Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autem do Chorwacji z Anglii !

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Penki_Fenki_Blu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penki_Fenki_Blu » 24.04.2008 14:11

Jako, że wielu z Nas chwilowo znajduje się na Wyspie, stąd mój temat. Chciałbym poznać uwagi, rady i spostrzeżenia osób, które pokonywały tę właśnie drogę. Począwszy od trasy i jej kosztów, na menu krajów tranzytowych kończywszy :wink: Jednym słowem piszcie wszystko o czym warto wiedzieć jadąc właśnie z UK do CRO.

Pozdrawiam!
sfistakstary
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sfistakstary » 29.04.2008 14:20

W 2007 sierpien pokonywalem trase Londyn-Zamosc-Split-Londyn.
Tak wiec moge na ten temat wypowiedziec sie polowicznie :D
Mielismy oplacone noclegi do srody, ale skoro byla mozliwosc przedluzylismy pobyt o 3 dni. Wyjechalismy z Trogiru w sobote rano - blad. Korek za korkiem, korkiem poganiany. Prom mielismy wykupiony z Dunkierki do Dover bez mozliwosci przedatowania. Zakupilismy wiec drugi bilet na niedziele i o zgrozo nie dotarlismy na czas. Zmuszony bylem do zakupu biletu na eurotunel - dokladnie nie pamietam ale cos kolo 150 ojro. Korki na Chorwacji moze nie wplynely tak bardzo na czas podrozy jak granica chorwacko-slowenska. Sprawdzanie paszportow na granicy to koszmar. Utkwilem tam na ladnych pare godzin. Jest to najkrotsza droga, ale nie wiem czy nie lepiej wydluzyc i przejechac przez wegry do austrii. W tym roku wybieram sie takze do Chorwacji ale juz bez postoju w Polsce. Londyn - Split- Londyn. Planu podrozy jeszcze nie opracowalem ale do Chorwacji zamierzam jechac jednak przez slowenie bo jest blizej a na prom sie nie spoznie. Moge przyjechac tylko pozniej co nie jest az tak wazne. Austria i Niemcy bezproblemowo. I jeszcze jedno - widzialem na chorwackich autostradach jak sie auta w korkach lasuja (mercedesy, vw i inne). Na szczescie moj fokusik, chociaz nie najnowszy spisal sie bez zarzutu, tak wiec radze zrobic porzadny przeglad auta.
Co do cen paliwa i oplat to za wiele nie moge powiedziec bo wszystko placilem karta i nie sprawdzalem. Maestro jest ogolnie przyjmowana z jednym wyjatkiem na austriackiej autostradzie gdzie przyjmowana byla tylko visa i mastercard. Przejazd nie jest tani, ale patrzac na ceny samolotow to tez nie jest drogo. W 2006 lecialem z Luton do Splitu wizzair`em ale niestety ta linia zostala zlikwidowana. Bylo calkiem niedrogo. Auto przyda sie na miejscu z reszta bo nie trzeba robic kilometrow na piechote. Sam jestem ciekaw czy ktos moze doradzic co do szybkiej trasy. W tym roku wyjezdzam 30 lipca do Niemiec. Tam zabieram przyjaciol i dnia nastepnego 31 lipiec wyjazd juz do Splitu. Na szczescie to czwartek wiec mysle ze bedzie ok. :)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 29.04.2008 14:57

Przerabiałem to 2 razy w obie strony w 2002 i 2004. Zawsze tak wypadało że przez Łódź, ani razu prosto z Wyspy do Chorwacji czy odwrotnie więc nie udzielę rad w tej kwestii. Najtańsze połączenie promowe jakie znam to Speedferries Dover-Boulogne, chyba tak jest do tej pory.
Tak jak poprzednik z Dover do Dunkierki też raz płynąłem, do Calais, do Zeebrugge i eurotunel też ćwiczyłem ale to wszystko jeszcze zanim Speedferries zaczęły działać. Był moment że Hoverspeed (poduszkowiec) Dover-Calais miał porównywalną cenę ze Speedferries, nie wiem jak jest teraz.
W zachodnich krajach tranzytowych jadąc do Polski w tej chwili chyba najtańsza wacha jest w Belgii a najdroższa w Holandii. No i wszędzie jak się zjedzie z autostrady to jest kilka centów tańsza.
Jak się jedzie z Anglii prosto do Chorwacji to warto zatankować do pełna w Luksemburgu, jest duuużo taniej niż wszędzie indziej, jakieś 25-30 centów na litrze!
pzdr :)
Penki_Fenki_Blu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penki_Fenki_Blu » 30.04.2008 17:23

Widzę, że po drodzę do CRO skoczyliście jeszcze do Kraju po "krakowską" i "podwawelską" :)
Dzięki za info i czekam na relację innych Cromaniaków z UK.
Swistakstary- ja też wyruszam 31 lipca :) Więc jeśli zauważysz na trasie srebrnego accorda z "PL-ką" z tyłu to daj znak!

pozdrawiam
sfistakstary
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sfistakstary » 01.05.2008 09:27

Speedferries faktycznie jest najtanszy ale miedzy nim a norfolkline jest jakas groszowa roznica. Roznica jest jednak. Kiedys po podrozy do Polski nie zdazylem na prom norfolka i spokojnie zabralem sie nastepnym rzutem. W speedferry to chyba by bylo niemozliwe. Penki_Fenki_Blu ja smigam niebieskim fokusem. :D
ineczka71
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ineczka71 » 16.03.2009 22:23

Witam. Troche czasu minelo, wiec chcialam odswiezyc temat liczac na jakies nowe doswiadczenia!
Jedziemy na przelomie maja i czerwca na Korcule. Wedlug mnie najprostsza jest droga przez Francje i Wlochy, ale internetowe roud plannery uparcie kieruja na Benelux i Niemcy, a nawet Wieden! No i wyliczony czas oscyluje wokul 24 godzin. Nam sie az tak nie spieszy, rozwazamy rezygnacje z autostrad na rzecz drog bardziej malowniczych, a moze jakis nocleg (choc dwoch kierowcow powinno dac rade).
Moze ktos sie podzieli wrazeniami z zeszlorocznych podrozy?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.03.2009 12:15

Speedferries się niestety zamykają, wygląda że padli ofiarą kryzysu. Teraz się otwiera nowe połączenie LD Lines między Dover i Boulogne (tak jak dawniej Speedferries). LD widać przejęli listę emailową klientów od SF bo teraz od nich dostaję spamy :) Z tego co widzę to ceny będą porównywalne.

Zeszłego lata jechałem z Utrechtu (Holandia) do Zagrzebia, tu jest trochę opisu, trasa po części (pd. Niemcy, Austria, Słowenia) wspólna z tą z Anglii to może się komuś przyda.
karolka84
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolka84 » 05.04.2012 14:54

Wybieramy się do Cro z Uk, czy ktoś może jeszcze przebył tą trasę nie zachaczając o Polskę ;) i ma jakieś spostrzeżenia, np. którędy najlepiej jechać? Będę wdzięczna za każdą uwagę :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone