Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Auto osobowe zarejstrowane jako ciężarówka a wyjazd do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 18.06.2011 16:00

Witam,
jak co roku wybieramy się do Chorwacji , tym razem droga nas zaprowadzi do Baśki na KRK . Nie byłoby w tym problemu gdyby nie fakt,że miesiąc temu zmieniliśmy samochód i mam pewne pytania- wątpliwości , dlatego poproszę Was o pomoc .
Mowa będzie o samochodzie osobowym kombi zarejestrowanym jako samochód ciężarowy z 4 miejscami siedzącymi i BRAKIEM KRATKI , tak auto zostało kupione od firmy leasingowej i oni są formalnie właścicielami , ja tylko użytkownikiem mającym działalność gospodarczą a samochód nie służy do przewożenia rzeczy ani ludzi i nie jestem vatowcem .
To woli wyjaśnienia sytuacji a teraz trapiące mnie problemy ;

A1 )
jakie konsekwencje w przypadku kontroli policji w Polsce jak i w trasie poza granicami ?

A2 )
Czy na granicy UE-Cro muszę ustawiać się na samochody ciężarowe , czy swobodnie można ustawiać się w ciągu osobówek ?

A3 )
jak w takim przypadku wygląda kwestia winiet i opłat za autostradę ( jakby nie było auto ma poniżej 3,5tony )?

Pozdrawia kryniu88888
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.06.2011 16:23

Funkcjonujesz zawsze, jak pojazd DMC >3,5t
BM
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BM » 18.06.2011 16:25

Samochód ciężarowy do 3.5t jest traktowany jak osobowy(winieta,bramki),ważne by tyle osób podróżowało na ile miejsc jest zarejestrowany.Sam jeżdżę ciężarowym Plymuthem Voyagerem na 7 osób
do Chorwacji i nigdy nie było z tym problemu. :lol:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 18.06.2011 18:11

jeżeli auto jest bez kratki to w Polsce możesz mieć niespodziankę podczas kontroli drogowej. Policjant może zatrzymać z tego powodu dowód rejestracyjny (to są uroki osobówek zarejestrowane z homologacją na ciężarówki-dlatego ta kratka). Z pokwitowaniem za zatrzymany dow. rej. ciężko jechać za granicę. No i liczba przewożonych osób musi być zgodna z wpisem w dow. rej.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 18.06.2011 18:12

http://tiny.pl/hflx1
Mój leasingodawca za zezwolenie żądał 150 zł. więc jechałem bez :D
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 18.06.2011 21:43

mój leasingodawca mówi,ze nie potrzebuję zezwolenia na wyjazd poza kraj i nic mi nie wystawia ...
co do kratki ... kurcze leasingodawca powiedział mi,ze max dostanę 100 mandatu nikt podobno już z tego powodu nie zabiera dowodu rejestracyjnego ... tylko jak się trafi na życzliwego to :(
nie wiem co zrobić dlatego te pytania ...
dziękuje za podpowiedzi o pasach przy autostradach i winietach :)
lodowa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lodowa » 18.06.2011 22:00

Co do mandatu to się zgadza, ale jest jeszcze coś. Policja może zgłosić taki fakt do skarbówki a wtedy z tego co sie orientuję grozi postępowanie karno-skarbowe (zwrot vatu i grzywna)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.06.2011 06:33

Z EFLA musisz mieć w papierach zgodę na użytkowanie w j. polskim.
W gratisie dostałem jeszcze po niemiecku i angielsku.
Wszystko jeździ w aucie od zakupu. Zielona karta także.
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 19.06.2011 10:36

lodowa napisał(a):Co do mandatu to się zgadza, ale jest jeszcze coś. Policja może zgłosić taki fakt do skarbówki a wtedy z tego co sie orientuję grozi postępowanie karno-skarbowe (zwrot vatu i grzywna)

zwrot vatu może dotyczyć osób ,które są tzw vatowcami . W moim przypadku to nie ma miejsca więc tego się nie boję :) Bardziej obawiam się życzliwego policjanta,który zamiast mandatu może zechcieć zabrać dowód rejestracyjny . Nie wiem,czy ma podstawę zabrać :) bo patrząc na to z boku nie jest to element , który wpływa na bezpieczeństwo w ruchu drogowym :)
Póki co będę jeździł z roletą :)
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 19.06.2011 10:39

FUX napisał(a):Z EFLA musisz mieć w papierach zgodę na użytkowanie w j. polskim.
W gratisie dostałem jeszcze po niemiecku i angielsku.
Wszystko jeździ w aucie od zakupu. Zielona karta także.

Gdy rozważałem EFLA potwierdzono mi To co napisałeś ,że otrzymuje się zgodę na użytkowanie pojazdu poza granicami .

Ja mam leasing w Getin Leasing SA , otrzymałem odpowiedź w momencie zawierania umowy,że autem mogę poruszać sie po całej UE i innych krajach Europy bez specjalnej zgody poza Białorusią , Mołdawią itd ...
A w przypadku jazdy do Cro przekazano mi info,że nie muszę występować o zgodę i bez problemu mogę poruszać się autem .
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.06.2011 11:47

EFL wydaje kwit upoważniający do użytkowania, a że "przy okazji" dodatkowo w dwóch obcych, to inna bajka...
Autem możesz jeździć, gdzie chcesz; i tak Ty za nie płacisz... :wink:
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 19.06.2011 12:32

Jutro wystąpię do GL i zobaczę czy uda mi się takie cudo dostać jak Ty masz :)
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 19.06.2011 19:26

FUX napisał(a):EFL wydaje kwit upoważniający do użytkowania, a że "przy okazji" dodatkowo w dwóch obcych, to inna bajka...
Autem możesz jeździć, gdzie chcesz; i tak Ty za nie płacisz... :wink:

Potwierdzam, z WBK Leasing za dodatkowoą opłatą (wcześniej wniosek) otrzymałem gleit na jazdę poza Unią. Oczywiście dostałem również Zieloną Kartę
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 19.06.2011 20:17

czyli wychodzi na to,że Getin Leasing jakiś dziwny albo doradca ma wszystko w d... i odpowiada na zbycie klienta .
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 20.06.2011 07:53

kryniu88888 napisał(a):
lodowa napisał(a):Co do mandatu to się zgadza, ale jest jeszcze coś. Policja może zgłosić taki fakt do skarbówki a wtedy z tego co sie orientuję grozi postępowanie karno-skarbowe (zwrot vatu i grzywna)

zwrot vatu może dotyczyć osób ,które są tzw vatowcami . W moim przypadku to nie ma miejsca więc tego się nie boję :) Bardziej obawiam się życzliwego policjanta,który zamiast mandatu może zechcieć zabrać dowód rejestracyjny . Nie wiem,czy ma podstawę zabrać :) bo patrząc na to z boku nie jest to element , który wpływa na bezpieczeństwo w ruchu drogowym :)
Póki co będę jeździł z roletą :)

Brak kratki - to wprowadzenie zmian (niehomologowanych) konstrukcyjnych w pojeździe i z tego powodu Ci złośliwi mogą zabrać dowód rejestracyjny.

http://www.autocentrum.pl/poradnik-kier ... mochodzie/
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone