Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autokarem do Chorwacji

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 05.07.2012 20:17

Czekam na ciąg dalszy :D
pixxar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixxar » 06.07.2012 23:11

cd...

Dzień czwarty:

Plan zwiedzania obejmował Mostar i Medjugorje. Początek wycieczki identyczny jak w dniu poprzednim - znowu jazda przez prawie całą wyspę na prom w Sucuraju.
Przekroczenie granicy z Bośnią nie było tak łatwe i przyjemne jak poprzednio. Tym razem trafiliśmy na strajk włoski celników bośniackich, a dodatkowo, że przed naszym autokarem była wycieczka z Japonii. Ponieważ byli to turyści spoza UE, paszporty każdego z nich były w całości skanowane. Co najmniej kolejna godzina "w plecy".

Po przekroczeniu granicy od razu zauważyć można dość sporą liczbę minaretów, co świadczy o dostaniu się w przeszłości tego kraju pod panowanie tureckie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mostar jest jednym z większych miast Bośni i bardzo chętnie odwiedzanym przez turystów, co szczególnie było widać w ten długi weekend majowy.

Stare Miasto zniszczone przez wojnę, zostało odbudowane i wygląda jak za czasów Imperium Otomańskiego. Wąskie, kamienne uliczki i targowisko, na którym sprzedaje się pamiątki, w zdecydowanej większości będące wyrobem miejscowej ludności. Warsztaty rzemieślnicze wytwarzające pamiątki często znajdują się na zapleczu sklepów.Niestety nie posiadam żadnych zdjęć uwieczniających to magiczne miejsce. Tyle było turystów, że zrobienie sensownych zdjęć graniczyło z cudem.

Wklejam tylko "standardowe" ogólnie pokazujące Mostar.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zniszczenia wojenne są jeszcze dobrze widoczne w różnych częściach Mostaru.

Obrazek

I na koniec blok z wieżą.... :wink:

Obrazek
pixxar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixxar » 06.07.2012 23:16

Kolejny etap to Medjugorje. Nie udało się wejść na wzgórze objawień (brak czasu), więc ograniczyliśmy się do kościoła i jego otoczenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wielkanocne jajo?

Obrazek

Ogólnie miałem jakiś niedosyt. Chyba spodziewałem się zobaczyć coś innego. Czego? nie potrafię powiedzieć. Może oczekiwałem czegoś na miarę co najmniej Kalwarii Zebrzydowskiej, bez wszechobecnych handlarzy i masy sklepików z dewocjonaliami i innymi pamiątkami.

cdn....
pixxar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixxar » 06.07.2012 23:35

cd...

Jak do tej pory nie wrzucałem zdjęć z miejsca pobytu - Starego Gradu. Nie dane było nam zobaczyć go za dnia, chyba że ktoś zrezygnował w danym dniu ze zwiedzania Chorwacji. Ja starałem się jechać wszędzie, bo nie wiadomo kiedy trafi się następna okazja wyjazdu do CRO.

Ale nie mogłem odpuścić, żeby nie zobaczyć miasta nawet w nocy. Pierwsze wyjście do centrum i już żałowałem, że nie wziąłem ze sobą statywu! A tyle czasu przed wycieczką biłem się myślami: brać czy nie brać? Ostatecznie stwierdziłem, że za dużo miejsca zajmuje.

Mimo tego coś udało się "ustrzelić":

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 07.07.2012 09:27

Piękne te nocne zdjęcia.
aleksandra6400
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aleksandra6400 » 07.07.2012 11:16

Tak to prawda,bardzo piękne
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 09.07.2012 20:51

Witam.
Relacja krótka, ale zdjęcia pierwsza klasa, pełny szacunek za te nocne!
magda_dr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda_dr » 10.07.2012 22:51

super zdjęcia, czekam na cd :)
pixxar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixxar » 12.07.2012 19:26

cd....

Dzień piąty

W programie wycieczki, w tym dniu, do zrealizowania były 3 miejsca: wodospady rzeki Krka, Trogir i Split.

Program jest napięty, więc tym razem wypływamy z portu w Starim Gradzie do Splitu. Odpada więc jazda przez wyspę oraz podróż Jadranką z Drvenika do Splitu, choć rejs promem wydłuża się do dwóch godzin. Wypływamy pierwszym promem do Splitu o 5.30.

Park Narodowy Krka

Przy wejściu na teren parku dostaliśmy ulotki, które zawierają nawet tekst w języku polskim. W parku wyznaczone są ścieżki i drewniane kładki, po których wolno się poruszać. Świetna sprawa z tymi kładkami: teren jest dziki i podmokły, więc tylko w ten sposób można było udostępnić znaczne połacie parku dla turystów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skradinski Buk - największy wodospad w parku:

Obrazek

Obrazek

Trudno policzyć ile jest wszystkich, najprzeróżniejszych wodospadów i kaskad, strumyków i jezior. Park jest piękny, z niezwykle bujną roślinnością i kryształowo czystą wodą, niesamowicie kontrastuje z wybrzeżem Chorwacji, gdzie wszystko jest spalone słońcem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pixxar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixxar » 12.07.2012 19:34

Drugi punkt zwiedzania to Trogir, miasto założone na wyspie przez Greków, wpisane na listę Unesco (starówka).

Obrazek

Obrazek

Zwiedzanie rozpoczynamy od wejścia na wieżę przy katedrze św. Wawrzyńca. Wejście na wieżę jest bardzo ciasne, w początkowej wspinaczce krętymi schodkami praktycznie nie jest możliwe minięcie się dwóch osób na schodach.

Trochę jeszcze pozostało schodków do szczytu:

Obrazek

Na samej górze widoczny otwór z kratą w podłodze. Jakoś czułem się nieswojo kiedy stanąłem na tą kratę....

Panorama na Trogir:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zejściu z wieży pozostało jeszcze zwiedzenie w środku katedry:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fragment promenady:

Obrazek

Obrazek

I na koniec Fort Kamerlengo

Obrazek

cdn....
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 12.07.2012 19:37

Przepiękne zdjęcia - nocne szczególnie.
Ech... jak ja już tęsknię za tą Chorwacją... a dopiero co wróciłam...
anja u2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anja u2 » 13.07.2012 21:23

Nie mogę się już doczekać naszego,pierwszego wyjazdu do Cro,który będzie miał miejsce w drugiej połowie sierpnia :lol:Twoja relacja i przepiękne zdjęcia jeszcze bardziej przybliżyły mnie do tej chwili :D
Piteroo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piteroo » 21.01.2013 18:26

super relacja i super foty, chyba muszę kupić dobry aparat, żeby w następnej mojej relacji też były takie ładne zdjęcia!

A jakie były w maju temperatury????
Etosote
Odkrywca
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Etosote » 06.02.2013 19:11

pixxar napisał(a):cd...

Jak do tej pory nie wrzucałem zdjęć z miejsca pobytu - Starego Gradu. Nie dane było nam zobaczyć go za dnia, chyba że ktoś zrezygnował w danym dniu ze zwiedzania Chorwacji. Ja starałem się jechać wszędzie, bo nie wiadomo kiedy trafi się następna okazja wyjazdu do CRO.

Ale nie mogłem odpuścić, żeby nie zobaczyć miasta nawet w nocy. Pierwsze wyjście do centrum i już żałowałem, że nie wziąłem ze sobą statywu! A tyle czasu przed wycieczką biłem się myślami: brać czy nie brać? Ostatecznie stwierdziłem, że za dużo miejsca zajmuje.

Mimo tego coś udało się "ustrzelić":

Obrazek
cdn...

Witaj pixxar. Mozesz zdradzic z jaka firma/biurem podrozy byles i jak z obsluga? (Swietne zdjecia nocne, zdradzisz jakiego sprzetu uzywales z jakim filtrem -jesli byl). Dzieki wielkie za info. Pozdrawiam.
magda_dr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda_dr » 09.08.2013 14:20

fajnie się oglądało, ładne ujęcia, tez jestem ciekawa czy z filtrem? ;)

byłam kiedyś w tych samych miejscach (oprócz Trogiru) a Medjugorie tez byłam rozczarowana...
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Autokarem do Chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone