Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

autem na Okrug

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Paula!
Autostopowicz
autem na Okrug

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paula! » 30.08.2006 14:55

Witam wszystkich. Jestem nowa na forum. Za 10 dni wyruszam z chłopakiem i dwójką przyjaciól do Chorwacji. Byłam tam już dwa lata temu, ale teraz będę pierwszy raz samochodem. Może mi ktoś powiedzieć jakie dokumenty trzeba mieć ze sobą, aby poruszać się samochodem, który zarejestrowany jest na mamę mojego faceta? Wszędzie mówią mi co innego. Notariusz twierdzi, że muszę mieć upoważnienie, w ambasadzie usłyszałam, że potrzebuję upoważnienie w języku polskim, angielskim i najlepiej chorwackim (a to kosztuje), natomiast znajomy wspominał coś o zielonej karcie. Proszę o pomoc. Jeżeli ktoś podróżował do Chorwacji nie wsoim autem, to będę wdzięczna za informacje. :D
rafi1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafi1975 » 03.09.2006 14:19

Witam ja przyjechałem w sierpniu z chorwacji i tak :autem jest odsc daleko wyszło mi na Okrug 1248 km jadąc przez brno -wiedeń- maribor -zagrzeb-okrug na Ciovo,nie musisz mieć zadnej zielonej karty ,wykup sobie za grosze ubezpieczenie w PZU ASISTANCE koszt tego to 8 euro czyli 30 zł za 15 dni i masz problem z głowy ,jedna rada jesli sie tam wybierasz w weekend to porazka (ale to w wakacje) teraz bedzie luz ,przegląd samochodu i w droge w razie jakiś pytan prosze o kontakt
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 08.09.2006 12:09

Paula! napisał(a):Witam wszystkich. Jestem nowa na forum. Za 10 dni wyruszam z chłopakiem i dwójką przyjaciól do Chorwacji. Byłam tam już dwa lata temu, ale teraz będę pierwszy raz samochodem. Może mi ktoś powiedzieć jakie dokumenty trzeba mieć ze sobą, aby poruszać się samochodem, który zarejestrowany jest na mamę mojego faceta? Wszędzie mówią mi co innego. Notariusz twierdzi, że muszę mieć upoważnienie, w ambasadzie usłyszałam, że potrzebuję upoważnienie w języku polskim, angielskim i najlepiej chorwackim (a to kosztuje), natomiast znajomy wspominał coś o zielonej karcie. Proszę o pomoc. Jeżeli ktoś podróżował do Chorwacji nie wsoim autem, to będę wdzięczna za informacje. :D

Witaj,
W niedzielę wróciliśmy z Okrugu. Trasa: Warszawa- Zwardoń (raczej proponuję jechać przez Cieszyn) - Bratysława - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - przed Splitem zjechaliśmy z autostrady na Trogir. Kilometrów coś ok 1400 w jedną stronę, dokładnie nie pamiętam. Na granicach pokazywaliśmy okładki paszportów, nawet nikt nie zajrzał do środka, dosłownie!... Nikt też nie chciał od nas jakiegokolwiek dokumentu związanego z samochodem, ani polisy OC, ani dowodu rejestracyjnego... :) Do Chorwacji nie jest Ci potrzebna zielona karta, chyba, że chcesz jechać przez Bośnię i Hercegowinę lub jeżeli chcesz się wybrać do Dubrownika (bo tam kilka km trzeba przejechać przez BiH). Jakiekolwiek upoważnienia, tłumaczenia itp to gruba przesada :)
Pamiętaj tylko, żeby mieć w samochodzie kamizelki odblaskowe wymagane w Austri i w Chorwacji (wymagana jest jedna, ale ja sugeruję min 2 szt., tak na wrazie czego), a w Austrii musisz mieć obowiązkowo zapalone światła (ja sugeruję jazdę na światłach non stop, całą drogę).
Koszt autostrady z w Chorwacji to ok 150 Kn, w Słowenii autostrada kosztuje 0,90 EUR;. W Austrii i na Słowacji wymagane są winiety na autostradę.
Miłego wypoczynku! Kurcze, jak ja Ci zazdroszczę!... :)
PS. A'propos słowa "kurczę", to w Chorwacji określenie pewnej męskiej części ciała. Podobno to bardzo brzydki wyraz, więc go nie używaj ;)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone