Zwracałem im parę razy, że aktualizacja z Win 7 nie wszystkich wersjach AM ładuje się. Po za tym ok. Testowałem kiedyś IGO, fajny i prosty interfejs, ale kłopot z małymi miejscowościami i drogami (np. brak było obwodnicy Varazdin).
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 26.07.2011 13:11

Z Automapą 6.8.1 pokonałem trasę Olsztyn - Dubrovnik - Selce - Olsztyn. W międzyczasie wypady do Kotoru i Wenecji.

Minusem AM jest brak pokrycia dróg w BIH - np. droga do Mostaru jest, ale sieci dróg w samym mieście brak. Tutaj znakomicie spisało się chorwackie Mireo.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 26.07.2011 13:22

Przejechanie z miasta X w Polsce do miasta Y w Chorwacji to dla każdej nawigacji żaden wyczyn i nie świadczy to ANI trochę że jest dobra. To potrafi nawet Ovi maps w telefonie Nokia (zresztą całkiem całkiem navi- sprawdza się spokojnie). Dobra navi pokazuje klasę i pazur gdy trzeba pośmigać po dużej aglomeracji z mnóstwem zakazów, uliczek jednokierunkowych etc.
A tak przy okazji- przy tak gigantycznych wyświetlaczach w nowych telefonach warto zainteresować się dobrą mapą właśnie na telefon. Ja się zasadzam na coś dobrego pod Androida (mam "wersje próbne" iGo, Navigon, Sygic i CoPilot) i w tą stronę warto pójść moim zdaniem. Osobiście denerwują mnie te uchwyty na szybie- osobny do navi, osobny do telefonu i plątanina kabli. A tak przy okazji to Automapa pod Androida jest już w fazie testów.
Ostatnio edytowano 26.07.2011 13:25 przez Pepe12345, łącznie edytowano 1 raz
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 26.07.2011 13:23

Aha, oczywiście po testach wybiorę najlepszą z nich i kupię. Serio.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 26.07.2011 20:58

Pepe12345 napisał(a): Dobra navi pokazuje klasę i pazur gdy trzeba pośmigać po dużej aglomeracji z mnóstwem zakazów, uliczek jednokierunkowych etc.

Najprawdziwsza prawda :D Z Automapą 6.8.1 pojeździłem w tym roku po Bratysławie, Wiedniu, Veronie, bez problemu trafiłem do Gardalandu ... :D
Doprowadziła mnie pod samą bramę kwatery w Gargnano nad Gardą :D
Jak dla mnie - bardzo porządny program.
Pozdrav.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 27.07.2011 08:16

Witam, co do porównania map to w domu mam dwa GPS: Garmin T700 oraz Mio V735 (najwyższy model w zeszłym roku w styczniu w MIO).
- Garmin ma mapę sprzed 3 lat, Europa masakra ostry jak igła, łącznie z systemem TMC (pokazuje korki i czas jaki się traci i wszystko się zgadza ale działa tylko na zachodzie).
- Mio dotychczas miałem AM PL XL z zeszłego roku i moim zdaniem najlepsza po Polsce bo najłatwiej ją aktualizować.
W zeszły weekend miałem wypad do Monachium, postanowiłem aktualizować AM do 6.8.1. i przetestować obie w trasie równolegle.
Trasa do Monachium wytyczona identycznie, w samym Monachium, bardzo podobne trasy, obie się spisały bez zarzutów. Teraz minusy: AM działa wolniej (wiadomo może ma większe wymagania systemowe :)) ale bez narzekań. Głos Krzysia standardowy (bez czasu do namyślania się). System Traffic działał ale nie korzystałem bo wolę widok 3D (system działa tylko 2D).Garmin ma minusa ze względu na starą wersję, ale nigdy mnie nie zawiódł.
We wrześniu czeka mnie trasa do CRO i chyba wezmę AM bo Garmina nie zaktualizuję bo brak funduszy.
Atlas samochodowy zawsze w aucie będzie.
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 29.07.2011 10:18

Wczorajsza trasa 1400km na AM 6.8.1 jak po sznurku, łącznie z zaznaczonymi objazdami i skrótami.
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 29.07.2011 11:20

Witam

Ja także podróżowałem w te wakacje do Chorwacji z AutoMapą. Prowadziła mnie dobrze, lecz równo co godzinę uruchamiała się kalkulacja trasy tj. to okno gdzie po wyborze startu i końca podróży określa się wybór trasy (szybka, optymalna itd.) oraz gdzie jest wybór (drogi płatne, promy itd.) Irytujące było to, że ta cholerna kalkulacja trasy uruchamiała się zawsze przed ważnym węzłem.
Czy może wiecie jak wyłączyć tą kalkulacje trasy? Zeby nie robila mi tego co godzinę? Na trasie wyspa Krk - Bratysłwa kalkulacja uruchomiła mi się 9 (słownie dziewięć) razy. W ustawieniach nie mogę znaleźć sposobu na wyłączenie tego cholerstwa.

Z góry dziękuję za rady.
koledr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koledr » 29.07.2011 11:33

W tym roku z AM 6.8.1 dojazd bez problemu w Lendawie w zeszłym roku miałem problem z tymi tam rondami w obecnej wercji bez problemu jak po sznurku.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 30.07.2011 09:08

sezamek1 nie wiem jak ci pomóc, na używam automapy od roku i szczerze mówiąc nic takiego mi się nie działo, nigdy. Może masz źle zainstalowaną.
Sprawdź w opcjach jak masz okienko tam gdzie do wyboru masz prom/autostradę/drogi płatne i zobacz czy nie masz gdzieś zaznaczonej opcji "zawsze pytaj" może ma to z tym związek.
jaceks653
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceks653 » 30.07.2011 09:49

sezamek1 napisał(a):Witam

Ja także podróżowałem w te wakacje do Chorwacji z AutoMapą. Prowadziła mnie dobrze, lecz równo co godzinę uruchamiała się kalkulacja trasy tj. to okno gdzie po wyborze startu i końca podróży określa się wybór trasy (szybka, optymalna itd.) oraz gdzie jest wybór (drogi płatne, promy itd.) Irytujące było to, że ta cholerna kalkulacja trasy uruchamiała się zawsze przed ważnym węzłem.
Czy może wiecie jak wyłączyć tą kalkulacje trasy? Zeby nie robila mi tego co godzinę? Na trasie wyspa Krk - Bratysłwa kalkulacja uruchomiła mi się 9 (słownie dziewięć) razy. W ustawieniach nie mogę znaleźć sposobu na wyłączenie tego cholerstwa.

Z góry dziękuję za rady.

Mój kolega ma to samo fachowiec od navi stwierdził że karta ,na której jest zainstalowana mapa jet "za szybka"to znaczy za nowa do nawigacji i musi szukać trochę starszej "wolniejszej"
zq_lbn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zq_lbn » 30.07.2011 10:30

sezamek1 napisał(a):Witam

Z góry dziękuję za rady.

Rozwiązanie jest bardzo proste - nie planuj całej trasy w jednym kawałku. Podziel na 3-4 mniejsze odcinki. Cała sytuacja spowodowana jest najprawdopodobniej tym, że jakiekolwiek zjechanie z trasy (lub np niedokładny odczyt, gdzie navi stwierdza, że jesteś poza trasą) powoduje przeliczenie. Masz pewność, ze było równo co godzinę??

Jeśli jesteś np 1000 km od celu on przelicza całą trasę, a to trwa. Ja np. dzielę trasę z Polski do Breli na kilka odcinków i kupując winietę na granicy SVK-HUN wczytuję kolejny fragment. Później to samo na postoju za Budapesztem i później przy tankowaniu w CRO. Najlepszym rozwiązaniem jest np. zakończenie takiego odcinka po dużej aglomeracji (np. Budapeszt przejeżdżany przez centrum).

Sprawdź - nawet jeśli będzie przeliczało, to zauważysz różnicę w czasie tego przeliczania.
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 30.07.2011 21:21

Dziś Dubrovnik, idealnie poprowadziła skrótem lokalnym o nachyleniu 25% :D
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 30.07.2011 21:38

Witam

Dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi.

Do kolegi jaceks653:
Czy mógłbyś dowiedzieć się od kolegi, który ma problemy tożsame z moimi co to znaczy "za szybka karta". Ja w lutym tego roku z razem z GPSem zakupiłem 4GB kartę Kingstona i na tej karcie jest zainstalowana AutoMapa. Jaka to będzie karta "wolniejsza". Czy możesz podać namiar na taką kartę pamięci?

Do kolegi zq_lbn:
Kalkulacja trasy uruchamiała mi się równo co godzinę (mam pewność) i tak gdy uruchomiłem GPSa o 7.54 równo o 8.54 ponownie wyskakiwało okno z kalkulacją trasy i ponownie nawigacja przeliczała trasę i tak co godzinę. Ma to miejsce niezależnie od tego czy zaplanuję trasę o długości 200 km czy o długości 1200 km. Ponadto nie zjeżdzałem z trasy i też uruchamiało się to cholerne okno kalkulacji trasy. Domyślacie się jak to jest wkurwia.... , szczególnie gdy akurat zbliżasz się do skomplikowanego węzła.

do kolegi rocker:
Odznaczyłem w ustawieniach opcje "zawsze pytaj". Skutkuje to tym, że nie wyskakuje już okno kalkulacji trasy, ale i tak równo co godzinę nawigacja przlicza trasę i trwa to od kilkunastu sekund do minuty w zależności od długości zaplanowanej trasy.

CO ZROBIĆ ŻEBY MÓJ GPS CO GODZINĘ NIE PRZELICZAŁ OD NOWA TRASY?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone