Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Auto-preferencje Chorwatów.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krystek
Cromaniak
Auto-preferencje Chorwatów.

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 09.03.2005 13:58

Właśnie znalazłem dane dot. sprzedaży(a właściwie rejestracji) w 2005 r. nowych samochodów w HR:
1.Opel.
2.VW.
3.Peugeot.
4.Citroen.
5.Skoda.
Najpopularniesze modele to:
Opel Astra II i Corsa,Octavia i Fabia,P 206, Golf.A gdzie Fiat ???
Łącznie od początku roku (styczeń i luty) zarejestrowano w HR 9.594 nowych samochodów osobowych tj. o ok. 4 % mniej niż w 2004 r.A tak na marginesie, to ciekaw jestem czym kierują się Chorwaci przy zakupie samochodu ?
B@M
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) B@M » 09.03.2005 14:15

krystek napisał(a):A tak na marginesie, to ciekaw jestem czym kierują się Chorwaci przy zakupie samochodu ?

Moim zdaniem dostępem do tanich częsci i obiegowa opinia - małej bezawaryjności i niezawodności (To potwierdzam). Większość z nich pracuje w Niemczech. Co do Fiata, poruszałem ten temat w HR, ma bardzo złą opinię. W sąsiedniej Bośni króluje Golf, szczególnie II. Większość przywieziona z Niemiec.
Ta statystyka zmieniała by się jakby Chorwaci mieli więcej pieniążków. Myślę, że i tak czołówka byłaby niemiecka : audi, merc i bmw.
Pozdrawiam
B@M
PS
Osobiście nic nie mam do Francuzów, ale każdy Peżot wśród moich znajomych był niewypałem. Szczególnie 307 sa awaryjne.
Dla mnie obojętnie jaki byłe był czarny i produkcji niemieckiej lub japońskiej.
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 09.03.2005 15:00

Ha.....peugeot powiadasz....
....no to z mojego....skromnego doświadczenia....
....3 razy w Cro....średnio po 5000km
....mój "maluszek"....nie zawiódł....ni razu
....zresztą przez całe 6 lat....był w sumie bezawaryjny
...W tym roku.....mnie do Cro już nie powiezie :( :(
...zdradziłem go....dla japońskiej panienki
....ale to już inna historia :D :D :D

pozdravka
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2005 19:17

...ach te panienki...skośnookie to to ....a działa :lol: ....no właśnie ...a jak się sprawuje ????...(Madzi nic nie powiem :wink: )
Pzdr
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 09.03.2005 19:26

B@M napisał(a):Osobiście nic nie mam do Francuzów, ale każdy Peżot wśród moich znajomych był niewypałem. Szczególnie 307 sa awaryjne.
Dla mnie obojętnie jaki byłe był czarny i produkcji niemieckiej lub japońskiej.

Hmm, mam nadzieję, że nie zacznie się kolejna gorąca,a jednocześnie bezsensowna dyskusja, tym razem o wyższości aut np. niemieckich nad japońskimi, a tych z kolei nad francuskimi i włoskimi. Wystarczy, że na innych pseudo-forach króluje taka tematyka.
PZDR
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.03.2005 21:28

No cóż sprowokowany tematem samochodów , informuję Państwa, że mój Suzuki Liana jest chyba głównym konkurentem wsród niemieckich i japońskich samochodów. Jeszcze raz powiadamiam forum iż moje auto w całosci jest produkowane w Japonii i sprowadzane drogą morską do Polski. Jakość wykonania samochodu zdaje mi się że nawet przewyższa inne znane i bardziej popularne marki jakie jak toyota, vv, nissan czy opel. Pozdrawiam i zapraszam do polemiki.
petris
Cromaniak
temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 09.03.2005 21:46

Wlasciwie nie wiem o co sie sprzeczacie. :roll: Dla mnie auto jest jak kazde inne urzadzenie .Po prostu musi sie nie psuc a ze jest urzadzeniem do przemieszczania sie,musi miec obudowe, ktora nie przecieka,cztery koła.Przy mninim kosztow ,maksimum uciechy i wygody.
:twisted: :twisted: :twisted:
Minmalistka Petris
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 09.03.2005 23:07

A kto z Was mi przypomni nazwę starych aut, których w Chorwacji jest dość dużo (małe, garbaty tył, może z lat 60-tych - Renault czy Citroen ?). A może to były yugolskie produkowane na licencji francuzów?
Pozdrawiam
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 09.03.2005 23:11

VW Golf, jak i Skoda Fabia i Octawia są montowane w pobliskiej Bośni i Hercegowinie. Peugeot też chyba stara się wejść do BiH. Stąd może popularność tych modeli w Chorwacji. Trochę zaskoczył mnie brak Renaulta - wszak jest spora montownia tej marki w Słowenii (montaż ok. 110 tyś. samochodów rocznie). A brak Fiata? Cóż, Fiat się raczej źle kojarzy z czasów współpracy z Zastavą, kiedy to skrót FIAT tłumaczono:
Fix
It
Again
Tony.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 09.03.2005 23:16

....ja mencze Opla...w roku 1993 w Berlinie kupile 12 letnia Askone 1.3 przejechale z nia cala Polske i 1o razy do chorwacji i s powrotem do Szczecina. Po 1994 wrucile z nia na zutich tablicach prubnich (te z duzo dziur) do Slitu. Potem kilka lat jeszcze z nia po gurach i Bosni. Chciale ja zareistrowac ale sie nie dalo bo starsza od 7 lat. W Bosni by sie udalo ale bym sie muszal tam zameldowac i by mnie wzieli do wojska na wojne a ja jusz bile w armi Chorwackej :lol: Jeszcze grzeisz jezdzi w gurach na zad...oczewiscie bez tablic.
Teras mam Corse 1.4 7-8 lat 180.000 km i odpukac w czolo (niemalowane dzrzewo). Golfi nie lubie choc bili produkowani w Sarajewie.
Najlepszi mali terenowy samochud jest Reno4. bILE Z NIM W RUZNICH BEZDRIZACH W CZASIE WOJNI. nIESAMOWITI SAMOCHODZIK. BILI PRODUKOWANI W SLOWENII.
MorskiPas
Cromaniak
Re: temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 10.03.2005 00:13

petris napisał(a):Wlasciwie nie wiem o co sie sprzeczacie. :roll: Dla mnie auto jest jak kazde inne urzadzenie .Po prostu musi sie nie psuc a ze jest urzadzeniem do przemieszczania sie,musi miec obudowe, ktora nie przecieka,cztery koła.Przy mninim kosztow ,maksimum uciechy i wygody.
:twisted: :twisted: :twisted:
Minmalistka Petris

Oni się nie sprzeczają. Tak sobie polemizują. Ja też mam dokładnie takie samo zdanie jak Ty, na temat samochodów. Bardziej intresują mnie Twoje wodne środki transportu w Chorwacji. Napisz coś na ten temat, bo chyba jedziemy na tym samym wózku. Czym zwiedzasz te urokliwe zatoczki, bo chyba nie tylko deską surfingową. (Może być na priva, adres jest w moim profilu)
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 10.03.2005 08:11

darek1 napisał(a):No cóż sprowokowany tematem samochodów , informuję Państwa, że mój Suzuki Liana jest chyba głównym konkurentem wsród niemieckich i japońskich samochodów. Jeszcze raz powiadamiam forum iż moje auto w całosci jest produkowane w Japonii i sprowadzane drogą morską do Polski. Jakość wykonania samochodu zdaje mi się że nawet przewyższa inne znane i bardziej popularne marki jakie jak toyota, vv, nissan czy opel. Pozdrawiam i zapraszam do polemiki.

Oczywiście, że masz najlepszy samochód, do tego tani, w całości wyprodukowany w Japonii oraz bijący rekordy popularności i wielkości sprzedaży na całym świecie. Wszyscy, albo prawie wszyscy, zazdroszczą Ci go, ale wytłumacz mi , co to ma wspólnego z tematem wątku. Bo może tylko ja nie rozumiem Twojego postu i jestem w - jak mówią badania -tych 40 % dorosłych Polaków, którzy nie są w stanie zrozumieć tego, co przeczytali.
PZDR
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 10.03.2005 08:16

krakuscity napisał(a):A kto z Was mi przypomni nazwę starych aut, których w Chorwacji jest dość dużo (małe, garbaty tył, może z lat 60-tych - Renault czy Citroen ?). A może to były yugolskie produkowane na licencji francuzów?
Pozdrawiam

Chyba tego masz na myśli. Sporo ich widziałem w Porecu.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.03.2005 10:48

Powiem szczerze że nie zauważyłem w Chorwacji aby jakaś jedna marka czy model dominowały nad innymi, choć jest jeszcze trochę tych starych zastaw i chyba Yugo (o ile dobrze kojarzę takie małe dziwne autka).

Ciekawostką w tym temacie jest fakt że Chorwaci, kupują z chęcią używane samochody m.in. z uwagi na problemy z gwarancją na perforacje blach (przy zakupie nowych samochodów). Chodzi tu o problem ogromej ilości soli w powietrzu, szczególnie na wyspach i szczególnie jak zdrowo piździ (woda morska miesza się z powietrzem). Mój znajomy z Pagu twierdzi że u niego blachy nowego auta wytrzymują max. 5 lat a po tym okresie rdzewieją z uwagi na wszechobecną sól.
I faktycznie - po tygodniu pobytu na wyspie każde auto jest dziwnie białe...Ja pierwsze co robię po powrocie to zmywam tą sól w myjni.
Podobno wielu producentów uzależnia wręcz długość gwarancji na blachy od miejsca "zameldowania" samochodu - jeśli nad morzem - to jest krótsza.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.03.2005 11:13

krystek napisał(a):
krakuscity napisał(a):A kto z Was mi przypomni nazwę starych aut, których w Chorwacji jest dość dużo (małe, garbaty tył, może z lat 60-tych - Renault czy Citroen ?). A może to były yugolskie produkowane na licencji francuzów?
Pozdrawiam

Chyba tego masz na myśli. Sporo ich widziałem w Porecu.

Albo... ten. Naturalnie chodzi o biały samochód :lol:
Obrazek
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne