Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Auto osobowe zarejstrowane jako ciężarówka a wyjazd do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 20.06.2011 08:26

Skoro samochód posiada homologację na ciężarowy, to kratka powinna być zainstalowana, chyba, że odkupiłeś samochód już leasingowany a poprzedni właściciel jej nie zwrócił, a firma leasingowa tobie taki wydała.

Chyba nie chcesz nam powiedzieć, że wstydzisz się poruszać za granicą z kratką.

Znam taki przypadek, gdzie kratkę zdjęto zaraz po "wydaniu przedmiotu leasingu", tylko po to, aby sąsiedzi myśleli........ :? :roll:
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 21.06.2011 10:48

skywalker_01 napisał(a):Skoro samochód posiada homologację na ciężarowy, to kratka powinna być zainstalowana, chyba, że odkupiłeś samochód już leasingowany a poprzedni właściciel jej nie zwrócił, a firma leasingowa tobie taki wydała.

Znam taki przypadek, gdzie kratkę zdjęto zaraz po "wydaniu przedmiotu leasingu", tylko po to, aby sąsiedzi myśleli........ :? :roll:

auto kupione zostało od dilera za granicą kupowała go firma leasingowa i rejestrowała. Ja chciałem auto osobowe, nie jestem vatowce więc nie mam żadnej korzyści z tego. Okazuje się,ze auto zostało zarejestrowane na ciężarowe ze względów akcyzowych jak odpowiedział doradca leasingowy ( poj 3.0 ). Moim zdaniem odbierając auto od leasingodawcy byłem pewien,ze jest w pełni przygotowane do funkcjonowania ,ba nawet rozszerzali liczbę miejsc, bo w dowodzie widniały 2 osoby a teraz 4 . Pytałem teraz leasingodawce o przerejestrowanie na osobowe ale powiedział,ze po zakończeniu umowy leasingowej. Sam nie będę montował kratki, bo to dla mnie bezsens i zawsze będę mógł reklamować firmie leasingowej .
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 21.06.2011 10:55

FUX napisał(a):EFL wydaje kwit upoważniający do użytkowania, a że "przy okazji" dodatkowo w dwóch obcych, to inna bajka...
Autem możesz jeździć, gdzie chcesz; i tak Ty za nie płacisz... :wink:

Czytając co napisałeś udałem się do mojego Doradcy i powiedział,że nie muszę nic mieć bo GL nie wydaje ... (poza byłymi krajami ZSRR)
Jednak poszedłem z tematem dalej i dzwoniłem na infolinie leasingodawcy i tutaj zdziwienie . Powiedziano mi,ze muszę wystąpić o pisemną zgodę na wydanie pozwolenia . Po wysłaniu e maila wczoraj dzisiaj dostałem odpowiedź pozytywna .
Na dniach otrzymam pismo z zgodą na cały czas trwania umowy leasingowej na kraje UE i Chorwacja :) Koszt tej przyjemności w przypadku Getin Leasing 0 zł :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2011 19:55

kryniu88888 napisał(a):
skywalker_01 napisał(a):Skoro samochód posiada homologację na ciężarowy, to kratka powinna być zainstalowana, chyba, że odkupiłeś samochód już leasingowany a poprzedni właściciel jej nie zwrócił, a firma leasingowa tobie taki wydała.

auto kupione zostało od dilera za granicą kupowała go firma leasingowa i rejestrowała. Ja chciałem auto osobowe, nie jestem vatowce więc nie mam żadnej korzyści z tego. Okazuje się,ze auto zostało zarejestrowane na ciężarowe ze względów akcyzowych jak odpowiedział doradca leasingowy ( poj 3.0 ). Moim zdaniem odbierając auto od leasingodawcy byłem pewien,ze jest w pełni przygotowane do funkcjonowania ,ba nawet rozszerzali liczbę miejsc, bo w dowodzie widniały 2 osoby a teraz 4 . Pytałem teraz leasingodawce o przerejestrowanie na osobowe ale powiedział,ze po zakończeniu umowy leasingowej. Sam nie będę montował kratki, bo to dla mnie bezsens i zawsze będę mógł reklamować firmie leasingowej .

Krótko. Masz problem. Duży!
Jeżeli Cię ścignie UC lub US.
Ca. 6 lat życia w niepewności. Ja bym dochodził unieważnienia umowy z kupującym, gdyż Cię wkręcił...
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 21.06.2011 21:02

Wg. mnie nie ma żadnych problemów. Auto jest w leasingu - zakładam, że operacyjnym. Więc właścicielem jest firma leasingowa - on tylko od nich ten samochód wynajmuje za co miesieczny czynsz, zwany ratą leasingową.
To firma leasingowa ma problem.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2011 21:22

Dobrze sobie umowę poczytaj. Jak znam życie, to i tak Ty za wszystko odpowiadasz....
... a głównie za możliwość odliczania VAT-u...
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 21.06.2011 21:55

na moją korzyść działa to,że nie jestem vatowcem i nie korzystam odliczeń vatu więc mogą mnie do US dać i luz ...
Obawiam się tylko tego,że podczas wyjazdu z rodziną zostanie zabrany mi dowód i będę musiał zmienić auto na wyjazd wakacyjny ... :cry:
Napiszę pismo do firmy leasingowej i poczekam na ich stanowisko .
Kula_SS
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kula_SS » 22.06.2011 20:41

Witam, a jak się ma sprawa gdy samochód osobowy był zarejestrowany jako ciężarowy (Palio Weekend 4osobowe). Wymontowałem kratkę, zmieniłem kanapę na 3osobową, dołożyłem 5 pasa i przerejestrowałem na 5osobową. Czy mogę bez problemów na czas podróży zamontować do takiej osobówki kratkę która mi pozostała?

Z tego co się orientuję wiele jest teraz aut co ma fabrycznie montowane takie siatki za tylną kanapą co można je rozwijać na czas podróży, ale jak się sprawa ma do metalowej kraty?

Dzięki za rady.
ketivv
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketivv » 23.06.2011 11:09

kryniu88888

dla UC twoje auto nie jest ciężarowe jak się uda i przedawni to dobrze jak się nie uda to przestępstwo - fakt powinien odpowiedzieć importer nie użytkownik "wynajmowanego" auta
jest też wręcz pewne, że auto to nie jest ciężarówką w myśl ustawy o VAT jak i podatku dochodowym

jedynym celem zabiegu "uciężarowienia" tej osobówki poza granicami PL było ominięcie płacenia wysokiej akcyzy na auta osobowe o pojemności powyżej 2000 cm3

Kula_SS
nie ma przeciwwskazań żebyś zamontować taka kratkę w aucie osobowym, jest to wtedy nic innego
problemem byłoby wymontowanie bez zmiany homologoacji

pozdrowienia

ketiw
Kula_SS
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kula_SS » 23.06.2011 11:16

ketivv - bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam.
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 23.06.2011 18:57

dzięki ... na allegro kupię kratkę i przed Naszymi władzami nie będę miał problemów przynajmniej :)
ketivv
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketivv » 23.06.2011 21:54

kryniu88888 napisał(a):dzięki ... na allegro kupię kratkę i przed Naszymi władzami nie będę miał problemów przynajmniej :)

to nie jest kwestia kratki tylko zgłoszenia "deklaracji" celnej auto jakie opisujesz dla UC nie powinno być autem ciężarowym nawet gdyby spełniało wymogi ustawy o VAT jako ciężarówka bo to odrębna interpretacja

http://www.abc.com.pl/pytanie/2633/3

pozdrowienia

ketiw
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 25.06.2011 10:34

Dzięki za wyjaśnienia :)

wiesz ja tylko nie chce się rozczarować przy rutynowej kontroli policyjnej nie mając kratki ...
A życzliwych w naszym kraju nie brak .
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Auto osobowe zarejstrowane jako ciężarówka a wyjazd do Cro - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone