Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autokarem do Chorwacji

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pixxar
Plażowicz
Autokarem do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixxar » 03.07.2012 23:27

Witam

Od jakiegoś (niedługiego) czasu przeglądam to forum, a zwłaszcza dział Relacje z podróży z bardzo ciekawymi opisami, które mam taką nadzieję, wykorzystam w przyszłości planując urlop w Chorwacji.

Ale do rzeczy: do napisania krótkiej relacji z mojego pierwszego pobytu w tym pięknym kraju dojrzałem po wypiciu ostatniej lampki wina Peljesac, ponadto moja dokuczliwa skleroza nakazuje mi szybko przelać na papier? www? moje wrażenia z pobytu.

Wycieczka z jednym z lubelskich biur podróży miała miejsce w weekend majowy od 28.04. do 04.05.2012.

Pierwszy dzień standardowo: wyjazd o 6.00, przejazd przez Słowację (przejście w Barwinku) do miejsca noclegowego na Węgrzech w miejscowości Nagykanizsa (hotel Central). Nie obyło się jednak bez przeszkód: w Koszycach awaria autokaru i mieliśmy 5 godzin przymusowego postoju. Pech chciał, że postój wypadł w dzielnicy przemysłowej, więc nie było możliwości zwiedzania miasta, ani chodzenia po sklepach. W końcu dotarliśmy do hotelu po godz. 1.00 w nocy, więc zostało tylko pobrać suchy prowiant z recepcji i kłaść się spać.

Dzień drugi:
Przed wyjazdem w dalszą drogę udało się wygospodarować ok. 30 min na krótki spacer po rozkopanym rynku. Nie bardzo było co sfotografować, niemniej dysponuję jedną fotką pomnika, na którym uwiecznione są miejsca i daty bitew z I wojny światowej. Ciekawostka: wymienione są również polskie miejscowości min. Lublin, Cisna, Baligród, Chmielnik, Chodel, Borusowa.

Obrazek

Zgodnie z programem, w drodze do miejsca zakwaterowania na wyspie Hvar, było przewidziane zwiedzanie Parku Narodowego Jeziora Plitwickie. Jednak w drodze nastąpiła zmiana planów, jak się okazało później, całkiem słuszna, gdyż czasowo nie dalibyśmy rady.
W trakcie przejazdu autostradą widoki za oknem były dość monotonne:

Obrazek

Obrazek

W końcu pojawia się widok na morze:

Obrazek

Obrazek

I widoki z magistrali adriatyckiej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po godz.18.00 dotarliśmy do portu w Drveniku, kolejnym etapem była przeprawa promowa na wyspę Hvar do miejscowości Sucuraj. Widok na Drvenik z promu:

Obrazek

Obrazek

Miejscem docelowym był Stari Grad, a ukoronowaniem całodziennej podróży była jazda słynną drogą przez prawie całą wyspę.

Część wycieczkowiczów prawie dostała zawału, jednak jazda dużym autobusem na 50 osób po wąskiej i krętej podnosi ciśnienie, zwłaszcza jak z naprzeciwka jadą auta. Szczęśliwie o tej godzinie nie było ich zbyt wiele i były to wyłącznie osobówki.

Przyjechaliśmy do hotelu Arkada przed 22.00, późna kolacja i trzeba było kłaść się spać.

Hotel Arkada - standard dwugwiazdkowy, wystrój z epoki późnego Gierka, zdecydowanie przydałby mu się remont. Podczas pobytu niektórzy skarżyli się na żyjątka w pokojach, u mnie na szczęście ich nie było. Trochę przeszkadzał bulgot? pisk? wody w rurach podczas kąpieli przez innych gości hotelowych. Generalnie nie było źle, codziennie pokoje były sprzątane, wymieniane ręczniki, a ja nie jestem zbytnio wymagający, więc dla mnie było ok.

cdn...
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 04.07.2012 06:53

A co tam.. przysiądę w pierwszym rzędzie.. :)
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 04.07.2012 08:26

Jestem i Ja, przysiąde obok Ciebie :lol:
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 04.07.2012 08:30

ładne zdjęcia :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 04.07.2012 09:51

Z okien autobusu droga wygląda zupełnie inaczej :) Chyba nawet ładniej :) Zawsze jak widzę autokar w Cro na wąskich drogach zastanawiam się co czują ludzie w nim, szczególnie jadąc po zewnętrznej stronie, nad przepaścią :D
ozyrys760
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ozyrys760 » 04.07.2012 09:53

niestety dopiero 5 :(
Wielebny Kropek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wielebny Kropek » 04.07.2012 10:10

Witam,
Może i dla mnie znajdzie się jakaś miejscówka ?? :D
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 04.07.2012 11:13

byłem w Arkadii w 2006. podejrzewam że nic się nie zmieniło, najwyżej pawie zdechły :)
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 04.07.2012 15:40

I ja dołączę do czytająco-oglądających relację.
aleksandra6400
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aleksandra6400 » 04.07.2012 16:38

jestem,
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 04.07.2012 19:00

O, świeżynki się sypią :)
Czytam i pozdrawiam :)
pixxar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixxar » 04.07.2012 23:28

kor_nick napisał(a):byłem w Arkadii w 2006. podejrzewam że nic się nie zmieniło, najwyżej pawie zdechły :)

Pawie miały się dobrze... przynajmniej do naszego odjazdu :)

Niestety, burze które przechodzą wieczorami, nie pozwalają mi chwilowo dołączyć nowych zdjęć :( Szkoda byłoby komputera, poza tym net siada. Może jutro się uda.
mijagi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mijagi » 05.07.2012 17:12

Widoki, że mniam mniam. A woda!...aż się słono w buzi robi :)
pixxar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixxar » 05.07.2012 19:14

cd...

Dzień trzeci:

Od tego dnia zaczęło się już konkretne zwiedzanie zabytków Chorwacji. Na początek wyjazd do Perły Adriatyku - Dubrovnika.

Ale wcześniej jeszcze kilka słów o niedogodnościach związanych z przemieszczaniem do portu w Sucuraju. Droga od hotelu do portu zabierała ok 1 h 45 min w jedną stronę. Prom wypływał o 9.00, a czas płynięcia wynosił ok 45 min. Więc policzmy 2 x (1 h 45 min + 45 min) daje wynik 5 h czasu traconego na dojazdy, nie licząc oczywiście czasu oczekiwania na prom. To był duży minus tej wycieczki: długi czas dojazdu, ponadto byliśmy uzależnieni od promu - trzeba było zdążyć na prom powrotny o 19.00, żeby o jeszcze zdążyć zjeść obiadokolację (między 21.30 a 22.00).

Widok na Sucuraj:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I charakterystyczna latarnia znana wielu Forumowiczom:

Obrazek

Drogę do Dubrovnika przecina granica z Bośnią i Hercegowiną, na szczęście odprawa trwała krótko i w zasadzie sprowadziła się do pytania o cel podróży.

Po drodze widoczne były pola uprawne ostryg. Zbiór ostryg nastąpi we wrześniu:

Obrazek

Obrazek

I w końcu jest cel naszej podróży. Jeszcze tylko przejazd mostem im. Franjo Tudmana i jesteśmy w Dubrovniku:

Obrazek

Obrazek

Plan zwiedzania obejmował spacer murami miejskimi, zwiedzenie Starej Apteki i Kościółka Zbawiciela (jeśli nic nie pokręciłem - ten na samym początku Starówki). Temperatura była wysoka, ale do zniesienia, pocieszaliśmy sie że nie był to lipiec/sierpień. Dodatkowo silne słońce nie sprzyjało fotografowaniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spacer murami (ok. 1,8 km) dostarcza niezapomnianych wrażeń - można nawet zajrzeć komuś przez okno do mieszkania. Aż trudno sobie wyobrazić, że 70% budynków było zniszczonych podczas wojny, do dzisiaj widoczne są naprawy domów w postaci innego kamienia i jaśniejszej dachówki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety, nie było zbyt wiele wolnego czasu, ze względu na konieczność powrotu na prom o 19.00. W tym dniu był to jedyny punkt zwiedzania.

cdn....
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.07.2012 19:23

Foty 3mają poziom...
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Autokarem do Chorwacji
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone